Zobrazit plnou verzi příspěvku: Revit a práce v síti

Peter Jirat
25.08.2010, 13:48
Zkouším dát dohromady různá doporučení a zkušenosti, jak v Revitu pracovat na jednom projektu v týmu. Zde jsou naše zkušenosti, ostatní se doufám přidají. Určitě neznám všechny finty, tak mne klidně opravte či doplňte, pokud lze jednu věc dělat i jinak.
V Revitu jsou dva běžné způsoby práce v týmu - Linky (obdoba xrefů) a WorkSet (Pracovní sady).
Linky - pokud znáte xrefy, není třeba představovat, umožňují i stejné Attach/Overlay nastavení jako xrefy acadu. Problém vzniká při grafickém spojování styků zdí a jiných entit, graficky nelze (?) spojit napr. dvě zdi z dvou různých linků tak, aby společná hrana v řezu nebyla vidět. To lze zase obejít, linky lze převést na grupy a u těch spojení funguje. Grupy lze zpětně převést na linky, což se jeví šikovné. Toto byl ovšem důvod, pro který jsme linky prozatím zavrhli.
Worksety - toto je něco, co v acadu neznáme. Jednotlivé logické části můžeme sdružit do skupin, které mají definovaného uživatele a jen ten s touto částí pracuje. Přitom se stále pracuje s celým modelem (nemusí být rozložen na jednotlivé soubory). A teď jak rozdělit model pro více uživatelů?
Zkoušeli jsme dva přístupy - do stavebních celků a po patrech. Stavebními celky myslím fasádu, statiku (nosné části), podlahy, vnitřní příčky, vertikály, nábytek, zařizováky atd. Dělení po patrech je jasné, i tam je ale fasáda jako samostatná část. Typická patra jsou řešeny jako grupa, nakopírovaná do příslušných úrovní. Stejně tak i další části, které se opakují , je vhodné tvořit jako grupu kvůli rychlosti změn.
Co se osvědčilo? Spíše stavební celky, je při tom jednodušší předávání informací. Tvorba zdí pouze po patrech i pro nosné betonové zdi skrze celý dům. Nutností je používání Worksharing monitoru pro rychlé vyřízení žádostí o vypůjčku entity. Na konci týdne si vyhradit chvíli času, projít celý model a "uklidit", vždy se stane, že někdo někam strčí nějakou entitu špatně. Společné suterény jako samostatné sady. Nepoužívat varianty - nemají se rády s worksety. Výkonné počítače v případě větších celků (ale to dnešní PC už většinou splňují). A dát si čas všem zůčastněným vysvětlit, jak celá ta věc funguje. 
Zkuste přidat svoje zkušenosti, my jich zas tak moc nemáme (2x administrativa, 1x velká bytovka).

Vladimír Michl
25.08.2010, 14:44
Díky za přínosný praktický tip - pro postupný vznik uceleného materiálu se zachováním přehlednosti jsem si dovolil text umístit i na CAD Wiki - stránka
http://www.cadwiki.cz/Revit-a-prace-v-siti.ashx
 
Úpravy a doplnění může kdokoliv udělat i přímo tam.

Jiří Plávek
25.08.2010, 18:00
Chtěl jsem do článku doplnit nějaké naše postřehy, ale editace po mně chce přihlášení. Jaké jméno a heslo mám použít?

Vladimír Michl
25.08.2010, 18:24
CADwiki má svůj systém uživatelských účtů (jen jméno/heslo), takže se nejprve registrujte. Podrobnější informace viz Nápověda (mimochodem - i tu můžete editovat).