Zobrazit plnou verzi příspěvku: Pravopis

Rostislav Říha
16.11.2009, 11:00
Možná je to věkem, ale s*** mne, když čtu příspěvky, kde ze tří voleb:

okna se zobrazovala (TA okna, správná volba)
okna se zobrazovaly (jsou neživotná, takže second best guess)
okna se zobrazovali
...vidím napsanou tu třetí.
Je mi trapné autora upomínat, jde mu přece o věc...na netu dokonce občas lítají hlášky jakože pravopis je jedno, že jde o sdělení...osobně s tím mám problém a myslím, že laxnost v tomto vede  laxnosti v jném.
Proto by se mi líbilo, kdyby třeba xanadu v rámci sponzoringu přispělo nějakým online pravidlům pravopisu a autora takového příspěvku by šlo odkázat na nějaký tip, který by ho poslal někam, kde se ta pravidla dají najít...přijde mi to méně násilné, než posílat vzkaz typu "blbče, máš špatně shodu podmětu s přísudkem, takže Ti neporadím, jaká proměnná řídí nastavení zobrazení podmětu"...a na druhou stranu si myslím, že něco by se dělat mělo.
Osvěta musí být.

Vladimír Michl
16.11.2009, 12:14
Váš spravedlivý hněv chápu, také mi prohřešky vůči češtině vadí. Na druhou stranu beru, že jednak "chybička se občas vloudí" a jednak že případné nedostatky školní výuky na technickém fóru už asi nezachráníme.
 
Můžeme do panelu odpovědi přidat tlačítko "Spell check" (využije volně dostupných slovníků), popř. je funkce kontroly českého pravopisu dostupná i přímo ve Firefoxu a Google Chrome. Nicméně řadu gramatických chyb toto neodhalí.
 
Odkazovat lze leckam... Ale vhodné jsou třeba www.pravidla.cz (i když by to asi chtělo něco kousavějšího, jako je třeba lmgtfy - viz zítřejší X-News).

Rostislav Říha
16.11.2009, 13:28
[QUOTE=Vladimír Michl]...i když by to asi chtělo něco kousavějšího, jako je třeba lmgtfy...[/QUOTE]

Přesně.

Pokud budete mít někde tip - který můžete dokonce třeba navázat na to, že se občas musíte vyjadřovat ke SpellCheckeru ve Vámi dodávaných aplikacích - a ten bude obsahovat klidně třeba jen odkaz na pravidla.cz, už uděláte dost. Lidé jako já si ho uloží a budou na něj odkazovat.
Pokud si OPRAVDU myslíte, že pravidla pravopisu stojí za dodržování, a že jejich znalost nás činí kulturnějšími, tak můžete jít ještě dál a na webovém rozhraní můžete mít tlačítko "GrammarError", které pak link na ten tip automaticky přidá na první místo v nabízených souvisejících odkazech.

Ferdinand
08.12.2009, 23:05
I když nejsem rodilý Čech, tak (možná právě proto) mi také vadí, když čtu nějaké nesmisli. Bohužel, ta mladší generace už kašle na nějaký ten češtin, oni přeci (na rozdíl od nás...) umí anglicky. Otázka "Co ty děcka dělaly proboha v hodinách češtiny na základní škole?" má hodně možných odpovědí - ale dle mého soudu nejméně pravděpodobnější odpovědí by asi byla "Pozorně poslouchaly paní učitelku". Své prsty v tom má i fakt, že dneska již studenti nečtou tištěnou literaturu a nemají ten "správný" vztah ke knížkám (copak mohu např. založit notebook stéblem trávy či jízdenkou?). Já jsem se nikdy ve škole český jazyk neučil (absolvoval jsem maďarskou zákl. a stř. školu + VUT v Brně), ale hodně jsem toho přečetl - nicméně učebnici českého jazyka jsem v ruce nikdy neměl. Z českých lidí narozených v Česku, kteří mají české rodiče, žijí v Česku, milují české holky a kteří přesto neumí česky...je mi smutno.