Zobrazit plnou verzi příspěvku: plocha šrafy

cestár
14.05.2009, 09:41
viem že tu bolo o tejto téme napísané veľa, ale vydesil som sa, keď som zistil, že keď spočítam plochu viacerých solid šraf na kalkulačke, dá mi iné číslo, ako vo vlastnostiach kumulatívna oblasť. Vie mi niekto vysvetliť takýto podraz?

johny
14.05.2009, 10:22
Nikdy jsem tento problém nepozoroval, spíš kumulativní plochu nezobrazí, než špatně. Jediné co mě napadá, že pokud kumulativní plocha nebyla větší než vámi vypočtěná, pak jestli někde nemáte nějakou plochu omylem 2x nebo nemáte nějakou menší někde schovanou... při hromadném výběru se lecos snadno přehlédne.

Mantlík
14.05.2009, 10:27
anebo se někdy šrafa nechtěně (a nepozorovaně) "rozleje" mimo požadovanou hranici POD jinou šrafu 

johny
14.05.2009, 10:36
No ještě mě napadlo, zkuste použít utilitku ADDAREA (tady dostupnou v odkazech Downloads) a použijte ji na přesně stejný výběr (nejlépe použít pří výběru předchozí výběr), co jste udělal kumulativní součet. Tato utilitka funguje tak, že bere všechny entity po jednom a načítá plochy - čili totéž co jste počítal ručně. Pokud i tak vám to hodí rozdílné výsledky, tak bych tomu asi přestal věřit.

Venca80
18.05.2009, 14:42
Když už je tu nastoléné téma šraf, rád bych se zeptal, proč někdy autocad velikost plochy některých šraf nezobrazí??? Přitom, když zpětně vytvořím křivku z dané plochy, tak u té velikost plochy bez problémů zobrazí...

Martin Bielina
22.05.2009, 14:30
Údaj o ploše šrafy je u AutoCADu poměrně mladá novinka. Poprvé se objevila někdy ve verzi tuším 2005 nebo 2006, jistý už tak moc nejsem. Šrafy vytvořené staršími autocady nemají plochu ve svých definicích zapsanou. Vámi popsanou metodou nového vygenerování hranice a pak i následným vyšrafováním se plocha ve vlastnostech objeví.

alfred
24.05.2009, 21:35
Srafa ma ulozenou velikost ve svych vlasnostech? Nevim, ale o tom dost  pochybuji. Podle me ji AutoCad vzdy po vybrani srafy neustale pocita a proto je u vetsiho počtu entit a nebo po vyberu slozitejsi srafy znat kratke (nekdy take bohuzel docela dlouhe) "zastaveni" AutoCadu nez srafy spocita. Navic tomu tvrzeni odporuje i fakt, ze u nekterych sraf vytvorenych ve 2006 plocha je a u nekterych neni. Mozna novejsi verze toho umi v tomhle smeru vic, ale u 2006 to neni az takova slava. U nekterych sraf vim dopredu, ze to nepujde, ale system v tom nevidim a v napovede neni (pokud vim) zminka...

Martin Bielina
25.05.2009, 09:42
Přímo ve svých vlastnostech ji zapsanou nemá a opravdu plochu šrafy vždy počítá (nejspíše z definice hranic) a následně zapíše do proměnné AREA. Ale u šraf vytvořených ve starších verzích ji spočítat ani takto nikdy nedokáže a je potřeba šrafu vygenerovat znovu. Co ale vrtá hlavou mě je, kam vlastně autocad zapisuje definici hranic šrafy protože při použití entnext žádný relevantní výsledek nedostanu (ve výkrese kde není nic jiného než šrafa) a jak tu již padlo ve vlastnostech entity taky žádný záznam o hranici a ani o její ploše není.