Zobrazit plnou verzi příspěvku: Ribbon (pás karet) v AutoCADu 2009

Vladimír Michl
29.04.2008, 08:22
Pokud si chcete prohlédnout základní principy a možnosti uživatelského prostředí AutoCADu 2009 (ribbon, kouzelné A, dvouúrovňové tooltipy, náhledy výkresů, přepínání na starý vzhled, atd.), podívejte se na nové video v sekci Výuka.

Rostislav Říha
29.04.2008, 22:27
jak jsem v jiném postu prskal na zmizelé dashboardy atd., tak beru zpět a s omluvou - aspoň podle videa to vypadá moc pěkně:)

alfred
30.04.2008, 06:55
No, pouze podle videa bych odhadl, ze je to docela plytvani mistem. Prouzek kde jsou napsane nazvy "karticek" (myslim "Kresli, Modifikace, ...") jsou snad krome zacatecniku zcela zbytecne - ikonky zname. Prvni ikona vlevo na kazde karticce zabira misto za 2-4 normalni ikony. Nektere ikonky jsou na vice kartickach - napriklad psani textu nebo koty vidim na "pasu karticek" s nazvem "Puvodni" i "Napsat poznamku".
Co je vubec prosim ten pas karticek "Puvodni"? Neni to neco souvisejici s migraci na novou verzi?

Abych se dostal do textoveho menu musim kliknout 2x (nejdriv na "A" a pak na polozku v menu).
Prozatim doufam, ze volba "klasik" neni pouze pro usnadneni prechodu...

Co vidim jako hlavni pozitivum, ze ve vsech rezimech je prikazovy radek. Doufam, ze nikoho nenapadne ho nekdy zrusit...

Vladimír Michl
30.04.2008, 08:05
Názvy kartiček se dají vypnout (viz video), celý ribbon se dá schovávat (zajede do úzkého proužku). "Původní" obsahuje zhruba původní skladbu Dashboardu ze starších verzí.
Ribbon (=Dashboard) je ale samostatným prvkem UI - můžete jej zkombinovat i s klasickým rozhraním - viz tip:http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=6115
PS: příkazový řádek je ale příkazový řádek, to máte pravdu

alfred
30.04.2008, 08:20
Kombinace klasickeho menu vypada zajimave, hlavne ze je moznost volby. Jsem skutecne zvedavy jak to bude pouzitelne pri praci...
Nejspis to bude jako dynamicke zadavani prikazu - nekomu to vyhovuje, nekdo okamzite vypina.

Mantlík
30.04.2008, 13:33
Vážení, možná trochu šlápnu do vosího hnízda.
Na 2009 si nějaký čas (do nového počítače s novým OS) budu muset počkat, ale nedá mi to se v souvislosti s novým UI zeptat na ten předchozí.
Co se týče Ribbonu, slyším chvály i nevěřícné poznámky...
Ale našel jste někdo PRAKTICKÉ výhody DASHBOARDU (2007-8) proti TOOLBARŮM ? Já tedy ne , ale než se tu začne mluvit jen o ribbonu, nechám se rád od zkušených poučit

mpekarek
30.04.2008, 14:45
má poznámka je možná více ze široka.
Opravdu máte tolik času "učit" se a zvykat si stále na nové ovládání?
Pro mě, předpokládám že i pro většinu z vás, je AutoCAD můj nejvěrnější kamarád, s kterým trávím 10 a více hodin denně. Je pro mě zcela vžitou záležitostí, jehož ovládání umím téměř poslepu. A každá změna je pro mě noční můrou a snažím se jí vyhnout co můžu. Protože prostě nemám čas si to znovu zažívat do podvědomí. A platí to nejen o AutoCADu.
Prostě, zlatá R14....
Bohužel evoluci nezastavíš, je však otázka, zda ty grafické změny opravdu stojí za to

alfred
30.04.2008, 20:43
U každé nové verze se snažím najít věci, které mi ulehčí práci a tím pak ušetřím mnohem víc času. V každé nové verzi se najde něco co mi vyhovuje a něco co ne, důležité ale je, že je možnost volby, uživatelského nastavení (a menu) a zůstává příkazový řádek .Jinak nostalgické vzpomínání na zlatou R14.... nedávno jsem měl zase možnost a myslel jsem, že mi ruce upadnou. ZOOM nepodporoval kolečko myši, při PAN se klikalo a působilo to jako by se kreslila čára (žádná ručička). Po VisualLispu by jste marně pátral (tenkrát byla pouze dočasně fungující beta). Něco programovat a ladit.... BrrStabilita.... vůbec nemluvím. Nebyly tabulky, dynamické bloky, editor bloků,..... Věřte, že když by jste měl něco vážně kreslit, tak by Vás to brzo přešlo.

Mantlík
01.05.2008, 00:26
Já si myslím, že kolega mpekarek mluví hlavně o UI, nikoliv o nových kreslicích, editačních, aj. funkcích. Tam by v R14 určitě spousta věcí scházela, ale co se týče UI, byl to opravdu přelom ....
Ale co se týče stability - dovolím si nesouhlasit. Dle mé osobní zkušenosti je četnost padání Autocadu od verze 14 do 2007 plusmínus stejná (řádově v jednotkách za měsíc - i když tenkrát třeba 5-7 a teď 3-5)
Je dobře, že (zatím - jak dlouho?) zůstává i možnost volby "toolbarového" UI a příkazového řádku, zatím jsem nenašel důvod, proč měnit.
A ještě jednou - Otázka směrem k uživatelům dahboardu stále trvá  

mpekarek
01.05.2008, 01:38
samozřejmě, AutoCAD udělal velký pokrok a prošel/prochází velkým vývojem.
R14 pro mě byla v daném čase nepřekonatelný krok vpřed a proto na ten čas rád vzpomínám :-) Po doplnění několika užitečných Lispů jsem si mnoho let vystačil.
Šlo mi spíš o něco jiného než funkčnost, ta je bez diskuse.
Teď máme každý rok novou verzi a s ní přicházejí změny a novinky. A to i v ovládání a grafice. Nemám takový přehled ale nedávno jsem udělal skok z 2005 na 2008, nyní jsem viděl 2009 a nestačím se divit. Naštěstí jsem dokázal (díky za tu možost) po několika hodinách, upravit nastavení dle původní verze, protože prostě mám již starou verzi zažitou a nemám čas se učit novou grafiku a ovládání (nikoliv funkce). Je pro mě efektivnější kreslit rychle v zažitém prostředí než si pomalu zvykat s novou verzí na nové ovládací prvky, navíc jen dočasně, protože přijde nové verze. Například jsem se ještě nedokázal zbavit (nevím správný název) dynamického zadávání příkazu, kdy mi vedle kurzoru zakrývá velkou část rámeček s textem a vynášecí čáry při kreslení úsečky mě matou v poměrně hustém výkresu. Vše lze zadat na příkazovém řádku. Pro mě osobně je důležitá možnost zachování stejného ovládání, ikdyž jistě vítám novou verzi s novými funkcemi.
Obdobné je to s Win. Po mnoha měsících až letech se člověk konečně naučí kde co najde, zapne, vypne a ejhle, máme tu Vista s novou grafikou atd.

omlouvám se za délku příspěvku.

alfred
01.05.2008, 21:40

[QUOTE=mpekarek] Například jsem se ještě nedokázal zbavit (nevím správný název) dynamického zadávání příkazu, kdy mi vedle kurzoru zakrývá velkou část rámeček s textem a vynášecí čáry při kreslení úsečky mě matou v poměrně hustém výkresu. [/QUOTE]Zkuste F12 a nebo tlacitko "DYN" dole vedle ORTO SNAP atd. Je na to samozrejme systemova promenna, ale ted nesedim u Cadu tak se nemuzu kouknout.Jinak s Vami souhlasim. Sam mam pripravene vlastni toolbary, zkratky, sady utilit, vetsinu prikazu zadavam na klavesnici. Ale v kazde nove verzi novinky vyzkousim a vetsinou se mi nejaka zalibi. Ve 2008 se mi napriklad moc libi utlum u zamcenych hladin. Ve 2006 probliknuti a zvyrazneni pri prejeti mysi. Ve 2009 se napriklad tesim na plovouci dialog hladin. Ribbony jsem měl asi mesic v MS Office 2007 a musim rict, ze mi dost nevyhovovaly, ale mozna je to jen vec zvyku.