Zobrazit plnou verzi příspěvku: rozdil mezi AutoCadem a Invertorem

jen peterka
17.01.2006, 20:34
Muzete mi nekdo prosim jako temer laikovi v oboru vysvetlit rozdil viz. subj.? Osobne v zadnem z nich nedelam (a asi ani nikdy nebudu), max. si nakreslim nejakou tu hrideku a spol. ve freeware. Rad bych aspon vedel o cem ti nasi konstrukteri mluvi, kdyz se porad dohaduji. Ted jsem za blba :-)

Vladimír Michl
17.01.2006, 23:09
Pokud máte na mysli Inventor, jde o dvě různé CAD aplikace firmy Autodesk. AutoCAD je obecná CAD aplikace určená převážně pro 2D a jednodušší 3D, Autodesk Inventor je plnohodnotná 3D+2D aplikace - strojařský modelář sestav. Těžko uvádět rozdíly, je jich více než společných rysů.
Zkuste si projít stránky AutoCAD a Inventor.

Kotlaba
18.01.2006, 06:41
Kdysi jsem se jako externista na jedné průmyslovce snažil naučit studenty AutoCAD a jako zpestření jsem zadarmo získal z Autodesku dema (asi všech) jejich tehdejších produktů - jen na koukání, pracovat s tím nebylo možné, ale pro představu co který produkt umí to stačilo. Existuje i teď něco podobného?

Vladimír Michl
18.01.2006, 08:01
Kdysi existovala demo pásma na CD, představující jednotlivé produkty.
Dnes jsou tato "interaktivní videa" (flash) k dispozici na webu (viz homepage jednotlivých produktů nebo naše web stránky). Vedle toho lze získat časově omezené, ale plně funkční zkušební (Trial) verze většiny produktů Autodesk.

Mrázek
18.01.2006, 08:11
Pro první názor:
AutoCAD "pouze kreslí čáry", takže pokud konstruuji součást, musím si představit jak bude vypadat, nakreslit všechny pohledy a řezy apod. Když tvořím sestavu, opět tam musím vše nakreslit včetně součástí, ke kterým jsem již jednou kreslil detailní výkresy.
Inventor je 3D modelář, kde nejdříve součást velmi jednoduchými prostředky vymodeluji, mohu si s ní otáčet, mohu si ji oměřit apod. A když si řeknu, že už je to ono, vygeneruji z ní výkres - takže nic nekreslím, pouze definuji, které pohledy a řezy chci generovat. Takže jedinou "kresličskou" prací je dokótování a opatření strojírenským značením. Pak z takto vymodelovaných součástí složím sestavu a opět si nechám vygenerovat výkres sestavy.
Kromě toho, že je práce efektivnější, přináší mnoho dalších předností - snížená chybovost, možnost vyšetření kolizí, možnost následných simulací (tvorba CNC programů pro obrábění, výpočty MKP, rozpohybování sestav s vyšetřením kinematiky, ...), hmotové a objemové vlastnosti a v neposlední řadě je to pro konstruktéra (alespoň pokud mluvím za sebe) zajímavější a zábavněší práce.