Zobrazit plnou verzi příspěvku: Problém s typy čar

kupiska
02.06.2021, 13:52
Dobrý den,obracím se na Vás s problémem přenosu typů čar - jedná se o vybrané čáry ve výkrese (zakreslení VO, elektriky kanalizace). U sebe ve výkrese mám všechny typy čar ok. Když si výkres otevře jeden nebo druhý kolega, tak se některé čáry projeví bez formátu jako čárkovaná čára (v obrázku tlustá modrozelená, tenká bílá, červena .... apod).  Zkoušeli jsme importovat všechny typy čar co jsem dohledal u sebe v PC (nevím zda-li byly opravdu všechny) a nic nepomohlo. Je možné nějakým způsobem třeba vyexportovat typy čar nacházející se ve výkrese? Nebo jakým způsobem tento problém řešit ? Jsme z toho zoufalí, jelikož si mezi sebou potřebujeme vyměňovat starší i nové výkresy.Předem velmi děkuji za pomoc. Pracuji v ACAD 2019 kolega v ACAD 2020S přáním hezkého dneMichal 

Vladimír Michl
02.06.2021, 14:08
Komplexní typy čar (se symboly) odkazují externí soubory tvarů (.SHX). Pokud v cílovém systému chybí (nebo .SHX nejsou v prohledávané cestě), chová se to tak jak popisujete. Výkresy je nutno předávat kompletně, nejlépe přes eTransmit, ne jen jako .DWG.

kupiska
02.06.2021, 14:13
Dobrý den,děkuji za odpověď a interakci. Bohužel ani když jsem předal výkres přes eTransmit tak se typy čar nenačetly... nebo je nutno manuálně načíst nějaký SHX soubor ? Předem velmi děkuji za Váš čas.

Vladimír Michl
02.06.2021, 14:19
Ne, nemusí se načítat, ale musí se umístit někam, kde ho AutoCAD najde (vyhledávací cesta, složka výkresu).

kupiska
02.06.2021, 14:25
boužel jsme vyextrahovali celý zip do jedné složky a problém stále přetrvává. Zakopaný pes bude asi jinde ... :( 

Vladimír Michl
02.06.2021, 14:57
Nehlásí to při otvírání nějakou chybu? Nemáte ve vyhledávací cestě kolizní .shx soubor stejného jména? Nejsou ty "chybějící" symboly jen v nějakém mrňavém měřítku? Těch možných příčin zase až tolik není, to najdeme.

kupiska
02.06.2021, 15:15
Ano máte pravdu - Hlásí to, že chybí jeden nebo více souborů SHX a poté to hlásí problém s proxy.... Kde dopřípojím chybějící SHX soubor ? ... Děkuji velmi za rozřešení a pomoc ! 

Mantlík
02.06.2021, 16:20
Dobrý denŽe chybí jeden nebo více souborů SHX může ale také nemusí souviset s typy čar. může to být také napříklaD NĚJAKÝ "AUTOCADOVSKÝ" font, případně může být do souboru zanesen nějaký soubor z arcinfo ...Aby se e-transmitem přenesly zkompilované soubory tvarů, potřebné pro komplexní čáry (inž. sítě), musíte nastavit v "nastavení přenosů" (vpravo uprostřed ) i "včetně písem", jinak se shx nezahrnou...Osobně ale - pokud jste s kolegy (kterým to nefunguje) v jedné firmě - bych doporučoval postup, který se nám osvědčuje již delší dobuZaložil jsem (v zásadě je možné kdekoliv, ale nejlépe mimo akce, klidně i na disk C nebo do rootu disku D adresář (např. "XXX-SUPPORT") a do něj sesypal všechny čáry (soubory LIN a SHX), šrafy (soubory PAT), případně i další - např upravované soubory CUIX, apod. Tedy kromě originálních.Tento adresář se jednoduše rozkopíruje na všechny PC ve firmě - ale jak píše p. Michl, musíte k tomuto adresáři nastavit v možnostech acadu cestu - doporučuji "hodně vysoko"

vbehun
02.06.2021, 17:32
Podívejte se na příslušnou definici čar (soubor s příponou LIN - *.lin), kde je uveden název tvaru a název kompilovaného souboru tvarů (soubor s příponou SHX, *.shx). Tento soubor *.shx musí být ve vyhledávací cestě - nejlépe tam, kde jsou soubory *.lin.  ---viz nápověda (F1): "o uživatelských typech čar"--- Příklad:Následující definice popisuje typ čáry s názvem CON1LINE, skládající se z opakujícího se vzoru čárka (délka = 1), mezera (délka = 0,25), vložený tvar CON1 ze souboru "ep.shx", mezera (délka = 1). Aby následující příklad fungoval, musí být soubor ep.shx uložen v cestě podpůrných souborů.*CON1LINE, --- [CON1] --- [CON1] --- [CON1]A,1.0,-0.25,[CON1,ep.shx],-1.0---Může jít také o textovou čáru, kde je místo souboru tvaru definován text a příslušný textový styl:---příklad---["text",text_style_name,scale,rotation,xoffset,yoffset]A,.5,-.2,["VVN",STANDARD,S=.1,U=0.0,X=-0.1,Y=-.05],-.2Čára začínající čárkou (délka 0,5), mezera (délka 0,2), text VVN textovým stylem Standard (transformace textu: měřítko 0.1; rotace 0°; posunutí -0.1 po X a -0.05 po Y), mezera (délka 0.2)---  Online česká nápověda: Vlastní typy čar a definice typů čarOnline anglická nápověda: About Custom Linetypes and Linetype DefinitionsJazyk nápovědy změníte ve vyskakovacím seznamu pod tlačítkem v pravém horním rohu stránky.Doporučuji používat nápovědu anglickou - ne vždy jsou překlady do jiných jazyků korektní.


vbehun2021-06-03 12:23:32

Vladimír Michl
02.06.2021, 21:48
[QUOTE=kupiska]Ano máte pravdu - Hlásí to, že chybí jeden nebo více souborů SHX a poté to hlásí problém s proxy.... Kde dopřípojím chybějící SHX soubor ? ... Děkuji velmi za rozřešení a pomoc ! [/QUOTE]
Pomohly by jména těch chybějících souborů. To, že chybí enabler proxy objektů je také divné (i když to se symboly asi nesouvisí) - který enabler chybí? je to níže v tom popisu v dialogu.

kupiska
03.06.2021, 07:38
Dobrý den,tak problém vyřešen.... Kolegyně přišla na jednu super věc. Pokud kliknu na nahradit SHX soubor, tak se v tabulce, kde hledáme zdrojoví soubor SHX objeví ve spodním řádku název chybějícího souboru, který chybí a jej nutné donahrát. Možná škoda, že se tato informace neobjeví ihned v prvním vyskakovacím okně. Ale až ve chvíli, kdy hledáme cestu k souboru. Děkuji všem mnohokrát za pomoc a čas, který jste mi věnovali.Přeji příjemný den.Michal Krupička

Vladimír Michl
03.06.2021, 07:48
On to AutoCAD vypisuje i při otevírání (viz "Určit náhradu za.."), ale možná jste si vypnuli ten dialog:https://www.cadforum.cz/cz/qaID.asp?tip=5899https://www.cadforum.cz/cz/jak-obnovit-hlaseni-skryta-mylnym-zaskrtnutim-ignorovat-tip7198viz též hromadné vyhledání:https://www.cadforum.cz/cz/hromadne-vyhledani-dwg-vykresu-s-chybejicimi-shx-soubory-tip7342