Zobrazit plnou verzi příspěvku: Přenos rozměrů do podsestay

VejvodaT
17.01.2015, 18:09
Měl bych dotaz, jestli někdo nevíte, jakým stylem by se daly přenést data z hlavní sestavy do podsestavy. Přes Rozvržení a Odvození není problém tvořit díly a ty pak do podsestavy vložit. Jde mi o to, že v hlavní sestavě si vytvořím několik Rozvržení, v nich si udělám nějaké kóty a následně potřebuji pro řízení nějakých rozměrů v podsestavě použít rozměry z rozvržení. A zde nastává můj dotaz, jak by se dalo toto udělat?

Jiri.Dostal
19.01.2015, 10:17

Toto lze řešit pomocí skeletonu (řídicí součást) - zmiňovaný parametr je měněn v této součásti a je načítán do sestavy i podsestavy.Nebo to lze řešit pomocí parametrů v excelu a excel načítat do sestavy i podsestavy. Načítat parametr ze sestavy přímo do podsestavy nelze, protože by se tvořila cyklická závislost.

VejvodaT
19.01.2015, 12:00
Díky za návod. Přes Excel mě to nenapadlo, ale asi to bude lepší tím skeletonem. Sice to ještě pořádně nevím jak, ale to se časem zjistí. Za týden má přijet technik, tak mi to snad ukáže a vysvětlí, co a jak. Zatím jsem na nějaké věci přišel, kreslit se s tím dá v pohodě, ale určitě jde něco řešit elegantněji. Třeba to, jak bych mohl řídit inteligentně šrouby v dírách podle těch děr. Sice jsem v helpu našel něco jako Asociativní, ale aby tam bylo vysvětleno, co a jak se to dělá, to už bohužel ne.

Jiri.Dostal
19.01.2015, 14:59

Na skeleton se nechá najít spousta věcí na netu.Velikost šroubu (průměr) si myslím podle velikosti díry moc měnit nejde, protože vlastně měníš soubor za jiný. Inventor dokáže "detekovat" podle díry velikost šroubu pouze při prvním vkládání z obsahového centra. Ale třeba se pletu..

dusek
19.01.2015, 15:28
A to ještě nevíte, že skeleton lze řídit pomocí excelu. Toto je tak široké téma, že na to asi nelze odpovědět moc obecně. Rozhodně bych si nechal poradit od někoho zkušenějšího, například od toho technika. Správnou metodikou a postupy se pak dá ušetřit obrovské množství práce a náročnost na stanici.

VejvodaT
19.01.2015, 18:55
No jelikož v Inventoru pracuju necelý měsíc, tak ješt neznám všechny vychytávky. Samozřejmě na technika budu mít asi milion dotazů, ale myslkel jsem si, že třeba toto jde nějak "jednoduše" udělat a že bych to už třeba do něčeho mohl použít. Ale tak ten týden si ještě vystačím s tím co vím nyní.

Jiri.Dostal
20.01.2015, 07:20

Dělám v Inventoru více jak 4 roky, předtím jsem 5 let dělal v Catii, předloni jsem na Cadfóru vyhrál Inventor Cup a vloni jsem vítězství obhájil  a zdaleka všechny vychytávky taky neznám Ono to ani nejde. Člověk se učí celý život.Všechno lze udělat jednoduše, ale tu jednoduchost si v tom musíš najít sám  Pokud nemáš nikoho, kdo by tě učil a máš možnost využívat technika, tak počítej s tím, že bude potřeba si jej zavolat za nějaký čas znovu. Protože přijdeš na další haldu věcí, na které se budeš chtít zeptat.

Radek001
20.01.2015, 07:27

Ony všechny ty postupy výše (excel, parametry sestav i podsestav...) jsou ve své podstatě docela jednoduché."Problém" je, že k jednomu cíli můžete dojít několika různými cestami. A každá cesta má svoje pro a proti. Kolegové Vám teď ukazují právě ty jednotlivé cesty. Ale rozhodnout se, kterou cestu zvolit, to chce opravdu poznat Vaše místní podmínky. Jestli v Inventoru děláte měsíc a máte ve firmě zkušenějšího kolegu, začněte u něho. Případně u technika. Jinak zkoušet, přemýšlet...

VejvodaT
20.01.2015, 10:21
No ve firmě jsem jedinej, kterej alespoň něco v Inventoru umí ( a to většinou samouk + technická podpora CAD Studia ), takže mám tady už sepsaných asi 20 budů, na co se zeptám technika.A samozřejmě je pravdou, že vždy jde dojít k cíli několika způsoby a i sám poznávám, že třeba jsem si udělal několik Rovržení v sestavě, ale nepřišel jsem na to, jak mezi noimi přenášet hodnoty ( krom primítnutí geometrie a znovu okótování ). Jenže jelikož jde v jednom rozvržení udělat mnoho skic, tak to budu řešit asi jedním Rozvržením a tam k tomu asi budu mít přístup celou dobu ( že se to bude tvářit jako díl s mnoha náčrty ). A to je přesně to, na co přijde člověk jen používáním a tím, co potřebuje udělat.