Zobrazit plnou verzi příspěvku: Raster na vektor

rezacnadeji
28.05.2014, 12:54
Dobrý deň,chcel by som Vás požiadať o radu ohľadom konvertovania.Občas k nám niekto donesie súšiastku, ktorá by bola príliš pracná na prekreslovanie, preto ma napadlo, že to preskenujem, uložím ako čiernobiely Tif a exportujem ako vektor, avšak skúšal som asi milión softwerom a výsledok stojí za ....  Mohli by ste mi poradiť aká ja najjednoduchšia cesta? ďakujem.

maiklss
28.05.2014, 13:08

Print2CAD

Vladimír Michl
28.05.2014, 13:31

Takových vektorizačních aplikací je spousta, ale výsledek hodně závisí na kvalitě podkladů a na správném nastavení parametrů vektorizace. Např. CorelTrace, Vectory, AutoCAD Raster Design, Autodesk Vectorize It, VectorNow, RxAutoImage...

rezacnadeji
28.05.2014, 14:42
Dakujem za rady, viem ,ze tych aplikacii je vela, ale najlepsie co som docielil je, ze jednotlive entity su spravneho tvaru, avsak rozpojene a chybajuce.

Mrázek
28.05.2014, 15:02
Vektorizace je vždy pouze náhražka. Nikdy nedocílíte plnohodnotný vektorový soubor. Je otázka, na co to potřebujete - pokud jen na archivaci a tisk, tak to nechte v tiffu, pokud něco potřebujete dokreslit, dá se použít "hybridní" formát - základ nechat v rastru a to opravené dokreslit vektorově. Pokud potřebujete plnohodnotný vektorový soubor, vyplatí se to nakreslit znovu.

PepaR
29.05.2014, 16:29
Dobré odpoledne,po několika pokusech a testování jsem přišel též na to, že mnohdy je lepší si to podložit a obkreslit. Pokud vycházím z papírových stavebních výkresů, tak si je vynáším, vždy dle kót, neb již se mi několikrát stalo, že kresba neodpovídala kótě.Placené programy na vektorizaci jsem nezkoušel, nicméně z těch free občas šáhnu po WinTopo. Pokud jste jablíčkář, tak Autodesk má na Autodesk Labs nově projekt, který se zabývá vektorizací, viz Project Carbon.
PepaR2014-05-30 07:02:24

maiklss
30.05.2014, 04:51
Převádět čáry které někdo  nakreslil  tužkou  nemá  smysl vždy z toho  vyjde paskvil.Jediný případ je pokud jde o  pdf či  tiff soubory vyexportované z některého  programu který pracuje s vektory(AutoCAD,SolidEdge.....)Někdy je fakt lepší  naskenovaná  data použít pouze jako podklad v AutoCAD.  

Jan Pajerchin
24.06.2014, 16:00
Všetko čo tu všetci uviedli platí.Jedným z hlavných problémov "lacných" prevodníkov RASTER->VEKTOR je fakt že aj keď ponúkajú množstvo parametrov na nastavenie ...výsledok vidíte až po skonvertovaní, čo každého po druhom alebo po piatom "neúspešnom" pokuse prestane baviť.Kedysi dávno existovali také drahšie konvertory (v cene podobnej AutoCADu), ktoré dokázali dokonca rozpoznávať aj text a kóty ...obávam sa že dnes nič také už asi nenájdete.Moja rada: Najlepšie výsledky pri takejto konverzii dosiahnete s Adobe Illustrator. Hlavná výhoda - pri nastavovaní rôznych parametrov online vidíte výsledok a teda pomerne rýchlo z toho dostanete ten najlepší výsledok aký sa dá z toho s použitím uvedeného software dosiahnuť.