Zobrazit plnou verzi příspěvku: Pomoc, lopatka

Sympatax
23.02.2014, 20:35
Dobrý večer,snad sem píšu správně. Potřeboval bych pomoct s konstrukcí lopatky na oběžném kole. Ve škole nám k tomu dodali výkres, který dle mého stojí celkem za nic a já za boha nevím, jak tu danou lopatku sestrojit. JEdná se o nějaký difuzor pravděpodobně.  Musím ještě podotknout, že v Inventoru jsem naprostý začátečník. V případě, že jsem toto vlákno žaložil ve špatné sekci, tak tímto se omlouvám moderátorům. Děkuji.

dusek
24.02.2014, 08:58
Pomoct s konstrukcí jak? Jestli to máte jako úkol ve škole, tak asi nečekejte, že vám to tu někdo vymodeluje. Vypisovat konkrétní postup se asi taky nikomu chtít nebude. Zkuste napsat co vám konkrétně nejde. Jinak v dnešní době internetu je na síti spousta návodu a postupů, i na váš případ lopatky. Zkuste pohledat. Jen tak namátkově jsem našel například tohle.

Sympatax
24.02.2014, 18:14
Dobrý den, asi jsem špatně formuloval dotaz. Nešlo mi o to, aby to někdo vymodeloval. Teďka jsem ve fázi, kde potřebuji, aby jedno těleso ořízlo druhé a následně pomocí vazby bych připojil do sestavy vrchní díl pomocí vazby spodní hrany a opět ořízl a za boha toho nemohu docílit.. Tím bych měl dostat cílený tvar snad.V případě, že se to zde někdy řešilo a já jsme to nenašel, tak tímto se omlouvám.Pro ilustraci přiložím printscreen.   

Mrázek
25.02.2014, 07:32
Na vzájemné ořezávání těles slouží odvozená součást. Z obou těles uděláte pomocnou sestavu, pak založíte nové ipt a zvolíte příkaz "odvodit". Načtete pomocnou sestavu a v ní můžete dělat boolovské operace.
Ale tento případ bych asi řešil obyčejnou rotací - nakreslit ořezávací profil a orotovat.
Jinak co se týče vzájemného zavazbení, použijte pomocné roviny (např. vzájemně kolmé roviny procházející osou).

Permonik
26.02.2014, 16:35
Druhou možnosti je to dělát pomocí plošného modelování. Vymodelvat profil (horní o.br na výkrese), orotovat a potom vysunout lopatky. Nasledně oříznout a sešit.