Zobrazit plnou verzi příspěvku: Parkoviště-závora

Radim Cech
30.10.2006, 14:24
Omlouvám se všem, kterých se tento problém netýká, ale nemám jinou možnost, kde bych oslovil větší počet architektů a dopraváků najednou. Architekti řeší objekt s placeným parkovištěm a chtěli po mě detail vjezdu s umístěním závory a snímače čipu na ostrůvku uprostřed vozovky. Hledal jsem v normách, ve skriptech, ale nic nenašel. Není tu někdo, kdo tohle řešil a poskytl by vzorové řešení? Případně i tip na technologii závory a snímače čipu? Dohadujeme se na odsupu zařízení od obrubníků, šíře vozovky v místě závory mezi obrubníky atd.
Předem děkuji všem za pomoc.

Machacek
30.10.2006, 14:30

zkuste třeba:
 
http://www.autogard.cz/profil.html
 
http://www.nessy.cz/produkty.php?lg=cz
 
http://www.green.cz/

Machacek
30.10.2006, 14:33
Jinak ten typ čipu se také odvíjí od toho, jestli to chtějí následně používat třeba v baráku na evidenci docházky a přístupu, aby to bylo kompatibilní.

Radim Cech
30.10.2006, 14:44
Díky, moc jste mi pomohl. Už jsem si to s jedním probral. Ale jinak jsme někde u DURky, takže teyhle detaily nikdo neví!!!

Mantlík
30.10.2006, 17:45
Sice pozdě, ale třeba se něco ještě ujme. Nedělali jsme sice toho mnoho, ale ..
 
Jedná-li se o parkoviště pro osobní auta, stačí v souladu s ČSN 73605x šířka mezi obrubníky 2,50m.
Analogicky k odrazným proužkům na rampách přidáváme na obě strany bezpečnostní odstup 0,25m, do něhož by neměla zasahovat čtečka ani konstrukce závory. 0,5 m (analogie s  bezpečnostním odstupem dle ČSN 7,6110) je zbytečně moc ... (a taky to znamená pro někoho problém s dosahem na čtečku či výdejní stojan)
Šířka ostrůvku mezi vjezdem a výjezdem tedy "má být" (ale není to, pokud vím, nikde taxativně stanoveno) 2x0,25m + konstrukční šířka nejširšího zařízení na ostrůvku
Co se týče technologie, výhody a nevýhody (ale i četnost použití) se asi dozvíte nejlépe od výrobců/distributorů/dodavatelů, kteří to navíc dokáží poskládat na míru
Nevím, jak u Vás, ale v Čechách jsem se na placených parkovištích většinou setkal s parkovacími lístky s magnetickým proužkem či čárovým kódem, které se odeberou ze stojanu na vjezdu, pak se musí před odjezdem zaplatit a na výjezdu se vloží do čtečky
Nerad bych se mýlil, ale čipová zařízení (příp. magnetické karty, dálkové ovládání, apod) se zatím používají spíše pro rezidenty. I když je možné, že už se objevily i předplacené či dobíjecí čipové karty pro časté návštěvníky
 
Ještě nějaké odkazy
 

http://www.globetrade.cz/
http://www.activparking.cz/
http://www.profiparking.cz

Radim Cech
30.10.2006, 19:05
Tak pro všeobecnou informovanost.
 
Mám čip pro parkoviště v Ostravě, je jich několik, kde platí, ten je nabitý na částku, kterou uznám za vhodné, a při příjezdu si otevřu závoru, při odjezdu také a z rozdílu času to spočítá, kolik mi srazí s čipu. Aktuální stav vidím na displeji při výjezdu. Nemá to celkem chybu, hodina je o nějaké procento levnější, než při kalsickém placení. Jinak automat taky vydává lístky a při odjezdu jej odevzdám a zaplatím.
 
Docela příjemný je systém v podzemním parkovišti pod Krasjkým úřadem v Olomouci. Přim příjezdu dostanu lístek, pokud se vrátím do 15-ti minut a odjedu, neplatím nic, občas se to hodí, jinak si lístkem otvírám dvěře do podzemí a u vstupu je automat, který ik přečte lístek,zaplatím, vydává i z velkých papírových bankovek!!! a pak si otevřu a odjedu.
 
Mám pocit, že dokonce s lístkem je možné jet MHD 30 minut pod příjezdu do garáží.
 
A jinak díky všem za tipy