Zobrazit plnou verzi příspěvku: Programy ve VB a Mechanical 2009

Seiner
20.01.2009, 14:57
Mám malou sadu historicky vzniklých prográmků psaných ve VB6 pro AutoCAD. Celkem se mi je dařilo udržovat až k současné verzi AutoCADu.
Problém ale nastal při nasazení 64-bitových stanic. Hlásí mi chybu, jako při špatné referenci na knihovnu objektů AutoCADu. Soubor knihovny je na počítačích 32 i 64 bitových na stejném místě, jmenuje se stejně a ve vlastnostech má stejnou verzi. Velikostí se liší ale o pár bitů.
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Půjde rekompilovat se správnou relací na 64-bitové stanici?

Vladimír Michl
21.01.2009, 08:28
Microsoft VBA neexistuje v 64-bitové verzi, takže 64bitový AutoCAD používá různé triky pro spuštění 32-bitových VBA aplikací (out-of-process).
 
Důsledkem je jednak ne úplná kompatibilita (některé aplikace je třeba pro 64-bit drobně upravit) a jednak několikanásobné zpomalení.
 
Vzhledem k tomu, že VBA není Microsoftem už dále vyvíjeno, doporučujeme spíše přechod na modernější nástroje .NET (např. VB.NET).

Seiner
21.01.2009, 08:49
Je mi jasné, že mne čeká přechod na .net platformu, ale znáte to: není čas brousit pilu, musí se řezat.
Nepoužívám VBA, ale externí programy ve VB. Zvyknul jsem si na to, protože mám dost často varianty pro plný AutoCAD i LT.
 
Co se mi podařilo vygooglit, VB6 je stále ještě podporován pro Visty i v 64 bitové verzi. Jakmile se mi podaří probojovat na jednu ze tří 64-bitových stanic, které máme, zkusím rekompilaci a uvidím.
 
Zpomalení mne opravdu netrápí - vložení spočítaného rámečku nebo šroubového spoje je i tak dost rychlé:-)