Zobrazit plnou verzi příspěvku: PROTILEHLÝ

Rostislav Říha
16.09.2008, 16:26
...řešíme problém, jak se správně počítají odstupové vzdálenosti - co přesně znamená slovo "protilehlý"? Když mám půdorys, jako je na obrázku, jak se mají správně počítat? Na vysvětlenou - objekt dole (šedý solid) je stávající, objekty nahoře jsou de iure jedna stavba (nadzemní části=hustý šraf, dole propojeno podzemním parkingem=řídký šraf).
Obrázek je na iprojectu (nevímproč, ale nejde mi SEM nahrát obrázek - takže viz iproject - uživatelské soubory - odstupy.png...
podle nás není vzdálenost 6, resp. 7,8m (červené kóty) z hlediska odstupů zajímavá, protože sice jde o jednu stavbu, ale stěny nejsou protilehlé - z toho pohledu mne zajímá pouze odstup stěn stávajícího objektu a objektu nalevo (černá kóta)...
prosím:

jaká je slovníková definice slova "protilehlý"?
máte někdo s výšeuvedeným nějakou čerstvou zkušenost?
prokazujete odstupy jen měřené kolmo, nebo i šikmo?
proč mi sem nešel nahrát obrázek?
děkuji....

zdrk
16.09.2008, 18:16
[QUOTE=Rostislav Říha]jaká je slovníková definice slova "protilehlý"?[/QUOTE]Ze zájmu jse se podíval do slovníku - nic jsem nenašel.
[QUOTE]prokazujete odstupy jen měřené kolmo, nebo i šikmo?[/QUOTE]Podle mého asi kolmo od nového ke stávajícímu.
[QUOTE]proč mi sem nešel nahrát obrázek?[/QUOTE]Není ten obrázek velký, jdou uložit myslím jen do 90 kB.
Mě to zase nějak nejde na Iproject. Zase nějaký zabezpečení PC.zdrk2008-09-16 18:16:41

Rostislav Říha
16.09.2008, 19:30
nevím proč mi to předtím nešlo nahrát...teď už to jde...tak tady je schema:

zdrk
16.09.2008, 20:29
Já bych to měřil šikmo podle obrázku

Rostislav Říha
16.09.2008, 20:57
proč?
zkuste prosím vysvětlit, která ustanovení v normě/otpčkách Vás vedou k tomu, že tam v rozích máte ty oblouky - o tom tam přece nic není ...mně by spíš logika velela toto:
 
     II
=   O =
     II
 
...doufám, že schema je srozumitelné...

be_em
16.09.2008, 22:03
... to potom podľa Vás znamená, že by tá vzdialenosť dĺžky 7,8 m kľudne mohla byť aj 1 meter, že???????

.... mám výklad k zákonu (lenže v SR) kde píšu:
Podľa ust. § 6 ods. 7 vzájomné odstupové vzdialenosti medzi rodinnými domami treba merať na najkratších spojniciach medzi vonkajšími povrchmi obvodových stien.

... ja to riešim stále v zmysle tohto zákona, tzn. súhlasím s pánom "ZDRK-om" ... podľa mňa Vaša min. odstupová vzdialenosť je 7,81 m

(pozn. uvedené vzdialenosti sa stanovujú z rôznych hľadísk, kde jedným z dôležitých je požiarne a hygienické, ktoré sa "šíri" medzi objektami najkratšou vzdialenosťou)

Rostislav Říha
16.09.2008, 22:11
[QUOTE=be_em]... to potom podľa Vás znamená, že by tá vzdialenosť dĺžky 7,8 m kľudne mohla byť aj 1 meter, že??????? [/QUOTE]
de iure ano a my jsme KOMERČNÍ kancelář. jakmile mi někdo vysvětlí normou podložený opak, přestanu to klientům nabízet.
 
[QUOTE=be_em].... mám výklad k zákonu (lenže v SR) kde píšu: Podľa ust. § 6 ods. 7 vzájomné odstupové vzdialenosti medzi rodinnými domami treba merať na najkratších spojniciach medzi vonkajšími povrchmi obvodových stien. [/QUOTE]
podobně je to i v ČR - až na to, že s nebavíme o rodinných, ale o bytových domech, a je to "na spojnici PROTILEHLÝCH stěn" ... co jsou to protilehlé stěny?
 
[QUOTE=be_em](pozn. uvedené vzdialenosti sa stanovujú z rôznych hľadísk, kde jedným z dôležitých je požiarne a hygienické, ktoré sa "šíri" medzi objektami najkratšou vzdialenosťou) [/QUOTE]
můj dotaz vychází z předpokladu, že mi požár, osvětlení a vše ostatní vychází...

be_em
16.09.2008, 22:46
no aspon dačo máme v SR lepšie :::
... spojnica protiľahlých stien je veľmi zlý výklad, jednoznačne "najkratšia spojnica medzi vonkajšími povrchmi obvodových stien" je vždy jasne definovaná.

Zákon sa týka akýchkoľvek bytových domov, len uvedený výklad čo som priložil sa týkal problému rodinného domu a bolo to oficiálne stanovisko nášho ministerstva.

Nie vždy je dobré slovíčko v zákone si doslovne vykladať.

Dole prikladám obrázok kde Vašu myšlienku troška preženiem, druhý obrázok je moje vysvetlenie.




zdrk
17.09.2008, 08:56
Přesně takto jsem to myslel. Odstup by měl být ve všech místech v požadované vzdálenosti. Pokud rohy nezaoblím, bue se mi vzdálenost dále protahovat - bude větší než požadovaná. Stejné je to i s požárně nebezpečným prostorem kolem objektu.

Rostislav Říha
17.09.2008, 14:27
byli jsme na konzultaci na magistrátě a vy všichni, co rohy zaoblujete, jste měli pravdu.
Jinak v tom, které fasády jsou protilehlé, úřad sám moc jasno nemá a řídí se zdravým rozumem (pokud to v tomto kontextu není oxymoron:-)