Zobrazit plnou verzi příspěvku: Pridať čo najreálnejšiu podobu materiálu

Jakub6
19.03.2009, 15:18
Dorý deň,
mohol by mi prosím vás niekto pomôcť? Mám taký problém, že kreslím v AutoCAD-e 2008 3D obrázok, ktorý je zložený z čiernej gumy,bledého dreva,tmavého dreva,kovu strieornej farby. Viete mi poradiť ako dosiahnem čo najdôvernejšiu podobu týchto materiálov pre jednotlivé časti môjho modelu?

ĎAKUJEM

rychetsky
19.03.2009, 15:31
Tak pokud Vám jde o co největší věrnost, tak není nic snadnějšího, než si vámi uvedené materiály vyfotit a pak si z tech fotek udělat vlastní textury, které si přidáte k ostatním texturám.
 
viz. > xxx\Autodesk\AutoCAD Mechanical 2009\R17.2\csy\Textures\

Mikemamm
19.03.2009, 16:09
Vytvoreni vlastni textury z fotky viz
CAD tip # 5297
CAD tip # 696

Rostislav Říha
19.03.2009, 17:37
[QUOTE=rychetsky]Tak pokud Vám jde o co největší věrnost, tak není nic snadnějšího, než si vámi uvedené materiály vyfotit a pak si z tech fotek udělat vlastní textury[/QUOTE]
tohle je samozřejmě nesmysl. naopak. cokoli je jednodušší, než něco fotit a dělat z toho texturu....z toho, co vím o renderingu, tak na vytvoření realisticky vypadajícího materiálu, založeného na bitmapové textuře, je třeba:

Difůzní mapa (to je TA fotka) - ovšem upravená tak, aby na sebe navazovala bez viditelných švů. Na docílení bezešvosti jsou buď specializované programy (nevím o žádném free) nebo photoshop a hodně velká dávka trpělivosti.
Bumpmapa - vyshopená černobílá verze toho, co jste docílil v předch. kroku - nevím pravidla, jimiž se řídí úprava difúzní mapy na dobrou bumpmapu, ale vím, že u materiálů typu dlažba či cihly se dokonce používají tyto mapy dvě přes sebe - jedna dělá rozdělení dlaždice/malta, druhá pak řeší drobné nerovnosti samotné dlaždičky...
Odrazivostní mapa - opět klon té difůzní...občas se jí říká IOR mapa...
na trhu je spousta firem, které se  - evidentně v pohodě, už jsou na trhu pár let - tvorbou profi textur živí... zkuste třeba www.arroway.de ...jen pro ten pocit. Následně pak můžete poprosit p. Rychetskeho, at vam to radeji vyfoti, kdyz je to tak easy.