Zobrazit plnou verzi příspěvku: Přesné rozměry výkresu

Elara
11.01.2015, 12:01
Zdravím, když kreslím v "nekonečném" prostoru, jak zjistím jeho reálné rozměry?Dejme tomu, že dostanu papírový A3 výkres, který musím  ručně překreslit (nemohu ho oskenovat) jak zjistím, zda ten "nekonečný" papír má zrovna rozměry A3? Mě se totiž jednou stalo, že sem žádal o práci, výkres sem takto obkreslil, a když ten chlap otevřel modelový prostor, bylo to vše namačkané v rohu zobrazeného prostoru.Co firma, to jiné nastavení, a mě zajímá, jak takovou situaci řešit v budoucnu (v současné firmě se kreslí do rastrovým šablon, tam se to nenaučím).

Radek001
11.01.2015, 12:10
Jestli jsem správně pochopil pointu Vašeho problému, tak řešení bylo velice jednoduché. ZOOM.Jinak "reálné" rozměry jsou závislé na jednotkách, ve kterých kreslíte. Pro zjištění hodnoty rozměru zkuste do příkazového řádku napsat např. "vzd"

PepaR
11.01.2015, 12:12
V AutoCADu kreslíte vždy 1:1 a měřítko a oblast tisku (A4, A3) se nastavuje až při samotném tisku. Ten černý prostor pozadí kreslení a jeho velikost je „nekonečný“, ale v AutoCADu existuje příkaz, kterým lze zadat jeho omezení ([CMD]MEZE[/CMD] (_LIMITS)). Nicméně pokud nakreslíte úsečku delší, tzn., mimo meze tak to AutoCAD umožní a při použití zoomu s volbou Zobrazit vše, meze rozšíří.

Elara
11.01.2015, 12:18
Uznávám, že to popisuji nejasně...Ale jeden příklad za všechny: v autocadu u toho projektanta osvětlení (to výběrové řízení, které mi nevyšlo) sem mohl zoomovat skutečně na několik plných protočení kolečka myši... u standartního A-výkresu, šablona "acad" mohu zoomovat jen na půl otočky. A jak říkám, ty rozměry on "viděl" bez tisku - prostě v modelovém prostoru to vše bylo nacpané v jednom rohu, asi jako kdybyste na A4 do jednoho rohu obkreslili korunovou minci.... a on to vyhodnotil jako špatnou práci, aniž by něco nastavoval ohledně tisku. Ad rozměry papíru: u toho projektanta osvětlení byl "celý výkres" (tím myslím bod, kdy už nejde dál odzoomovat, program vám napíše "Již je nastaveno nejmenší možné měřítko zobrazení." ve velikosti A3, v práci, kde pracuji teď, byl ekvivalentní A0.

Elara
11.01.2015, 12:21
PS: " oblast tisku (A4, A3) se nastavuje až při samotném tisku. " to je taky ono, ve škole a u toho projektanta mě nutily atributy tisku nastavovat v modelovém prostoru, v současné práci si vyberu oblast výkresu k vykreslení ručně, pomocí příkazu "_plot".

Elara
11.01.2015, 12:42
Nejde veškeré parametry tisku nastavit rovnou z modelového prostoru?

johny
11.01.2015, 12:43
[QUOTE=Elara]Ale jeden příklad za všechny: v autocadu u toho projektanta osvětlení (to výběrové řízení, které mi nevyšlo) sem mohl zoomovat skutečně na několik plných protočení kolečka myši... u standartního A-výkresu, šablona "acad" mohu zoomovat jen na půl otočky. [/QUOTE]
Ten prostor v modelu je vždy nekonečný. Pokud vám nejde odzoomovat víc, dejte příkaz _regen a autocad načte větší prostor (ikdyž je prázdný) a můžete zase chvíli zoomovat. Můžete použít dvojitý klik kolečkem myši a nazoomuje se to tak že vidíte všechny objekty ve výkrese. Autocad si nastavuje svoje dočasné limity (kterých jste dosáhl), se kterými pracuje, ve kterých vyhledává, které načítá... kdyby pořád pracoval v nekonečném prostoru, trvalo by to dlouho...

Elara
11.01.2015, 12:50
/// existuje někde soupis nejužitečnějších příkazů? Mě přijde, že jich a-cad obsahuje tolik, že by vynadaly na nový programovací jazyk. 

johny
11.01.2015, 12:50
[QUOTE=Elara]Nejde veškeré parametry tisku nastavit rovnou z modelového prostoru?[/QUOTE]
Jistě, ale spíš se to nepoužívá.Dejte _plot, nastavte co potřebujete, a pak dejte dole "Apply to Layout"

Elara
11.01.2015, 12:53
Dobře, tak prosím teda:jak byste postupovali, kdybyste se dostali do situace, kde máte před sebou papírový výkres a otevřevný A-cad, který vidíte poprvé v životě, a nevíte, jaké jsou jeho reálné rozměry.... já osobně bych si ten výkres přeměřil pravítkem, udělal si rastr (zde je první zádrhel, jak zjistím u cizího nastavení, kolik reálných jednotek připadá na pixel?) a do něho bych to nakreslil, a rastr pak skry, před tiskem, do "neviditelné" vrstvy. Ale jak bych asi působil, kdybych si začal ten papír přeměřovat pravítkem... ale nic profesionálnějšího mě nenapadá. 

PepaR
11.01.2015, 12:59
V prvé řadě nejde o výkres, ale o prvky na něm vykreslené a zakótované. Tzn. začal bych kreslit to co mám zakótované, neboť na výkresech má vždy přednost kóta před oměřenou vzdáleností. 

johny
11.01.2015, 13:20
[QUOTE=Elara]Dobře, tak prosím teda:jak byste postupovali, kdybyste se dostali do situace, kde máte před sebou papírový výkres a otevřevný A-cad, který vidíte poprvé v životě, a nevíte, jaké jsou jeho reálné rozměry.... já osobně bych si ten výkres přeměřil pravítkem, udělal si rastr (zde je první zádrhel, jak zjistím u cizího nastavení, kolik reálných jednotek připadá na pixel?) a do něho bych to nakreslil, a rastr pak skry, před tiskem, do "neviditelné" vrstvy. Ale jak bych asi působil, kdybych si začal ten papír přeměřovat pravítkem... ale nic profesionálnějšího mě nenapadá. [/QUOTE]
Vy jste nezmar. Pokud budu mít před sebou strojařský výkres, který je kótovaný v mm, tak budu do autocadu vynášet hodnoty v mm. To že to jsou mm, to si budu jen myslet, nikde to nezadávám.Pokud ten papírový výkres kótovaný nemám (což by bylo divné, ale alespoň tam musí být měřítko), tak si vezmu pravítko a budu si ty hodnoty odměřovat a přepočítávat přes měřítko. Do autocadu to budu zase vynášet v mm, 1:1.Pak udělám rozvržení v mm (např 420 x 297) a nastavím tam příslušné měřítko na tisku... které si spočítám, když vím, že výkres i rozměr papíru jsou v mm.

PepaR
11.01.2015, 13:37
Možná by nebylo od věci přečíst si pár krátkých článků na portále CADtutorial.

Vladimír Michl
11.01.2015, 13:39
[QUOTE=Elara]/// existuje někde soupis nejužitečnějších příkazů? Mě přijde, že jich a-cad obsahuje tolik, že by vynadaly na nový programovací jazyk. [/QUOTE]
 Třeba Stopařův průvodce AutoCADem:https://plus.google.com/+CADstudioCzSk/posts/SSDcLMJJaM1nebo základy AutoCADu:http://www.cadforum.cz/cadforum/Vyuka-AutoCAD/defaultCE.htmlvšechny pak zde:http://www.cadforum.cz/cadforum/command.asp

Elara
11.01.2015, 14:16
[QUOTE=johny][QUOTE=Elara]Dobře, tak prosím teda:jak byste postupovali, kdybyste se dostali do situace, kde máte před sebou papírový výkres a otevřevný A-cad, který vidíte poprvé v životě, a nevíte, jaké jsou jeho reálné rozměry.... já osobně bych si ten výkres přeměřil pravítkem, udělal si rastr (zde je první zádrhel, jak zjistím u cizího nastavení, kolik reálných jednotek připadá na pixel?) a do něho bych to nakreslil, a rastr pak skry, před tiskem, do "neviditelné" vrstvy. Ale jak bych asi působil, kdybych si začal ten papír přeměřovat pravítkem... ale nic profesionálnějšího mě nenapadá. [/QUOTE]
Vy jste nezmar. Pokud budu mít před sebou strojařský výkres, který je kótovaný v mm, tak budu do autocadu vynášet hodnoty v mm. To že to jsou mm, to si budu jen myslet, nikde to nezadávám.Pokud ten papírový výkres kótovaný nemám (což by bylo divné, ale alespoň tam musí být měřítko), tak si vezmu pravítko a budu si ty hodnoty odměřovat a přepočítávat přes měřítko. Do autocadu to budu zase vynášet v mm, 1:1.Pak udělám rozvržení v mm (např 420 x 297) a nastavím tam příslušné měřítko na tisku... které si spočítám, když vím, že výkres i rozměr papíru jsou v mm.
[/QUOTE]
Tak je ovšem problém, že v práci mám třeba šablonu, co symbolizuje prostor A4, a nastavený poměr 1px = 1cm, ne mm.

PepaR
11.01.2015, 14:20
To se mi nějak nezdá, vždyť velikost pixelu je odvislá od monitoru a rozlišení.

Elara
11.01.2015, 14:23
To se mi nějak nezdá, vždyť velikost pixelu je odvislá od monitoru a rozlišení.Možná sem to blbě vyjádřil... myslel sem ím, že když chci vytvořit úsečku, co má 50 cm, napíšu při jejím vytváření číslo 5.

PepaR
11.01.2015, 14:29
Tak tedy znovu, v AutoCADu kreslíte vždy 1:1. Úsečka o délce 5, může reprezentovat klidně úsečku o délce 5 mm, 5 cm nebo 5 m v závislosti na zvoleném měřítku při tisku z Modelu nebo ve výřezu v Rozvržení. [QUOTE=CADtutorial]V AutoCADu není potřeba přepočítávat jednotky do měřítka. Máme k dispozici nekonečnou plochu a můžeme si tak dovolit rýsovat v měřítku 1:1 výkres libovolného rozsahu.Přes tento fakt se však mnozí začátečníci neumí přenést. Kolem celého výkresu si nakreslí obdélník, který symbolizuje formát papíru a snaží se do něj vejít svým výkresem. Tito lidé se zcela zbytečně ochuzují o jednu z nejlepších výhod, jaké přináší kreslení na počítači.Jaké pro kreslení použít jednotky? Když mluvíme o měřítku 1:1, jakým způsobem vlastně přenést do počítače vzdálenost přesně 2 metry?To záleží na vás. Při zadávání vzdáleností se nejčastěji používají metry a milimetry. Stačí tedy zadat číslo 2, nebo 2000. Osobně rád používám metry, protože nerad mačkám další 3 nuly navíc. Na druhou stranu, potřebuji častěji zadávat desetinou čárku, která se v AutoCADu trochu nešikovně zadává tečkou.[/QUOTE]


Elara
11.01.2015, 14:47
Tak jinak: když chci nakreslit úsečku o délce 50cm, zadám při kreslení 5bodů/pixelů, a po okótování mi to zobrazí 50[cm].

PepaR
11.01.2015, 14:58
Obecně se doporučuje kreslit tak, že jednotku pro kreslení prvků volím podle toho, jaký výkres kreslím a jak chci pak kótovat. Nicméně i kóty lze upravit tak, aby se Vám přepočítaly. Př. Ve stavebnictví se za základní jednotku u architektonicko-stavebních výkresů považují mm. Tzn. kreslím v mm a kótuji pak taktéž v mm. Tzn., nejjednodušší pro mě bude, když jednotka délky v AutoCADu (úsečka o délce 1) = 1 mm ve skutečnosti.Pozn. U výkresů situace je jednotka délky v AutoCADu = 1 m ve skutečnosti.

Elara
11.01.2015, 15:06
!"U výkresů situace je jednotka délky v AutoCADu = 1 m ve skutečnosti." co je výkres situace? 

PepaR
11.01.2015, 15:10
Omlouvám se, předpokládal jsem, že se bavíme o kreslení v AutoCADu v souvislosti se stavebním odvětví (viz Vaši zmínku o pracovní pozici u projektanta osvětlení).Odpověď na otázku, co je to situace.

PepaR2015-01-11 15:21:54

Elara
11.01.2015, 15:18
I já se omlouvám, ale dnes člověk těžko najde práci v odvěví, ke kterému má vzdělání.Jsem elektronik se zaměřením na aut. systémy, dělal sem 4 měsíce v továrně na autodíly kontrolu kvality, potom sem vystřídal pár prac. pohovorů a teď sem skončil na rok u elektrotechniky (výroba rozváděčů).

PepaR
11.01.2015, 15:23
Nic se neděje, každopádně doporučuji nejprve přečíst ty odkazované tutoriály, něco zkusit nakreslit, vytisknout a ptát se, ptát se, ptáte se ... ;).

vbehun
11.01.2015, 17:18
[QUOTE=Elara]/// existuje někde soupis nejužitečnějších příkazů? Mě přijde, že jich a-cad obsahuje tolik, že by vynadaly na nový programovací jazyk. [/QUOTE]Nejužitečnější příkaz je skryt pod klávesou F1, která vyvolá nápovědu.P.S.Pokud bude možné, doporučoval bych používat aktuální verzi Autocadu (nyní Autocad 2015).Autocad 2012 z vašeho profilu je již poněkud zastaralý.

Jan Rais
11.01.2015, 18:17
[QUOTE=Elara]To se mi nějak nezdá, vždyť velikost pixelu je odvislá od monitoru a rozlišení.Možná sem to blbě vyjádřil... myslel sem ím, že když chci vytvořit úsečku, co má 50 cm, napíšu při jejím vytváření číslo 5.[/QUOTE]
____________________Nenapíšu "5", ale napíšu "500" mm.

Elara
11.01.2015, 18:29
[QUOTE=vbehun][QUOTE=Elara]/// existuje někde soupis nejužitečnějších příkazů? Mě přijde, že jich a-cad obsahuje tolik, že by vynadaly na nový programovací jazyk. [/QUOTE]Nejužitečnější příkaz je skryt pod klávesou F1, která vyvolá nápovědu.P.S.Pokud bude možné, doporučoval bych používat aktuální verzi Autocadu (nyní Autocad 2015).Autocad 2012 z vašeho profilu je již poněkud zastaralý.[/QUOTE]
To nic není, v práci používáme verzi 2007 

Jan Rais
11.01.2015, 18:37
[QUOTE=Elara]Tak jinak: když chci nakreslit úsečku o délce 50cm, zadám při kreslení 5bodů/pixelů, a po okótování mi to zobrazí 50[cm].[/QUOTE]
----------------Pixely rozlišení monitoru tu nehrají vůbec žádnou úlohu, na ty úplně zapomeňte. Kdybych kreslil ve strojařině něco s rozměrem třeba 3,5 m, tak budu v CADu pokaždé zadávat rozměr v mm. Zadám 3500 a vím, že vždy kreslím v mm. Až to všechno nakreslím, tak okolo toho všeho co se má vytisknout nakreslím rámeček v poměru stran odpovídající formátu třeba A2. V dialogu zadávání parametrů pro vytisknutí teprve nastavím správné měřítko výstupu, abych vytisknul co chci na formát papíru A2. Ale klidně si mohu jindy nastavit měřítko výstupu takové, abych to všechno vytisknul na papír A4. (Pozor na to, aby byly vždy správně zvolené tloušťky čar pro vytisknutí).Pokud bych měl ve stavařině kreslit něco co má rozměr 160 m, tak bych asi zadal na klávesnici pro CAD číslo 160 a budu vědět, že zadávám všechno v metrech. To tady ale nebudu stavařům fušovat do řemesla. Stavař nejsem, ale konstruktér ve strojírenství. 

maiklss
11.01.2015, 18:55
Silné kafe tohle číst:)V AutoCADu se kresli  v jednotkách které nejsou specifikované dokud si je sami neurčíme.

Elara
11.01.2015, 18:59
Pokud bych měl ve stavařině kreslit něco co má rozměr 160 m, tak bych asi zadal na klávesnici pro CAD číslo 160 a budu vědět, že zadávám všechno v metrech. To tady ale nebudu stavařům fušovat do řemesla. Stavař nejsem, ale konstruktér ve strojírenství. ---- tak mi potom vysvětli, proč v práci naťukám rozměr 5 bodů/pixelů (nejde o velikost pixelů na monitoru, proboha, myslel sem tím ty "virtuální" jednotky) a po okótování mi to zobrazí kótu o hodnotě 50cm... očividně to nějak nastavit jde, aby, před jakýmkoliv nastavováním rozměrů a měřítek dokázal nakreslit 5 "virtuálních" jednotek, co přestavují 50 [reálných] cm. 

maiklss
11.01.2015, 19:06
To je o nastavení  šablony. Někdo ji má na mm někdo na cm.

johny
11.01.2015, 19:08
To taky umím, heč!uploads/1045/ruzne_kotovaci_styly.dwg

Elara
11.01.2015, 19:23
[QUOTE=maiklss]To je o nastavení  šablony. Někdo ji má na mm někdo na cm. [/QUOTE]
A jak zjistím její nastavení?

maiklss
11.01.2015, 19:27
http://www.cadtutorial.cz/autocad/tvorba_vykresu_prace_s_rozvrzenim.php

johny
11.01.2015, 19:37
[QUOTE=Elara]Tak jinak: když chci nakreslit úsečku o délce 50cm, zadám při kreslení 5bodů/pixelů, a po okótování mi to zobrazí 50[cm].[/QUOTE]
Tohle je všechno v nastavení kótovacích stylů, příkaz _dimstyle. 

Luki.c
13.01.2015, 13:45
Domnívám se, že se ptá na něco jiného než na kótovací styl a sice na nastavení výkresu a jeho jednotek. Karta: Formát / jednotky  

Venca80
13.01.2015, 15:22
Zde se dá opravdu pouze doporučit začít příručkou pro začátečníky...

Kotlaba
14.01.2015, 08:28
Mně se jednou stalo, že jsem se ucházel o zaměstnání v jedné firmě, kde požadovali kreslení v AutoCADu. Dost jsem si věřil, tak jsem začal kreslit. Jenže oni to měli nastavené úplně jinak, než jsem byl zvyklý a mně to nešlo. Tak jsem něco spáchal aspoň z příkazového řádku. Asi jsem neudělal moc dobrý dojem a nevzali mne (žádná škoda, našel jsem si pak něco lepšího). A poučení z toho plyne - pokud se ještě někdy budu ucházet, vezmu si s sebou pár svých výkresů na flešce.

Kotlaba
14.01.2015, 08:30
[QUOTE=Venca80]Zde se dá opravdu pouze doporučit začít příručkou pro začátečníky...[/QUOTE]Vzhledem k tomu, co tenhle pán už tu a i jinde vyprodukoval, asi to v jeho případě nemá cenu.