Zobrazit plnou verzi příspěvku: Potlačení pozadí obrázku

PepaR
06.04.2011, 18:06

Dobrý den,jaké podmínky musím splnit či pomocí jakého nastavení lze docílit toho, abych při načtení černobílého obrázku do AutoCADu potlačil jeho bílé pozadí, tzn. udělal jej transparentním a vytiskl pouze černé prvky na obrázku.Předem děkuji za rady
PepaR2011-04-06 18:07:38

Mantlík
06.04.2011, 18:32
Určitě záleží na formátu obrázku.
Např. u JPG to myslím nejde vůbec.
 
Naopak 100% průhlednost bílého pozadí umožňuje PCX (vyzkoušeno, mám tak už historicky řešené podpisy)
 
Taky mám pocit, že průhlednost pozadí umožňuje PNG (ale zatím jsem nezkoušel)
Co TIFF, nevím ...

Mantlík
06.04.2011, 18:36
No jo, tak teď koukám na příbuzný tip 7653, a je tam zase něco nového .... Mantlík2011-04-06 18:36:44

PepaR
06.04.2011, 18:43
Taky jsem si už všiml ;). Děkuji za popostrčení.

alfred
06.04.2011, 19:06
Černobílý rastr musí být skutečně černobílý - tedy 1-bitový. Nestačí tedy obrázek, kde je sice černá a bílá, ale zapsáno ve stupních šedi, či více barevně (8, 16, 24 bitů). Koukněte se ve vlastnostech rastru (např. v IrfanView) kolik barev obrázek má.Pro černobílý obrázek používám zásadně TIF s kompresí HUFMAN (umí např. IrfanView. Tato komprese je velice úsporná a je pouze pro černobílé rastry. To znamená, že automaticky převádí rastr do 1-bitového.

PepaR
06.04.2011, 19:42
Děkuji za doplnění.Nejsem moc grafik, ale lze prosím  té 1bitosti docílit např. aplikací nějakého filtru v některém z grafických programů?

Vladimír Michl
06.04.2011, 20:07


Jakýkoliv rastrový editor umí snížit barevnou hloubku až na "monochromatický" (tedy 1-bitový) obrázek - třeba zmíněný IrfanView. Změnou komprese bych to neřešil.

be_em
06.04.2011, 20:19
Ja používam program XnView (odporúčam aj ako skvelého foto manažéra) ... prevediem na Binary (Floyd Steinberg) a uložím ako PNG. Priehľadnosť v CAD-e funguje bez problémov. A napr. keď mám aj pár desiatok katastrálnych máp, dávkovou konverziou mi to všetko prevedie na tri kliky.

Priehľadnosť funguje aj u súborov TIFF, CIF ... iné to už je ak chcete aby si obrázok uchoval georef. informácie (súradnice), tam myslím to už musí byt cif alebo tiff s kompresiou CCIT. Ale tu som si nie istý.be_em2011-04-06 20:22:58

alfred
06.04.2011, 20:52

[QUOTE=Vladimír Michl]

Jakýkoliv rastrový editor umí snížit barevnou hloubku až na "monochromatický" (tedy 1-bitový) obrázek - třeba zmíněný IrfanView. Změnou komprese bych to neřešil.[/QUOTE]Předpokládám, že při uložení TIFu s černobílou kompresí nejprve program převede obrázek do 1-botové barevnosti a pak to uloží. Tedy dva kroky v jednom. Komprese HUFMAN je výborná- výsledná velikost souboru je třeba desetinová oproti nekomprimované verzi a značně manší i pokud na 1-bitový rastr použiji LZW kompresi. V zásadě lze použít jakýkoli editor. Lze i snížit barevnou hloubku v jednom kroku a pak uložit do formátu, který 1-bitový formát umožňuje. Což například není JPG (tam je minimální počet barev 256). Nejsem si jist, zda AutoCad podporuje průhlednost definovanou v rastru (alfa kanál), tak jak to umí například GIF, nebo PNG. Když jsem to naposledy zkoušel (verze 2002 ??) tak to neuměl.Z grafických prohlížeče a editorů mi vyhovuje na převážnou většinu věcí zmíněný IrfanView. Je výhodné si stáhnout také balíček pluginů. Vynikajícím způsobem se dělají hromadné změny fotek.Pro lepší retuše třebas fotek používám GIMP (ale ten zatím neumí 1-bitové komprimované rastry) a na rychlé hledání ve fotkách PICASA. Tam je bezva funkce kromě obrovské rychlosti a vyhledávání i podpora geo-tagů (pokud je ve fotografii zapsána GPS souřadnice pořízení snímku). XnView není špatný, ale nějak mi nějak u ostatních funkcí nepadl do oka. Snažil jsem se ho používat, protože byla verze i pro linux. Protože ale její vývoj silně zanedbali, tak jsem se ve windows vrátil k IrfanView, kterému nemám co vytknout. Teď (už několik let ) se snaží udělat novou multiplatformní verzi, tak jsem zvědav, jestli se vývoj sjednotí u WIN, MAC, LINUX verze. To by bylo veliké plus.

Vladimír Michl
06.04.2011, 22:19


Jen pro doplnění - v dotazu nejde o kompresi. Snížení barevné hloubky je parametr nezávislý na případně použité kompresi. Na testovacím obrázku mi třeba 1-bitový GIF vyšel menší než 1-bitový TIFF se standardní LZW kompresí (a ten byl menší i než 1-bitový TIFF Huffmanem). Jinak AutoCAD podporuje i průhlednost alpha kanálu a jeho mapové verze pak i průhlednost zvoleného odstínu barevného obrázku. Viz tip 7653.

alfred
07.04.2011, 07:33

[QUOTE=Vladimír Michl]

Jen pro doplnění - v dotazu nejde o kompresi. Snížení barevné hloubky je parametr nezávislý na případně použité kompresi. Na testovacím obrázku mi třeba 1-bitový GIF vyšel menší než 1-bitový TIFF se standardní LZW kompresí (a ten byl menší i než 1-bitový TIFF Huffmanem). Jinak AutoCAD podporuje i průhlednost alpha kanálu a jeho mapové verze pak i průhlednost zvoleného odstínu barevného obrázku. Viz tip 7653.[/QUOTE]Podpora alfa kanálu je potěšující - určitě vyzkouším. Díky za informaci.Sice tu nebyl původní dotaz na formáty a komprese, ale nedalo mi to a vyzkoušel jsem několik formátů. Uložil jsem si katastrální mapu v 1-bitovém rastru do GIFu, PNG a TIFu s různou kompresí.TIF se všemi černobílými kompresemi, které nabízí IrfanView pracuje bezvadně. Velikostí nejlépe vyšla komprese TIF-FAX4 (168kB), potom PNG (383kB) TIF-FAX3 (419kB) a TIF-HUFFMAN (421kB). Následuje GIF (555kB) a TIF-LZW (632kB). Evidentně tedy výhodnost formátu a komprese závisí na konkrétním rastru, ale rozdíly jsou veliké (lze uspořit až 75% místa na disku).Nicméně PNG a GIF fungují divně (zkoušeno v CIVIL 2010). U GIFu bez uloženého alfa kanálu jsem musel kromě průhlednosti ještě vybírat průhlednou barvu (pokud byl GIF uložen s alfa kanálem tak stačilo vybrat průhlednost). Při mírném odzoomování se mi kresba na rastru úplně ztrácí a vypadá jakoby rastr byl "jen jako pozadí". To TIF nedělá - po odzoomování stále je vidět kresba. Navíc příkaz MAPIINSERT, kterým vkládám více rastrů najednou ignoruje GIFy (nic nevloží).Podle této zkušenosti bych pro černobílé rastry nedoporučil PNG ani GIF - nejsou vidět detaily při odzoomování. Naopak TIF lze doporučit s jakoukoli speciální černobílou kompresí (LZW je zbytečně veliká).