Zobrazit plnou verzi příspěvku: Řez modelem

MarekL
23.11.2011, 08:50
Zdravím,
Robim v Inventore Route systems2010. A potreboval by som pomoct:
 
Ako sa robi rez modelom? Myslim ak potrebujem pri prezerani modelu urobit rez aby som videl dovnutra na zavonku neviditelne plochy? Ked skusam cez menu - Pohled-Vzhled... Je tam aj zobrazit v řezu... Ale toto mi nesvieti ako aktivne. Raz sa mi to uz podarilo, ale neviem prist na to ako som to urobil.Riesim zatial tak, ze si zvolim rovinu a hodim sa do nacrtu a cez F7 sa mrknem. Tym mam ale neaktivnu kartu model a nemozem robit upravy ako zaoblit, rozdelit atd. Mozete mi prosim poradit?
 
Viem, ze su to pre vas asi totalne blbosti, ale som uplny samouk, nikto mi nic nevysvetloval, vsetko som skusal sam.Mam ja ucebnicu od Fořta a Kletečky, ale tam som sa o tom nedocital.
Srdecna vdaka!
Marek

hoboj
23.11.2011, 09:21
Dobrý den,
pomocí F7 se pracuje pouze v náčrtu, takže v modelování nelze použít. Pokud chcete řez v modelu je více variant, jak k tomu dojít. Buď pomocí Pohled -> poloviční řez, který určíte pomocí roviny. Další možnost je pomocí roviny a funkce rozdělit se Vám odřízne model podle toho, jak potřebujete a potom tuto tento prvek vymažete ze stromu. Pokud chcete viděl model i s neviditelnými hranami, lze to nastavit v kartě pohled a potom ve stylu zobrazení si vybrat co chcete vidět.
 
Pěkný den.

MarekL
23.11.2011, 09:34
Dakujem pekne.
Pomocou "rozdelit" ma to napadlo tiez. A potom urobit prípadné úpravy a rozdelnie vymazat zo stromu, chápem. Ale viem, ze to ide aj inak, vravim, uz sa mi to raz podarilo, ale neviem ako.
Apropo, ja v menu "pohled" nemam nabídku "poloviční řez", mam iba "Zobrazit v řezu(F7)", "Orto" a "Stínovaný, resp. drátový model".Može to byt verziou programu? Používam2010.
Ešte raz ďakujem za ochotu.
Marek

flesar
23.11.2011, 10:06
Poloviční řez fungoval i ve starších verzích.


MarekL
23.11.2011, 10:48
Dik, ale ja by som to potreboval v prostredi modelu. Napriklad potrebujem vytvorit vysunutie od neviditelneho profilu(ktory je niekde vnutri). Mozem to urobit, ze si vytvorim pracovny konstrukcny prvok(rovinu, event osu,bod), potom v tej rovine nacrt atd... Ale ak by som sa vedel pozriet "dovnutra" modelu, tak vytvorim nacrt tak ze kliknem na pozadovany profil, on sa vysvieti na fialovo(je aktivny) a rovno mozem vytvorit vysunuti... Proste nemusim pracne zase odmeriavat a vytvarat pracovnu rovinu a kreslit profil.
Skusal som to tak, ze si zapnem dratovy model, lenze ten mi nie stale ukaze vsetky potrebne hrany(hlavne ak su tam aj zaoblenia) aby som sa vedel zorientovat.Proste je to dost matouci...
Nic, ucim sa a skusam.
Ale budem povdacny za kazdu radu!!!
Marek

hoboj
23.11.2011, 12:05
Pan Flesar Vám poslal obrázek právě ze sestavy, kde tento řez můžete vytvořit. Udělejte to pomocí roviny a tu pomocí funkce "rozdělit" oddělte potom vytvořte co potřebujete a potom ve stromu stačí "rozdělit" posunout za EOP a uvidíte zase celý model.
 
Bylo by vhodné přidat obrázek co chcete modelovat  Pomohlo by to, jak nám tak Vám.

MarekL
23.11.2011, 12:30
Ešte raz srdečná vďaka, mám pocit, že otravujem s blbosťami. Veľmi rád by som priložil obrázok(napadlo ma to), ale v inventore robím na druhom PC, ktorý ani nie je pripojený k internetu. A v tomto(kde teraz píšem mám nižšiu verziu, to čo robím mi tu neotvorí)Takže to nejde :-( Jasne, že to ide pomocou roviny a rozdělit. V podstate to už aj tak robím. Ale niekedy je problem v tom, že si rozdelím rovinou, tým pádom vidím "dovnútra". Urobím to čo chcem.Lenže urobí mi to iba na ponechanej polovici. Ak rozdelenie posuniem v strome za vytvorený prvok, ukáže mi celý model, ale tam mi chýba druhá polovica(príklad, ak by som vytváral dieru rotáciou-ešte som neskúšal, že ak by som nechal plnú rotáciu,čiže aj do "prázdna" a potom posunul rozdelenie v strome, či by urobilo celú dieru alebo len polovicu, ak robím dieru vysunutím, urobí len polovicu, to mám odskúšané.A to nevravím keď treba použiť šablónování, tak som už nahratý) a potom v podstate musím zrcadlením dorobiť aj druhú polovicu.Ale zase ak mám celý model, musím "vnútri" hľadať to, čo chcem zrkadliť.Samozrejme, že sú vždy sposoby ako to urobiť. Mňa len napadlo, že ak by niekto vedel vaslovene poradiť ako sa dá pozrieť na model v nejakom reze.Príklad - ako v ProE.
Skutočně, ak otravujem a nerozumieme si,mrzí ma to, kašlite na to.Ale cením si každú radu.Snáď posupom času ma pripoja na net a bude to jednoduchšie, budem mocť sem hodiť aj náhled na problém.
Vďaka všetkým!
 
Marek
 
A poprosím, nevykajte mi... Cítim sa potom blbo :-). Dík.

hoboj
23.11.2011, 12:38
Dobře, Marku.
 
neotravuješ. Toto fórum tu je od toho, aby pomáhalo.
Takže zkus někde sehnat a nebo pomocí flashky sem přidej náhled co chceš vytvořit, protože takhle se bavit je na velké lokty, když nevím co přesně chceš vytvořit. Může to být několika způsoby a nemusí se to ani třeba řezat, ale jak nevím co chceš vytvořit je to těžší...

MarekL
23.11.2011, 13:27
Ospravedlnujem sa, bol som na obed.Sprazdnym zaludkom to uz neslo :-)
Momentalne nepotrebujem nic urobit, uz som to urobil, ale hnevalo ma to ustavicne prepinanie do nacrtu, rozdelovanie a vracanie sa atd...Preto som sem hodil tuto otazku.
Teraz som na to prisiel, ze to ide aj cez "kontrolu" a "analyzu", je tam moznost "průřez". Pričom všetko ostáva zachované. Len ak zapnem "průřez" ako ho vypnem??? Ide to samozrejme cez krok zpět. Ale ak dám průřez, urobím nejakú operáciu, nemožem krokovat zpět...

hoboj
23.11.2011, 13:33
To je jasná věc, bez obědu to nejde.
 
Myslím, že by jsi mohl sem přidat i obrázek, pro někoho dalšího.
 
Pokud budeš vypnout, tak stačí na složku analýzy kliknout pravým tl. myši a zadat vypnout.

MarekL
23.11.2011, 13:58
:-)... Ciitim sa jak pitomec, ale uz som to zistil. Ona sa objavuje aj v strome, ale uplne na zaciatku. A tam sa da zapinat, vypinat alebo uplne odstranit!
Hold, to je tak, ked sa clovek na stare kolena ide ucit nieco nove. Naposledy som s takym nieco robil este na VS, konkretne ProE a to je uz nejakych 14 rokov. Ale aj ten sa uz dnesnemu vobec nepodoba! Ale ked chcem robit pracu co ma bavi-musim!!! Inventor sa ucim sam, ak to mam spocitat na tyzdne, tak asi 3 :-) A na tomto fore som dnes prvykrat!
Preto mi prepacte tie blbe otazky.
Ospravedlnujem sa, nemozem teraz premyslat ako sem dostat nahled. Musim dorobit pracu, aj tak som uz kvoli nejakym pitomostiam v sklze. Ale slubujem, ze to sa to sem co najskor pokusim hodit. A tiez v buducnosti ak sa budem na vas obracat s otazkami, budem sa sem snazit hadzat aj nahledy.
 
A posledne: Hosi, ak ste z Brna, zvu na pivo! Za vasu ochotu a cas :-)
Marek

hoboj
23.11.2011, 14:59
Škoda, z Brna nejsem, ale jestli se tam někdy ukáži, dám vědět.
 
To je normální, člověk se musí přizpůsobit. Tak ať se daří a když bude problém stačí napsat

MarekL
23.11.2011, 15:06
Bez problemu. Ja tiez nejsem z Brna, je to asi vidiet :-)
V pohode, kedykolvek!
Este raz dik.
Marek