Zobrazit plnou verzi příspěvku: Pozicování na výkrese

zdenek.trcka
17.07.2012, 15:02
Zdravím,vytvořil jsem z hliníkových profilů oplocenku a do drážek jsem vsadil desky jaklo výplň a poté jsem vytvořil sestavový výkres, ale ve chvíli, kdy jsem chtěl desky opozicovat tak jsem narazil na to, že nemám hranu na kterou bych kliknul (je schovaná v drážce profilu) a za plochu desky to nejde nevíte jak na to?


Lubomír Polesný
17.07.2012, 16:09


Dobrý den, pro pozicování musíte vybrat hranu součásti.Pokud nejsou viditelné hrany vidět, tak nechte u pohledu zviditelnit skryté hrany. 

zdenek.trcka
18.07.2012, 10:25
Škoda, doufal jsem v nějaký fígl protože když zobrazim hrany tak mi z výkresu vznikne taková hromada čar, že se v tom nikdo nevyzná. jediný co mě napadlo je Text s odkazem, ale vzhledem k počtu dílů je to strašně pomalé.


Pavel Žáček
18.07.2012, 10:35
Jeden fígl by tu přece jen byl. Můžete si nechat zobrazit skryté hrany jen od těch plexisklových výplní a pak je opozicovat. Dokonce můžete po vytvoření pozice přetáhnout konec z hrany do plochy, šipka se změní na tečku, ale číslo pozice zůstane a pak můžete zobrazení skrytých čar zase zrušit. Takže vlastně dva fígly.

EuroTec
18.07.2012, 10:45


A co zkusit nějaký částečný řez, nebo detail? Určitě by to bylo i názornější.

Mrázek
18.07.2012, 10:52
Systémově správně: částečný řez profilem, aby v jednom místě byla hrana vidět a pak ji lze zapozicovat,
Berlička - vytvořit pozici (kteréhokoliv viditelného dílu), "utrhnout" ji a přes pravé tlačítko použít příkaz "Upravit pozici" a přepsat číslo. Pochopitelně uděláte mrtvolku, která nebude asociována s kusovníkem.
Ještě jedno možné řešení - k pozici jednoho z ohraničujících profilů přidat kumulativní pozici přes pravé tlačítko "Připojit pozici ze seznamu". Pak bude pozice asociativní, akorát nebude mít svoji vynášecí čáru do plochy výplně.

Lubomír Polesný
18.07.2012, 10:58

[QUOTE=Pavel Žáček]Jeden fígl by tu přece jen byl. Můžete si nechat zobrazit skryté hrany jen od těch plexisklových výplní a pak je opozicovat. Dokonce můžete po vytvoření pozice přetáhnout konec z hrany do plochy, šipka se změní na tečku, ale číslo pozice zůstane a pak můžete zobrazení skrytých čar zase zrušit. Takže vlastně dva fígly.[/QUOTE]
 Posun začátku pozice z hrany na plochu může být někdy nevhodné.Např. po editaci sestavy, kdy se tato součást posune na jiné místo. Začátek pozice zůstane na stejném místě a může tak ukazovat na jinou součást (číslo pozice se nezmění).

kosulic
20.07.2012, 06:44


Tak jak radí kolegové výše. Ale jednou mi nezbylo nic jiného než udělat do plexi uprostřed malou díru a pozicovat pak na hranu této díry. Bylo to nejjednodušší a nejpraktičtější řešení.