Zobrazit plnou verzi příspěvku: Revit - kreslení dle norem ČSN

Kronos
15.02.2017, 14:39
Hezký den,rozhodl jsem se trochu rebelovat oproti mým spolužákům na VŠ a chtěl bych dělat výkresy v Revitu, nikoliv v AutoCADu, jak to dělá většina. Bohužel jsem narazil na problém, které mi tuto práci znemožňují a chtěl bych poprosit o pomoc. Souvisí to se správným zakreslováním dle ČSN.1. Nenašel jsem žádnou rodinu dveří/oken..., která by se v půdoryse zakreslovala správně. Je možné nějak si rodiny upravit podle potřeby, abych např. u vchodových dveří změnil krajní čáru z plné na čerchovanou? Případně i celkově upravit způsob, jakým jsou prvky zakresleny v půdoryse.2. Existuje nějaká dostupná šablona s přednastavenými prvky dle ČSN?Děkuji 

Peter Jirat
15.02.2017, 15:59
1. ano, lze. Stačí nastavit jiný typ čáry v rodině pro krajní čáru křídla (v rodině mohou čáry nahrazovat zobrazení hmoty v 2D pohledech)2. určitě existuje, jen nebude dokonalá, vždy se najde drobnost, ale to by vám nemělo vadit. Jedna taková je ke stažení na autodeskclub.cz, jiná je k dispozici i zde u CS.

Kronos
15.02.2017, 16:43
Děkuji za odpověď. Díval jsem se na šablonu z autodeskclubu i na úpravu rodiny dveří. Mohl bych se prosím ještě zeptat na jednu věc? Když chci v rodině dveří upravit vnější čáru (z plné na čerchovanou), tak po kliknutí na ni se mi nabídne volba různých podkategorií (viz níže). Jak tuto čáru změním na čerchovanou? Nikde jsem k tomu nedošel.

Peter Jirat
15.02.2017, 17:04
To jsou podkategorie, když půjdete na Object Styles (Styly objektů) v rodině, můžete upravit vykreslování těchto podkategorií  řezu nebo v pohledu, můžete si založit novou podkategorii, atd. Pokud tedy rodina umožňuje zobrazení v řezu, jinak jen v pohledu.

Kronos
15.02.2017, 18:38
Díky za rady, teď už si s tím nějak poradím 

PepaR
19.02.2017, 03:45
Dobrý den,ono ČSN a BIM je docela zajímavé téma. Ne vše má smysl kreslit dle ČSN, v rámci BIM i stavební praxe mají dle mého prioritu jiné věci. Pokud jste studoval na SPŠ ve Zlíně, tak tam v rámci školní práce vznikla šablona pod vedením pana Libora Dubčáka, která by toto měla částečně řešit. Jako dobrý materiál Vám může posloužit i publikace od paní Hany Fládrové „s REVITem Architecture dle ČSN – zakreslujeme podle normy“.Malý poznatek za dobu mé praxe: Namísto úpravy stávajících cizích rodin, kde neznáte 100% veškeré návaznosti a myšlenky autora, je mnohdy lepší začít nanovo ... i když v případě dveří je to docela výzva ;-).