Zobrazit plnou verzi příspěvku: Pevnostní analýza

Hrnčíř
26.07.2010, 08:25
Dobrý den,
při pevnostní analýze tenké skořepiny  v AIP 2011 se při výpočtu sítě objeví výstraha:"Některé součásti modelu jsou mimořádně tenké. To může vést k numerické nestabilitě ve výsledcích".
Na Roadshow 2011 bylo řečeno, že lze počítat i tenké součásti, ale v nápovědě jsem nic neobjevil.
Má s tím někdo zkušenosti?
Děkuji za rady.

Vladimír Michl
26.07.2010, 09:45
Zkuste snížit hodnotu parametru "Průměrná velikost prvku" v Pevnostní analýza > Nastavení > Síťování. Popř. můžete ušetřit numerický rozsah pokud je součást nějakým způsobem symetrická.

Hrnčíř
26.07.2010, 10:21
Jakou minimální hodnotu "Průměrné velikosti prvku" mohu nastavit?
Mám tam nastaveno 0,02 a hláška se pořád vyskytuje.
Jedná se o víko ve tvaru komolého kužele, spodní průměr 4000 mm, horní průměr 200 mm, výška 300 mm a tloušťka plechu 3mm. Je vůbec reálné tohle pevnostně analyzovat?

Vladimír Michl
26.07.2010, 10:33
Ten rozsah hodnot je tam docela velký, ale mohlo by to jít. Parametr nemá žádnou minimální hodnotu. Jestli je to rotační těleso, nešlo by analyzovat jen čtvrtinu modelu? (možná je to blbost, nekamenovat prosím, ve výpočtech jsem naprostý laik)

pepet
26.07.2010, 14:49


Výstrahu:"Některé součásti modelu jsou mimořádně tenké", by som skor chapal tak ze tvar elementu moze byt prilis zborteny (deformovany). Pri popise geometrickeho tvaru konecnymi prvkami sa to moze stat ked je geometria komplikovana. Je pravda ze kolmy zrezany kuzel nieje narocny na prechody v geometrii (pozor na otvory, vystipy a pod.), skuste pozriet vytvorenu siet. V Ansyse sa definuje skrupinovym prvkom ich hrubka, nenastala nahodou chyba tu?Ako bolo poradene, zjemnit siet pomocou globalnej velkosti by malo tiez pomoct, ale dostavate velky vypoctovy model => vela casu na riesenie. Osobne by som isiel na "rozumnu" hodnotu (neda sa zovseobecnit, mozno default co ponukne Inventor), pozrel by som siet a v miestach, kde by bol tvar elementu siete prilis deformovany by som zjemnoval siet.Vypoctovy modul MKP v Inventore nepouzivam aj ked uz pribudli kontakty, co je velke plus stale je slaba kontrola nad sietou. Skuste sa pozriet po nastaveni ako je mapovana siet (co vytvori po celej ploche elementy siete rovnakeho tvaru a velkosti), popripade tvar elementu stvorec/trojuholnik.DOPLNENIE:Neviem ci som prehliadol nejake nastavenie ale mam pocit ze Inv. sietuje plechy aj ostatne sucasti objemovymi prvkami a pokial si dobre pamatam tak v starsich verziach plechy sa sietovali plosnymi prvkami. Zas jeden krok spat, skoda.Skusal som vytvorit siet na vysie popisanej geometrii, taktiez neuspesne aj po roznych hodnotach v nastaveniach siete.Navrhujem skusit pouzit starsiu verziu Inv., kde sa da vyuzit sietovanie plechu pomocou plosnych prvkov, myslim ze Inv 2008 (mal vypoctovy modul od ANSYS) alebo iny program.
pepet2010-07-26 16:53:15