Zobrazit plnou verzi příspěvku: Průnik roviny s 2D vrstevnicemi

sorbík
09.12.2013, 09:22

čaute,řeším jak si ulehčit práci s vynášením průběhu terénu:Mám ve výkrese zanesené vrstevnice v podobě polyline každou mám umístěnou v příslušné výškové (z-ové) úrovni, dále zde mám umístěný půdorysný obrys (zjednodušeně třebas čtverec) objektu domu.A chtěl bych nějakým způsobem zjistit (vytvořit ) průběh terénu např ve všech 4 lících obvodových stěntzn. potřeboval bych proložit rovinu jednotlivými stranami čtverce tak aby byly kolmé k rovině xy. a pak následně zjistit průsečíky této roviny s jednotlivými vrstevnicemi (body) následně je propojit např spline a terén by byl hotov :)nicméně nejsem schopen tu rovinu vytvořit-neexistuje nějaký takový příkaz entita nekonečné rovinné plochy (podobně jako ve 2D třebas přímka.... ) nebo zda-li se přímo nedá definovat řez daným místem... díky za pomoc  

Vladimír Michl
09.12.2013, 10:12

Jdete na to asi zbytečně složitě. Jednodušší bude protnout přimo modely domu a terénu. Nevím zda máte jen holý AutoCAD - model terénu vytvoříte přímo prostředky projekčních verzí AutoCADu nebo třeba pomocí naší utility DMT.

alfred
09.12.2013, 11:48
A nestačilo by to primitivně jen "obtáhnout" 3D křivkou, přičemž by jste se chytal na "zdánlivý průsečík"? Pokud je to jen vrstevnice a svislý obvod domu (tedy svislá rovina), tak by to takhle šlo. Pokud rovina není svislá, (např. svahy), tak na to musíte jít jinak.

sorbík
11.12.2013, 11:17

tak nakonec jsem to vyřešil jednoduše: příkazem trim ořízl všechny vrstevnice k líci budovy (ořezává to i polyline-vrstevnice v jiných výškových úrovních, což pak v půdorysu vidím jako přímý řez) - a nakonec jsem jen ty koncové ořízlé body vrstevnic spojil v prostoru spline a je hotovo :)