Zobrazit plnou verzi příspěvku: Revit = nepochopim

hatě
03.02.2014, 18:32
Dobrý den, právě mi došla trpělivost a dostal jsem nutkání se o mou zkušenost s programem Revit 2014 podělit.Nepochopím, které chytré hlavy jsou tvůrci tohoto programu. Jsem student a pracuji v programech ArchiCAD, AutoCAD 3D/2D, 3ds MAX apod., ale ještě jsem nikdy nebyl takto zhnusený nad ovladatelností programu. Tento program je přehnaně složitý a absolutně NEINTUITIVNÍ! To je to slovo, které to celé vystihuje a přesně po něm následuje slovo BEZMOC. Je prakticky nereálné udělat i jednoduchý projekt bez nějakého problému, chyby, nemožnosti provedení, problém se špatnou rodinou a nevím kde co ještě. A bonusem k celému vašemu snažení je nejlepší perlou, když program spadne. I byť jednoduché spádování střechy s otvorem nejde udělat jednoduchou cestou, nastavení dveří, rámů oken apod. je zbytečně složité, na to jak je to primitivní úkon. Vložit skleněné dveře do prosklené stěny? téměř nereálné. Cokoliv chcete v tomto programu udělat, dělá se to úplně jinak a asi 20-ti zbytečnými kroky, než si myslíte!! Nestačí jednoduše kliknout a něco provést, ale nejprve musíte kliknout, otevřít nastavení, duplikovat, načíst, chyba, upravit, kliknout.. atd.atd.atd. Neskutečný sled nesmyslů jakože si program zapraví stěny ve výkresu podle sebe naprosto nepochopím. A asi dalších milion věcí, které mě potkali u jednoho jediného jednoduchého projektu, který jsem myslel že budu mít za chvíli hotový. mýlil jsem se. Ten program je není vymyšlen normálně myslícími lidmi, ale někým kdo v tomto programu v životě neudělal jediný projekt. Názor typu, že všechno jde.. a že v tom člověk musí umět.. v tomto případě neberu! Proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě. To je jako vzít si místo žebříku tenkou ocelovou tyč a šplhat po ní. Vzhledem k tomu, že s ostatními programy jsem takový problém neměl, tak mě tohle naprosto odrovnalo. Nechápu, že v 21.století fungují programy takto neprakticky a nepochopitelně, namísto toho, aby bylo ovládání intuitivní a šlo téměř vše nastavit bez složitých nepochopitelných úkonů.Zároveň po zkušenosti s více programy nechápu (archiCAD atd.) nechápu, že v dnešní době jsou ty programy dost hloupé a každý jeden program má nějaké nesmyslné chyby. Nejraději bych je přímo sdělil tomu, kdo přímo zodpovídá za takové mouchy a nesmysly.

bielko
04.02.2014, 08:50
Presne tak, asi sa chlapcovi nechce učiť a pripravovať si rodiny, ktoré neskôr dokáže veľmi využiťbielko2014-02-04 09:08:55

varas
04.02.2014, 08:54
Ach jaj,ak ti niečo nejde tak si zober manuál a nauč sa to. Ja v Revite robím už viac ako 10 rokov a ešte sa mi nestalo, že by ňom niečo nešlo spraviť. A to robím asi najväčšie stavby čo sa na Slovensku projektujú, tisíce m2 admnistratívy + stovky bytov, rozdelené do niekoľkých súborov linkovaných do jedného, sieťovo na nich robí aj 10 ľudí. A to všetko od hmotovej štúdie až po realizák s desiatkami detailov a podrobnými výkazmi.  Taktiež urbanizmus - cca 60 ha územie s 3D modelom terénu a hmotovým návrhom zástavby. Alebo 3D model mesta 1x1 km. A čo tak tehličková stena, kde sa poloha tehličiek mení podľa obrázka? toto všetko ide - nehovorím že je to najjednoduchší program, cca rok kým som sa všetko naučil som potil krv ale ešte raz - nikdy som nenarazil na nič čo by nešlo. Nerozumiem ale jednej veci, ak máš programy v ktorých všetko spravíš jednoducho, prečo chceš robiť v Revite?Takže buď rob v programe v ktorom ti ide všetko od ruky, alebo ak nedokáže všetko nauč sa Revit. Alebo si sprav vlastný program, ak dokáže jednoduchšie to čo Revit, hneď ho od teba kúpim. Nie som zástanca Autodesku, ich predajná politik a podpora v rámci Subscription ma hodne hnevajú, no musím si ho platiť /aj keď pomer cena/výkon je úbohá/ lebo ak robím v tíme kde sa robí na najnovšej verzii nemám inú možnosť. Ale po jednom pokuse s programom napísať takýto článok mi príde čudné. 

varas
04.02.2014, 08:56
a ešte jedna vec, práve takéto fóra slúžia na výmenu skúseností, ak máš konkrétny problém napíš, určite ti bude niekto vedieť poradiť. Ale ak ti nejde všetko, to už je systémová chyba - a nemyslím teraz techniku 

bielko
04.02.2014, 08:56
Ja som v Autocade pracoval a aj pracujem už 10 rokov a pre mňa je Revit oveľa živší program, pracovať iba v Autocade bolo pre mňa už tak strašne ubíjajúce, že práca v Revite je radosť. 

vbehun
04.02.2014, 10:01
Každý grafický program má svoje specifika, ale zároveň jednotlivé třídy programů mají stejnou filosofii (a ve Windows i podobné ovládání - pokud tedy programátor není příliš inovativní).Ty jednotlivé třídy jsou například jednoduché grafické editory - bitmapové nebo vektorové.Původní CAD programy jsou pokročilé vektorové editory s množstvím funkcí pro 2D - 3D entity.Nová generace BIM programů (BIM = Building Information Modelling) je zásadně nový pohled na grafická data, která jsou obohacena tabulkami informací o jednotlivých prvcích a jejich vzájemné provázanosti. Proto je práce s BIM modelem odlišná od práce v běžném vektorovém editoru (i když zmiňovaný Archicad má dnes již BIM server).Blíže viz třeba CADwiki zde na fóru nebo česká Wiki zde.Nejvíce informací najdete snad tady na BIM fóru - mají tam podrobné informace, blogy i diskuzi. P.S.Starší, ale zajímavý článek o BIM  modelu je na TZBinfo zde.

vbehun2014-02-04 10:05:38

OPlavek
04.02.2014, 11:05
Taky bych doporučil absolvovat školení nebo se tady ve fóru zeptat na konkrétní neznalosti. Práce s BIM modely může být těžší než kreslit čáry v Corelu. Ale zrovna Revit mi nijak zvlášť složitý nebo nepochopitelný nepřipadá.

alfred
04.02.2014, 11:42
[QUOTE=hatě]Dobrý den, právě mi došla trpělivost a dostal jsem nutkání se o mou zkušenost s programem Revit 2014 podělit.[/QUOTE]Po přečtení Vašeho příspěvku jsem dostal nutkání se zeptat - to má být "antireklama"? Nebo sem na fórum zavítal konkurenční boj? Absolutně mi uniká smysl toho příspěvku. Máte konkrétní problém - zeptejte se na konkrétní věc. Jakou vůbec čekáte odpověď?

Peter Jirat
04.02.2014, 12:21
Možná má kolega "hatě" ve Finsku Revit ve finštině, a pak se mu vůbec nevidím, že mu to nejde :-)Otázkou je spíše proces výuky a "zapálení" pro Revit namísto ArchiCADu na školách. Obtížnost v projektu je na straně Revitu, obtížnost v rodinách je na straně ArchiCADu. O dalších BIM v našich podmínkách se nemá zatím smysl bavit.

bielko
04.02.2014, 12:33
Čo ste mysleli tými podmienkami?

Peter Jirat
04.02.2014, 19:00
To je na delší úvahu a článek, např. slovo Informace z BIM zkratky je tou nejdůležitější části celé této "technologie". Informace, která se nepoužívá, je na draka. Informace, které nikdo nevyžaduje, protože neví, že je vůbec může  vyžadovat, je zbytečně investovaný čas do jejich pořízení. Vkládáme množství informací do "projekční" části, bez jakékoli záruky využití těchto informací v dalších částech toho BIM kolečka. Je projekt nakreslený v Revitu (plně 3D) BIM-em? atd...

bielko
05.02.2014, 11:08
Je stanovený aj určitý ciel, že povedzme od určitého roku sa projekty budú musieť robiť iba v BIM štandarde? Povedzme pre štátne zákazky atď. Chápem že pri malých objektoch je to nepodstatné.

Peter Jirat
05.02.2014, 11:27
U nás (CZ) nic takového není, EU vydala doporučení, některé státy to mají uzákoněné.

bielko
05.02.2014, 11:30
Ďakujem, našiel som: http://www.nazdi.cz/2014/01/direktiva-eu-pro-pouziti-bim-ve.html.