Zobrazit plnou verzi příspěvku: Přesnost - entity

Kackac
06.10.2008, 09:57
To sice nesouvisí s původním dotazem, ale co se týče těch souřadnic a rozměrů - už mockrát se mi stalo, že jsem např. nakreslila několik entit zadáním přes souřadnice, ofsetem, rozložením bloku vytvářeného zadáním přes souřadnice a rozměry ap., tedy tak, abych mohla prohlásit, že entity byly vytvořeny přesně. Pak jsem z entit chtěla vytvořit blok a při zadávání referenčního bodu jsem použila úchop třeba na polovinu a v dialogu se mi souřadnice referenčního bodu zobrazila s nějakou nepřesností cca na 8.-10. des. místě. A teď babo raď - přepsat ručně souřadnici referenčního bodu, aby byla přesně, a nebo tím riskuji, že pak referenční bod nebude přesně v polovině a při vložení bloku na přesné souřadnice budou nepřesně ostatní souřadnice koncových a lomových bodů enetit bloku? Zkrátka mám pocit, že ta přesnost autocadu občas nějak pokulhává nezávisle na uživateli, neboť se drze považuji za člověka, který si na přesném kreslení zakládá, ale i tak občas prostě nemám šanci.

Rostislav Říha
06.10.2008, 12:30
[QUOTE=Kackac] Zkrátka mám pocit, že ta přesnost autocadu občas nějak pokulhává nezávisle na uživateli, neboť se drze považuji za člověka, který si na přesném kreslení zakládá, ale i tak občas prostě nemám šanci.[/QUOTE]
V Architectural Desktopu se stává, že se zprvu přesný model jeho postupnou editací (šoupnu zdí sem, pak zas zpátky, vložím dveře, smažu dveře a zase znova posun...) "rozviklá" jako židle - najednou se začnou objevovat nepřesnosti...jakmile se nanásobí tak, že dosáhnou ke cca 4 des. místu, tak se začnou objevovat chyby - blbě zaoblené zdi atd. - obvykle pomůže v properties "zlobivého" objektu znovu zadat natvrdo přesné hodnoty...ptám se:

Má někdo podobnou zkušenost?
Nešlo by udělat makro, které by rozměry všech entit "natvrdo" začistilo na nejbližší celou? ... pořád budu raději ručně opravovat těch pár entit, které se mi tím rozhodí, než pracovat s výkresem, na který není spolehnutí...
Jak mám mít nastavené jednotky, když kreslím v milimetrech?

Ovlivňuje nějak přesnost kreslení to, kolik nul se při zadávání hodnot zobrazuje?
jak nastavit které proměnné, abych tento problém redukoval na minimum?
Jaká je vazba mezi jednotkami, které nastavuji v "Drawing Setup" Arch. Desktopu a mezi "jednotkovými" proměnnými autocadu?
D9k...

Kackac
06.10.2008, 12:41


[QUOTE=Rostislav Říha]Nešlo by udělat makro, které by rozměry všech entit "natvrdo" začistilo na nejbližší celou? ... pořád budu raději ručně opravovat těch pár entit, které se mi tím rozhodí, než pracovat s výkresem, na který není spolehnutí...[/QUOTE]Kdysi jsem začla uvažovat o nějakém takovém lispu, ale nevěděla jsem, jak do toho, jak udělat, aby prošel všechny entity, jejich referenční body, a ty naposouval (zaokrouhlil) podle zadaných kritérií, také jsem se trochu bála spolehlivosti, aby to nenadělalo víc paseky než užitku. Kdyby mi někdo třeba poradil, jak na to, tak bych to někdy zkusila napsat, jen s tím časem je to pořád špatné...[QUOTE=Rostislav Říha]


Ovlivňuje nějak přesnost kreslení to, kolik nul se při zadávání hodnot zobrazuje?[/QUOTE]Jestli myslíte počet zobrazovaných míst souřadnic m.j. v levém dolním rohu cadu, tak to by vliv na přesnost mít nemělo. Pouze na to, že se u 3 desetinných míst nezobrazí nepřesnost na 6. místě, takže si nevšimnete, že je to nepřesné a může se vám "nákaza" zbytečně rozšířit na další objekty třeba ochopením ap.Kackac2008-10-06 12:44:30

Rostislav Říha
06.10.2008, 13:12
pokud kreslíte v holém acadu, máte to horší - arch. desktop má "chytré" entity (ach, jak na místě jsou ty uvozovky:), které se k sobě umí podle předem daných pravidel přitulit i přes nějakou nepřesnost: evidentně jim ale vadí nepřesnosti typu 0,0001mm a nevadí nepřesnosti typu 1mm ... takže zmiňované makro/lisp moc škody nadělat nemůže - navíc, pokud je výkres dobře začat a je kreslen přesně, tak by ten lisp vlastně udělal (třeba při každém zavření) jen takovou kontrolu...
-vůbec je zajímavé, že spoustu problémů s nepřesnostmi řeší znovuotevření výkresu...

Vladimír Michl
07.10.2008, 11:44
AutoCAD vždy pracuje v plné přesnosti - omezení počtu zobrazovaných desetinných míst a nastavení jednotek nehraje v přesnosti výpočtů roli. Více viz "Přesnost AutoCADu":
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=1066
 
Je ale třeba si dát pozor na "velké" souřadnice typu JTSK. Laicky - vyjádření čísel v počítači má k dispozici sice velký ale přesto omezený počet desetinných míst (je jedno jestli před nebo za desetinnou čárkou). Ty se u souřadnic typu JTSK (např. 875522.586) vypančají na fixní část hodnoty (kilometry) a na samotnou přesnost souřadnic (za deset.čárkou) už zbyde méně platných cifer přesnosti. Pak je lépe použít lokální USS.
 
Co se týče "zaokrouhlovacího" makra, takovou utilitku máme, ale může být dosti nebezpečná (oblouky, tečny, uchopovací módy...).Vladimír Michl2008-10-07 11:47:16

Rostislav Říha
07.10.2008, 12:20
Pokud je v moci moderátora přesunout posledních pár příspěvků do nového tématu, bylo by to asi fajn - tohle vypadá nadýl:)
 
[QUOTE=Vladimír Michl]AutoCAD vždy pracuje v plné přesnosti...[/QUOTE]
Tohle není odpověď:) - protože kreslím přesně a přesto se mi výkres rozklíží...stejnou zkušenost s adtčkem mi popisoval IT ze spolupracující kanceláře...takže nevím. Problém jde formulovat takto: Přesně nakreslená entita v ADT se po mnohonásobné editaci (pokaždé o přesné hodnoty) znepřesní.
 
[QUOTE=Vladimír Michl]Co se týče "zaokrouhlovacího" makra, takovou utilitku máme, ale může být dosti nebezpečná (oblouky, tečny, uchopovací módy...).[/QUOTE]
Rád bych si ji vyzkoušel - nebezpečnost chápu, ale to bylo vždycky tak: ostrým nožem chleba ukrojím líp, ale můžu se třeba pořezat...

Buba
07.10.2008, 12:24
Nemôžu byť tie nepresnosti v posunoch spôsobené používaním obľúbenej kombinácie novoAutoCADistov na kopírovanie Ctrl+C, Ctrl+V, čo tu bolo v minulosti prediskutované?
Tiež som sa totiž používaním štandardných AutoCADovských funkcií na kopírovanie s nepresnosťou nestretla.

Mantlík
07.10.2008, 12:30
Můžeme mít na něco odlišné názory, ale z tohohle bych zrovna p. Říhu nepodezříval ...
 

Mantlík
07.10.2008, 12:51
Jo, a ještě něco - možná trochu přileju oleje do ohně ...
Docela mne překvapuje, že si někdo dá práci a čas s hledáním nepřesností na 8 až 10 desetinném místě (tedy pokud se skutečně jedná o desetinné místo a ne platnou číslici). Nevidím v tom žádnou logiku (stejně jako když dostávám výkresy v milimetrech na 4 desetinná místa a přitom má chodník od dveří šířku např. 1995.8576 mm - to ať se na mne nikdo nezlobí, ale to není chyba autocadu ...) A praktické využití už nevidím vůbec - stejně se skutečné rozměry či poloha objektů na stavbě liší minimálně o centimetry.
A co se týče přesnosti autocadu při práci v JTSK nikdy jsem nezežil, že by se objevila nějaká reálná chyba z důvodu (ne)přesnosti autocadu, a to v něm dělám 20 let, na situacích pracuji z nějakých 98% v JTSK (samozřejmě v metrech), lokální USS používám jen ve výřezech, a neustálé připojování a odpojování souborů je můj denní chleba.

A že je naprosto běžné, že "vypustím do světa" situaci v jTSK v metrech, postupně přejde přes několik architektů, stavařů a dalších profesantů (samozřejmě s "nezbytnou" konverzí do milimetrů), každý učiní "několik čar", dostanu to právě kvůli těm "několika čarám" zpět, posadím na svůj výkres (ať už s konverzí zpět do metrů, nebo jako blok se změněným měřítkem, anebo jako ref) - tak to NAPROSTO SEDÍ (tedy pokud někdo nehnul s referenčním bodem - naštěstí už zůstává většinou bod 0,0 svatý)
 
Tolik o Autocadu - ale dovedu si představit, že vertikály (např. ADT p. Říhy)  mohou nějaké chyby generovat (i když by neměly)

Vladimír Michl
07.10.2008, 13:43
Problémy s přesností (zvlášť u velkých souřanic) skutečně někdy nastávají, zvlášť u výpočetně/geometricky náročnějších funkcí typu výpočet uzavřeného obrysu pro šrafy, rovnoběžky, tečny, funkce nad AEC objekty, atd. Tedy je to reálný problém.
Teoreticky by mohly CAD aplikace používat přesnější vnitřní reprezentaci souřadnic (což by problém vyřešilo), ale znamenalo by to zpomalení (výrazné) všech operací - proto do toho nikdo z výrobců CADu nejde.
Ona "zaokrouhlovací" aplikace je "FXG" (ke stažení na BBS - VIP).

Mantlík
07.10.2008, 17:37
[QUOTE=Vladimír Michl]
Problémy s přesností (zvlášť u velkých souřanic) skutečně někdy nastávají, zvlášť u výpočetně/geometricky náročnějších funkcí typu výpočet uzavřeného obrysu pro šrafy, rovnoběžky, tečny, funkce nad AEC objekty, atd. Tedy je to reálný problém.[/QUOTE]
Pokud mne paměť a zkušenosti neklamou (a můžete mi snést mraky důvodů, že tomu tak není), pak například výpočtu uzavřeného obrysu pro šrafy (především v případě, že je tam oblouk - byť vytvořený zaoblením tečen) je úplně jedno jestli mám globální souřadnice v JTSK (pro mne ovšem jedině v metrech), anebo lokální USS v řádech desítek metrů ....
 
Často (ne vždy, ale nevyzpytatelně - nevysledoval jsem proč a kdy) to ohlásí nespojitou hranici nepomůže ani nastavení mezery, jediné, co pomůže je vložit pomocnou přímku například spojující koncové body oblouku.
A i když si udělám USS, stejně to nepomůže ....
 
Takže podle moudrých slov nejmenovaného klasika ("Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co se stím dá dělat") jsem se s tímhle problémem dávno smířil (a doufal, že to v příští verzi bude lepší...)
 
PS. Tedy aspoň takhle mi to funguje do 2007, ale občas zaslechnu i vztekání kolegů s 2008 ....

Ferdinand
20.10.2008, 11:36
Proto je dobré použít uzavřených křivek.

Mantlík
20.10.2008, 12:19
Kupodivu ani to není vždy všelék ...