Zobrazit plnou verzi příspěvku: pomoc s 3D žebry

pepa75
16.02.2014, 18:49
Přátelé a kamarádi. Všechny Vás srdečně zdravím a žádám o pomoc.Před cca 6ti měsíci jsem začal aktivně využívat CNC technologii pro svůj koníček a současně i autocad. Momentálně jsem se ale dostal do slepé uličky a nevím si rady. V cadu jsem si vymodeloval 3D model plováku na obří model letadla, abych věděl, že bude fungovat. Nyní ale nevím, jak z tohoto 3D modelu získávat jednotlivá žebra v určitých vzdálenostech a patřičné tloušťce ( tato tloušťka znázorňuje sílu materiálu ze kterého se bude žebro vyřezávat). Učbnice jsem prolistoval tam i nazpátek, ale nevím si rady.Předem díky za jakoukoli radu. Pepa

Vladimír Michl
16.02.2014, 19:39

Záleží na tom jak je plovák modelován. Obvykle se takováto tělesa tvoří právě šablonováním z průřezů (žeber). Ale pokud plovák vznikl jinak, můžete si příkazem [CMD]ŘEZ[/CMD] vytvořit řez v libovolném místě tělesa. Pokud tam pracujete s proměnlivými tloušťkami, jde také generovat průnik tělesa s "tlustou" rovinou (kvádrem) v daném místě.

pepa75
16.02.2014, 19:50
Ahoj.Plováky jsem modeloval pomocí šablonování a vodících linek. Z tohoto objektu potřebuju ale dostat právě jednotlivá žebra, abych je mohl posunout do programu futuracam, kde plánuju řezy pro CNC frézu. Příkaz řez je tady pro tuto situaci nedostatečný. Zkoušel jsem v daných místech příkaz obkreslit křivku, což funguje, ale s touto křivkou mi nejde dále modelovat v 3D. Myslím si, že jsem na dobré cestě, ale dělám někde chybu.

Vladimír Michl
16.02.2014, 20:25

V čem je ŘEZ nedostatečný? Ta žebra jsou v jiném směru než původní tvořící profily?

pepa75
16.02.2014, 20:36

Nevím jestli slovo nedostatečný je to správné slovo.  Ale hlavně můj úmysl byl takový, že vymodeluju 3D objekt, pak v tomto objektu vytvořím žebra, které propojím lištami, vzpěrami atd. Teprve potom objekt pomyslně rozeberu na díly s kterými budu dále pracovat. Vím, že pro zkušené uživatele jsou tohle banální otázky. Já to takhle zkouším poprvé

maiklss
16.02.2014, 21:04
Tak na tohle bych volil inventor a tvoril to jako viceobjemovy model.pokud mas zajem tak ti to klidne zkusim namodelovat. Co stavis za model?

Vladimír Michl
16.02.2014, 21:37

Postup je asi v pořádku, ale proč se nedá použít ten ŘEZ? V čem konkrétně nevyhovuje? Křivka obrysu přeci vznikne, ne? V modelovacích aplikacích Inventor nebo Fusion 360 to může být jednodušší (včetně jejich integrovaného CAM výstupu), ale AutoCAD je také vhodný.