Zobrazit plnou verzi příspěvku: Problém se svary

Lubka
29.10.2007, 10:13
Pěkný den,
1.) Mám trubky v trubkovnici - zavařené koutovým svarem. Inv 2008, ale po zadání příkazu koutového svaru vyhodí chybovou hlášku - myslím, že to je tím, že díry v trubkovnici jsou na průměru o cca 1.5 mm větší než průměr trubky a proto nemá svařované plochy spojené. Nemáte někdo zkušenosti jak toto obejít? Nebo co kde nastavit, aby se svar vytvořil?
2.) Při jednom z pokusů, jak obejít výše zmíněné jsem zkusila vyplnit postor díry mezi trubkou a trubkovnici žlábkovým svarem. Nastavila jsem obě plochy - pro plochu díry v tubkovnici jsem zaškrtla pole "celoplošný svar", ale narazila jsem na problém, jak určit směr výplně svaru - ideální volba by byl směr radiální, ale ten se zřejmě zvolit nedá - pouze hrany, plochy, osy nebo body. Nesetkal jste se s tím někdo?

Vonásek Petr
29.10.2007, 10:30
Tenhle problém jsem řešil nedávno. Podařilo se mi ho obejít tak, že jsem vnější povrch trubky rozdělil pomocí pracovní roviny, která měla odsazení od čela trubky shodné s tloušťkou trubkovnice. Pak jsem použil žlábkový svar, kde obě plochy jsem dal celoplošně = svar se vytvořil. Pak tam jde přidat kouťák.
Další možností je pracovní rovinu odsadit od čela trubky o tloušťku trubkovnice + stranu kouťáku a použít opět žlábkový svar. Ten už bude mít rovnou tvar požadovaného kouťáku. (Jen pokud je mezera přiměřeně široká, např u 1/2 U svaru v díře trubkovnice.)
Pokud to jsou válcové plochy, INV 2008 to zvládne, ale pokud je profil svaru slložitější, má s tím problémy a svar zkolabuje.
Snad ti to pomůže.

Lubka
29.10.2007, 12:42
Díky za postup, je to dobrý nápad, hned jsem to zkusila, ale z nějakého důvodu to odmítá housenku vytvořit , přitom plochu trubky jsem rozdělila, obě plochy označím, zadám celoplošný a nic...asi zkusím vymodelovat sestavu ještě jednou



Ještě se chci zeptat, jestli jsi neměl problémy s tím, že by např. při označení ploch ke svaření počítač pracoval neobvykle dlouho, mám 300 děr a při označení plochy trubkovnice pro koutový svar (jedné trubky) je to spíš pauza na oběd :)

Lubka
29.10.2007, 12:44
Ještě jsem chtěla dodat, že mezeru mezi trubkou a trubkovnicí mám 0,75 mm.

Vonásek Petr
29.10.2007, 13:13
Někdy to zlobí. Např. na 1 straně trubky to žlábkový svar vytvoří a totožný svar na 2 straně už nejde. Taky pokud přitom rovnou tvořím značku svaru, tak to často zkolabuje a bez značky s totožným nastavením to svar vytvoří. Autodesk svařování ještě nedotáhl.
Zatím se mi to nezpomalovalo, ale svar na takhle složité ploše jsem ještě nedělal. Tak nevím.

K4my
13.02.2008, 07:19
DOTAZ: Jde tvorba koutovych svaru na ohybove plose???Pro predstavu kdyz ohnu plech tak v miste ohybu se mi zdeformuje vybouli, coz je spravne a je to v poradku, ale na tu plochu pak dosedne horni profil a koutovy svar tam nevytvorim, stejne tak kdyz kout nesvira 90stupnu ale treba 70 tak ho take nevytvorim a nedej boze aby byla nejak jedna plocha nejak zkroucena treba ohybanim. V tom se mi libi zlabkovy svar, ale ten mi propoji jen cela.Pak se chci zeptat zda jde udelat koutovy svar kdz mam mezi materialy cca 1mm max mezeru. U nas nechavame mezery na provareni, inventor mi to ale nesezere.. Stejne vim co mi reknete ze inventor je blbecek co vse pocita az moc presne proto to nejde, asi mi zbyde jedina moznost a to delat Kosmeticke svary co??

Radek001
13.02.2008, 08:22
Jo, aspoň co vím z tech. podpory, tak musím dělat "kosmetické" a podobně "komické" svary.