Zobrazit plnou verzi příspěvku: Revit a další software

Peter Jirat
12.12.2013, 09:20
Vzhledem k dalším bouřlivým diskuzím ohledně cenové a prodejní politiky AutoDesku by mne zajímalo, co ke své práci využijete nejvíce. Klidně ke svému hlasu připojte i komentář, jen se vyvarujte urážlivých slov :-)

Janos1
13.12.2013, 11:26
Môžem sa spýtať aké sú teraz búrlivé diskusie?

Peter Jirat
13.12.2013, 13:05
Pokud budete pročítat zahraniční diskuzní fóra, tak na ně určitě narazíte. Napr: končící (ukončená?) možnost samostatných sw; končící možnost upgrade, pouze předplatné (01.2015?), úžasné půjčovné - ale kdo bude potřebovat pronajmout celý balík BDS, mnohem více potřebuji pouze Revit, což nelze, můžu Revit LT, ale ten se nehodí do firemního prostředí atd. V dnešní době, kdy je stále nouze o práci (a bude líp?), je tato cesta Autodesku pro nás zde likvidační (nebo se musíme obrátit jinam, či jít cestou "legálního" sw - Revit LT vs Revit), pokud chceme provozovat projekční praxi na legálním sw.
Peter Jirat2013-12-13 13:10:31

Vladimír Michl
13.12.2013, 13:54

To jsou nějaké šumy. ad 1) jaké samostatné software máte na mysli? pokud je mi známo, žádné samostatné stavařské aplikace ukončeny nebyly ani se nic takového nechystá ad 2) upgrade má být v roce 2015 zrušen, ale osobně to nepovažuju za tak významnou změnu – jednak upgrade fakticky skončil už někdy před rokem zvýšením jeho ceny na cca 70% ceny nové licence (v tom roce 2015 se tedy vlastně jen „dozdraží“ o 30%), a jednak zákazníků spoléhajících na upgrade už je minimum, většina už používá levnější Subscription. Navíc si myslím, že pro ty, kteří se rozhodnou upgradovat až třeba po 5-6 verzích, se nějaká cesta „upgrade ceny“ vždycky najde... ad 3) nový mechanismus půjčování software (rental) je spíš doplňkový způsob licencování, pro ty kteří např. potřebují krátkodobě zvýšit počet licencí/pracovišť pro časově omezenou zakázku žádné jiné změny nejsou

Peter Jirat
13.12.2013, 14:19
Všechno je to otázkou peněz. Typická projekční kancelář - 10 potřebných licencí. Používají Revit a AutoCAD, jeden nadšenec NW na prezentace, jeden šikovný 3DS na rendery. Co si dnes můžou koupit? Stačil by jim 9x Architectural Suite (R+A) tak jak kdysi byl a jeden BDSP. Dnes si (pokud se nemýlím) můžou koupit tak akorát BDSP za ceníkovou cenu +-200tis. Přínos pro kancelář?Upgrade/předplatné - jasně že upgrade končí, když ho takto zdražili. Možnost výběru = 0Rental - dokážu si představit mnohem častější využití, kdybych si mohl pronajmout to, co potřebuji a ne to, co mi Autodesk nabízí. Na co pronajímat pro studenta na x měsíců celý balík, když bude akorát používat R.Ad šumy - Revit se několik let samostatně prodával, pak v balíku s A, teď už ani ň. Nebo se mýlím?

Vladimír Michl
13.12.2013, 14:51

S tou kombinací 10x Revit+ACAD popř. +Max+NW by asi šly najít i nějaké vhodné kombinace síťových plovoucích licencí, nejen sada BDS, ale to je na přímé jednání (ne se mnou :-), přesné ceny neznám). Revit se prodává a bude prodávat pořád stejně - samostatné verze Architecture, Structure a MEP, verze LT a verze all-in-one v rámci sad Design Suite. Nic se na tom nemění. Plus jednu dobu existoval (kvůli usnadnění přechodu z ADT v balíčku s AutoCADem Architecture) jako tzv. "Revit Suite".

Kosík
15.12.2013, 09:52
Přeji příjemný denta kombinace ACA + Revit je pro mě jako soukromou osobu naprosto dostačující. Nyní musím si zaplatit celý BDS a z něj stejně budu používat jen ty dva programy akorát si zaplatím dvakrát tolik. Ideální by bylo, aby si zákazník mohl namíchat skladbu programů jakou ke své práci potřebuje a ne takovou, o které si to myslí někdo jiný. K tomu se snad taky politika Autodesku někdy dostane nebo snad zvolí postup Adobe? Jan Kosík

Vladimír Michl
16.12.2013, 07:41

Vím, že "namíchatelné" sady Design Suite byly jeden čas zvažovány, ale dokážu si (zhruba) představit logistické komplikace s tím spojené. Skladbu programů si samozřejmě můžete zvolit jakou potřebujte - otázka je jen jak velké cenové zvýhodnění na tu skladbu pak Autodesk poskytne. Funkční rozdíl mezi Design Suites a samostatnými aplikacemi se bude dále zvětšovat. I když budou stále existovat samostatné desktop aplikace Autodesku, tak v Design Suites budou přibývat další cloudové aplikace a služby. Některé jsou i pro malé projektanty (např. ReCap, render, energy analysis, statika, mobilní AutoCAD), některé hlavně pro týmy (Autodesk 360 hub, sdílení 2D/3D modelů, správa dokumentů).

Peter Jirat
16.12.2013, 08:21
Budou Vánoce, můžeme si přát dárky :-) Tak si představuji, že za dva roky přijde Autodesk s novou nabídkou R+A za cenu jen o něco nižší než je stávající cena za BDSP - a budeme rádi.

Peter Jirat
08.01.2014, 09:33
Dnes tu čtu zprávy z CES v Las Vegas, prý nám hrozí 3. průmyslová revoluce - masová kustomizace (jak to přeložit - jako "masová úpravna"?). Každý si bude moci kupovaný produkt (v rámci možností) doladit podle svého. Kdy asi takovéto možnosti dorazí i do oblasti zde diskutovaného sw? Hezký den :-)

Vladimír Michl
08.01.2014, 10:41

V oblasti strojírenství už je tento trend patrný několik let (spíš tedy v oblasti B2B) a Autodesk na to má docela mocné nástroje - i specializované, jako je Inventor ETO nebo Configurator 360.