Zobrazit plnou verzi příspěvku: Pivot point - střed otáčení náhledu na model

Lukas Lepič
10.03.2020, 15:23
Dobrý den,prohlédnul jsem nápovědu i spoustu stránek a nenšel řešení na to, jak zajistit, aby pivot point (neznám překlad používaný v ČR lokaci Revitu) byl určen pokaždé automaticky pod kurzorem myši. Představuju si to tak, že najedu bez klikání kurzorem na model a při stisknutí Shift+RightClick se na prvním povrchu, který protne paprsek kamera-kurzor, umístí pivot point.Způsob umisťování pivot pointu přes steering wheel mi přijde velmi neohrabané.Pokud taková funkce na umsťování pivot pointu neexistuje, rád bych se zeptal, jestli je možné takovou funkci naprogramovat, a jak obtížné by to bylo pro pro Revit začátečníka? Pro ilustraci mích programátorských schopností: jednoduché věci zvládnu naprogramovat v AutoLISPu jinak žádný jiný programovací jazyk neovládám. Zajímá mě, jestli má vůbec smysl se do toho pouštět.Předem díky za odpovědi.
Lukas Lepič2020-03-10 15:31:27

Peter Jirat
10.03.2020, 16:04
Když potřebuji natočit 3D pohled, tak si vyberu těleso a pak otáčím pohled kolem toho tělesa (tedy jeho středu). Asi je to Shift+RightClick, teď nevím, ale plně mi to stačí.

Lukas Lepič
10.03.2020, 16:22
Ano tuhle možnost znám a používám. Moje těleso má zhruba 50x100m a 35m na výšku. Takže centrum takového tělesa je při pohledu na jeho okraji docela daleko a celé se to točí na velkém poloměru. Asi se obejdu bez té mojí vytoužené funkcionality, jen mě zajímalo, jestli to třeba neexistuje. Mám dojem, že při mích výletech do 3D v Autocadu jsem si téhle funcke při rotaci pohledu všimnul.Programování mě zajímá a tohle mi přijde, jako zajímavý star do oblasti programování. Možná to není nejjednodušší, ale někde začít musím :DMěl byste případně nějaký tip na úvod do programování v Revitu?

Peter Jirat
10.03.2020, 18:44
S Lispem si v Revitu moc nepomůžete, jedna cesta je C# nebo VB, druhá Dynamo. Na oboje najdete i online kurzy, SDK k příslušné verzi Revitu najdete ke stažení na webu Autodesku. Hodně se dá najít na webech typu https://thebuildingcoder.typepad.com/

Lukas Lepič
11.03.2020, 10:48
Super, děkuju za tipy.