Zobrazit plnou verzi příspěvku: restaurování rozhází pořadí entit

Kackac
25.07.2008, 16:32

Dobrý den,nevěděl by někdo, zda jde nějak ovlivnit (opravit), jak autocad 2008 při restaurování výkresu zachází s pořadím entit? Už jsem si zvykla na to, že "vynuluje" aktuální hladiny, písma, kótovací styly ap., i když to považuji za chybu někde v autocadu. Ale když výkres, u kterého pečlivě rozházím pořadí zobrazení entit tak, jak potřebuji, musím restaurovat, tak si s tím pořadím cad zase udělá co chce. A já jsem zvyklá (a mockrát se mi to vyplatilo) restaurovat frekventvané výkresy každý den, tedy to znamená každý den znovu rovnat pořadí kresby u několika výkresů (opraveno omylem psané "pořadí hladin")
Kackac2008-07-25 18:07:35

zdrk
25.07.2008, 17:08
Záleží jak rovnat hladiny - podle abecedy, barvy, nebo jak.
Já osobně dělám restauraci jen v nejnutnějších případech. Každá restaurace navyšuje velikost souboru, která pak nejde změnšit.

alfred
25.07.2008, 17:38
Nechapu duvod proc restaurovat vykres kazdy den. Restaurovani chapu jako nouzovy nastroj pro poskozene soubory a ne neco jako nahradu otevirani.Pokud mate podezreni na chybu ve vykrese, tak zkuste treba jen diagnostiku. Nebo zkuste vykres restaurovat a pokud nejsou zadne chyby vykres neukladejte, zavrete a otevrete normalne. Podle me, pokud se Vam vyskytuji casteji chyby, tak bych podezrival vadny hardware...

Kackac
25.07.2008, 18:03


[QUOTE=zdrk]Záleží jak rovnat hladiny - podle abecedy, barvy, nebo jak.[/QUOTE] Já jsem pako, já to napsala špatně - myslela jsem pořadí entit, ale protože entity ve výkrese rovnám vždy všechny v dané hladině, tak mi to ujelo, omlouvám se, šlo mi o "pořadí kreslení", v titulku je to správně.[QUOTE=zdrk]Každá restaurace navyšuje velikost souboru, která pak nejde změnšit.
[/QUOTE]Tak tohle jsem nevěděla, nemohl byste mi, prosím, napsat proč? Myslela jsem, že ve výkrese jsou uvedeny informace o entitách, které se restaurováním opraví, a nikoliv, že se tam doplní nějaké další...?To alfred: I v minulé práci i teď dělají lidé na různých verzích cadu a různých windows. A časté restaurování jsem se naučila, protože se mi několikrát stalo, že se výkres totálně rozsypal a dávala jsem ho dohromady třeba tři hodiny, aby šel vůbec otevřít a uložit. Přijde mi, že chyby vznikají právě když se na jednom výkrese dělá v různých verzích, protože doma, kde dělám v jedné verzi, se mi to nestává. Ale jinak u některých výkresů v průměru tak každé páté restaurování najde chyby. Některé výkresy jsou dokoce chronicky nemocné, neboli najde xx chyb, opraví xx chyb, uložím, zavřu, restauruji znova a zase najde a opraví těch samých xx chyb. Tak proto. Hadrware myslím, že na to nebude mít vliv, během těch let, co se ty chyby pořád vyskytují, se HW několikrát změnil.Kackac2008-07-25 18:09:04

zdrk
25.07.2008, 18:13
Proč to zvětšuje velikost souboru nevím, také jsem se na to již ptal odkaz.
S tím pořadí by možná pomohl TIP. Pokud by stačilo řazení podle barev je něco v expresu CDORDER

Kackac
25.07.2008, 18:44
Díky moc za odkazy, to vypadá slibně, až budu mít chvilku času, tak na to kouknu pořádně.

alfred
25.07.2008, 22:38
Pretahovani vykresu mezi verzemi AutoCadu je jako by si clovek rikal o problemy. A jeste kdyz se michaji dohromady ruzne nadstavby... Reci o tom, ze AutoCad je zaruka toho, ze DWG je v poradku jsou jen reci, ale na druhou stranu kdo vi kudy vsude jednotlive casti vykresu prosli - uz jen to ze klidne ve vykrese najdu filtry hladin s nazvy z nekolika desitek jazyku.... Kdo vi.Ruzne verze Cadu... to docela chapu. Nicmene, kdyz od nekoho preberu jeho vykres tak ho podrobim "vstupni kontrole" a dle libosti zrestauruju, ale svoje vykresy si prece nebudu mrsit. Je to jen o tom jak si vykresy predavat aby k problemum nedochazelo. Pokud od nekoho dostavam treba komunikaci, od nekoho jine site, tak pouzivam xrefy a nebo vyzaduji pisblok.

alfred
25.07.2008, 22:42

[QUOTE=Kackac]

Hadrware myslím, že na to nebude mít vliv, během těch let, co se ty chyby pořád vyskytují, se HW několikrát změnil.[/QUOTE]No, jestli pouzivate treba tu samou knihovnu/sbirku bloku, kopirujete ze stary (a mozna poskozenych) souboru, tak se to zase da cekat. Ale pokud si zalozite novy vykres, pracujete na nem par dni aniz by se do nej neco ciziho vlozilo, a jsou tam nahle chyby, tak bych tomu pocitaci neveril. To je na servis...

Vladimír Michl
27.07.2008, 22:57
Přebírání DWG souborů mezi verzemi AutoCADu (vždy s aktuálními service packy) nevadí, rozhodně by nemělo zakládat důvody k restaurování. U různých nadstaveb AutoCADu a objektů v DWG už to tak jednoznačné být nemusí. Do starších verzí je pak třeba ukládat podle pokynů k dané nadstavbě či profesní verzi AutoCADu. Nezapomeňte také na možné problémy s hardware stanice a se sítí.
Častou příčinou poškozování výkresových souborů je také vnesení souboru v nesprávném/podvrženém formátu DWG z jiných CAD aplikací.
Restaurování poškozeného výkresu už je jen pokus o záchranu, ten pak může "zapomenout" různé objekty či nastavení. Při pokusu o alespoň nějakou reprezentaci poškozených definic bloků, šraf, rozvržení apod. může i zvětšovat velikost DWG souboru.

Kackac
28.07.2008, 11:26
Je pravda, že v obou firmách se používá nějaká nadstavba, v té minulé to byl Reconcad, tady je to námi předělávaná Arcada, navíc tu na některých počítačích je Architecture, na nekterých holý cad. Knihovna bloků ap. je pořád stejná, takže tam by teoreticky problém být mohl, ale zase ty bloky jsme si vytvářeli my v autocadu, takže by snad poškozené být neměly. Co se týče servicepacků, tak to také není slavné, nikdo to tu moc nehlídá, já jsem sobě a kolegovi na 2008 sp nainstalovala kvůli měřítkům poznámek, ale u starých 2004 asi nic není. Podvržené dwg snad u nás nehrozí (i když člověk nikdy neví), všichni profesanti dělají v cadu, možná leda zaměření, ale to připojujeme (profese také) jako xref.Do starších verzí ukládáme právě kvůli ostatním kolegům (s nižšími verzemi) a profesantům (pro jistotu), a to přes nastavení v "nástroje->možnosti->otevřít a uložit". Kvůli kolegům to chápu, ale pro profesanty bych to dělala jednorázově
jen pro 'očesané' kopie výkresů, které jim posíláme, ale některé věci
se mi tu nedaří prosaditObávám se, že jsem příliš malý pán, abych tu některé zažité zásady překopala, nehledě na to, že většina ostatních uživatelů je zarytě odolná proti většině změn, takže jakékoliv prosazování je tu na dlouho a přes značný odpor, bohužel. Tak se snažím alespoň výkresy pročišťovat, sjednocovat v rámci našich "standardů", jenže ostatní na to kašlou, takže je to věčná práce bez konce. Lidově řečeno a shrnuto - je tu v tom bordel, ostatním je to jedno a mě to s....Takže se obávám, že nedokážu odstatnit příčiny vzniku chyb ve výkresech, navíc možností, kde mohou vznikat a proč, je moc, tedy mi nezbyde, než občas restaurovat, než chyby přerostou 'toleranci' autocadu, a tak se asi musím smířit se ztrátou nastavení.

alfred
28.07.2008, 12:46
Arkada byla prastara nadstavba - prakticky jen sbirka LISPu a knihovna bloku. Zadne specialni entity to asi nevytvari. Zkontrolujte si jednotlive bloky.

Kontrolujte to co vkladate do sveho vykresu.

Predani z 2008 a vyssi, nebo z nastavby (MAP, mozna i AD) do starsi verze by se melo delat spis prikazem "exporttoautocad" nebo "exporttoautocad2000" (u MAPu 2006).

Osobne se snazim vyhnout ukladani sve prace ve starsi verzi. AutoCad pak otravuje hlaskama o AEC objektech a spis mi to prijde jako rikani si o problem. Kdyz nekdo neco potrebuje tak mu to ulozim, ale trvale ukladam do aktualni verze.

Kdyz se vykres chova divne, tak zkusim nejdriv diagnostiku, pokud jsou chyby a nepovede se je diagnostikou odstranit, tak teprve zkousim restaurovat. Jeste predtim zkusim vykres vlozit jako blok (nebo pisblok a vybrat vse).

Vic me nenapada.

Kackac
28.07.2008, 13:22
Ano, Arcada jsou jen lispy, bloky máme už většinou vlastní upravené, zkontrolovat je všechny bude fuška, je jich hóóódně, ale až tu budu večer sama, tak se na to mrknu, stejně jich několik potřebuje vyčistit, když je vytvářejí kolegové, tak to nedělají.Když u nás je způsob práce, který popisujete vy, nemožný. Tady dělá teď cca 5 lidí na jedněch výkresech, na několika akcích najednou, z toho dva nebo tři mají cad 2004, další Architecture2008, já holý 2008 a šéf nevím, co teď používá, míval snad ADT2004. Výkresy se různě otevírají a zavírají, jak se o ně střídáme a přeskakujeme z jedné akce na druhou, nikdy nevím, kdo ho po mně otevře (dost často já sama za minutu, když něco zapomenu), není to tak, že bych já kontinuálně kreslila nějakou svou práci a nikdo mi do toho nesahal. Z tohoto důvodu prakticky není možné používat export nebo jinou formu předání do nižší verze, než je ono přednastavené ukládání, alespoň mi to tak přijde. Snažím se i z tohoto důvodu šéfa ukecat, aby nakoupil všude 2008, ale to bohužel znamená nejspíš i nové počítače, ty staré vykopávky by s ním asi měly problém, takže než se mi to povede, tak nejspíš vydají jednu nebo dvě další verze cadu:)S tím pišblokem to někdy děláme, když se výkres nechce umoudřit a něco odmítá (ne, že by to vždycky pomohlo). Zkusím se přeorientovat na diagnostiku, i když v tom vnitřním procesu nevidím moc rozdíl od restaurování, to bude ale asi tím, že tomu 'vnitřku' nerozumím:)Díky moc všem za informace, rady a náměty.

alfred
28.07.2008, 14:23
Rozdil mezi diagnostikou a restaurovanim. No nevim. Laicky - diagnostika je rychlejsi, tak toho asi nekontroluje tolik. Diagnostika nekdy nepomuze a musi se restaurovat. Proto to beru jako "vetsi kalibr". U diagnostiky lze kontrolovat a nenechat opravit chyby.
Ani jedno ale neni vsemocne.

Pro hromadnou opravu/kontrolu vykresu by sel mozna udelat skript - resilo se to tu mnohokrat.

Jinak, muj nazor je, ze jestli pri nejakem systemu prace vznikaji komplikace, u ktere hrozi ztrata dat (a to, pokud mate poskozene soubory asi hrozi) tak je treba styl prace nejak zmenit. Ale to je zcela mimo puvodni tema...