Zobrazit plnou verzi příspěvku: Prvek, který se přizpůsobí terénu

Kronos
04.04.2014, 16:01
Dobrý den,existuje nějaký prvek jako je stěna, který se přizpůsobí terénu? Ideální by bylo, abych mohl tahat například stěnu a ta se přizpůsobila nerovnostem na terénu. Tím by se jednoduše dělali obrubníky, silnice, ploty  atd. Je to možné? A když už píšu, tak se zeptám, jak udělat oplechování atiky? Děkuji

varas
04.04.2014, 16:21

ahojatiku spravíš najjednoduchšie ako prídavok steny - spravíš si profil aký potrebuješ podľa hrúbky muriva, presahy dole, spády a pod. a to len dáš ako prídavok na hornú hranu muriva atiky - len dá sa to robiť len v 3D a treba sa pozerať na steny rovnako - z jedného pohľadu sa nedá korektne vložiť prídavok na napr. 4 steny štvorcového domu - dáš to na dve steny orientované k tebe ext. plochou, potom si otočíš objekt o 180 stupňov a pridáš prídavok na zvyšné dve steny. Proste sa musíš na tie steny pozerať vždy buď zvonka alebo z vnútra. 

bielko
04.04.2014, 17:32
Ja som riešil oplechovanie atiky ako "komponenta na mieste" pomocou príkazu "tažení". Trajektóriu som dal obvod atiky a v reze som si nakreslil prvok, ktorý trajektóriu skopíroval.

varas
04.04.2014, 17:40

in-place komponent je OK, ale len na menších stavbách - ak ich v projekte veľa spomaľujú model, preto je lepšie si radšej spraviť family /nie tento konkrétny príklad/ alebo použiť systémový nástroj - v tomto prípade prídavok steny

Kronos
05.04.2014, 10:47
Děkuji za rady. Atiku jsem nakonec udělal pomocí přídavku stěny.S tím prvkem, který by kopíroval povrch terénu nevíte? Ideální by bylo možnost nastavit stěnu, aby ten terén kopírovala. 

Peter Jirat
05.04.2014, 13:51
Takový jednoduchý prvek není :-( Stěna se dá přizpůsobit editací profilu řezu terénem v daném profilu, ale je to dost pracné. Existuje několik návodů na webu (byla na to přednáška - asi na Autodesk university, myslím v minulém roce, jak to udělat, aby horní hrana stěny kopírovala terén - zkuste hledat).