Zobrazit plnou verzi příspěvku: přechod ze skořepiny na plech v Inventoru

doktorjanca
28.11.2013, 06:42

Mám vytvořenou součást v prostředí Norma.ipt.Odebráním plochy jsem vytvořil skořepinu.Jaký je správný postup při převodu na plechový díl,aby se vytvořil rozvin?Ten se mi zatím nedaří vytvořit. Děkuji za radu.

waldosinka
28.11.2013, 06:57
no to asi nepojde pretoze dochadza k deformacii odporucam CAD- mechsoft ten to dokaze bez problemov :) 

dusek
28.11.2013, 08:08
záleží na tom, co to máte za tvar, pokud to je nějaká "prolisovaná" plocha, tak to Inventor neumí, to budete muset použít např. ten mechsoft, pokud je to něco, co se dá stočit či ohnout, tak je to řešitelné, dejte sem nějaký popis, nebo ještě lépe obrázek tělesa

doktorjanca
28.11.2013, 08:16

Děkuji za reakci a posílám obrázek.Zkuste mě napsat postup,jak to udělat.S pozdravemJanča Jiří

Mrázek
28.11.2013, 09:11
Podmínka - musí být tloušťka materiálu v celé součásti stejná.
Postup:
1. Rozříznout rohy, aby to odpovídalo skutečnosti, jak se bude krabička skládat.
2. Převést na plech (v modelovacích příkazech úplně dole).
3. Ve stylu plechu (příkaz "Výchozí plechy") nastavit tloušťku shodně s modelem.
4. Vytvořit rozvin.
 
Pokud vám to nepůjde, máte tam nějakou nekorektnost (v tloušťce, radiusu, rozříznutí hran apod.). U takto jednoduchého dílu je možné to udělat znovu a rovnou v modulu plechů - ohyby, výštipy v rozích apod. si to udělá samo.

dusek
28.11.2013, 09:30
Základem pro rozvin je jednotná tloušťka materiálu, tuto trloušťlu pak musíte nastavit do výchozích plechů. Aby se těleso dalo rozvinout, tak si musíte představit jak má vypadat jeho rozvinutý tvar, potom v rozích, kde bude pravděpodobně svar je třeba vytvořit přerušení (náčrtem a odečtením). Po odstranění všech rohů potřebných k rozvinu je třeba vytvořit radiusy v rozích ohybu. Potom by to mělo rozvin vytvořit v pohodě.Osobně mi tento postup přijde trošku složitý, takovéto těleso bych tvořil asi trošku jinak. Vytvořil bych si obrys, vysunul bych ho jako plochu, boky pak dotvořil záplatou. Potom plochy, na kterých má být materiál převedl příkazem Zesílit/Odsadit (tloušťky jako síla materiálu), pozor, musí se odsazovat vně, ne dovnitř, když se bude zesilovat dovnitř, vznikne nám problém jako máte teď. Až bude hotové odsazení, tak se těleso převede na plech, síla plechu jako tloušťka odsazení. Pak v kartě plechu vytvoříte pomocí příkazu Ohyb rohy, kde bude probíhat ohyb. Jakmile toto budete mít hotové, stačí jen dát rozvin tělesa a je hotovo. Pokud by se jednalo o častěji používaný objekt, tak to jde ještě upravit parametricky, by ta úprava nebyla tolik složitá.

waldosinka
28.11.2013, 11:31
potom tu je moznost robit to ako zostavu.  neviem ci sa jedna o  suciastku kde je ten rozvin ziaduci ci potrebny. no my vyrabame kontajnery podobneho tvaru ale nikdy sa to neriesi ohybanim jedneho plechu ale cez viacero kusov.no ale ak je ten rozvin  zadany tak potom volim riesenie ako navrhol pan dusek :)

Lubomír Polesný
28.11.2013, 19:10

Dobrý den, dalo by se to vytvořit také tak, že původní objemovou součást (bez skořepiny) načtete jako odvozenou součát do nové plechové součásti (jako obalovou plochu). Potom na plochách tohoto odvozeného plošného tělesa vytvoříte náčrty a použijete konstrukční prvek plocha.