Zobrazit plnou verzi příspěvku: ROZVRŽENÍ

bielko
24.07.2012, 08:05

začal som používať rozvržení, čo za 10 rokov v autocade som nepoužíval. Máte typi alebo triky k tejto téme? Ako pracujete, máte pripravený výkres už v module s tabulkami alebo to vkladáte do rozvrzení osobitne? V čom je táto funkcia naj?bielko2012-07-24 08:08:49

Mantlík
24.07.2012, 09:36


výhody obecně (záleží to na profesi):- z jednoho modelu můžete mít X výkresů, v každém jiná viditelnost, jiný rozsah, jinak natočené, jinak barevné, jiné měřítko, jiná velikost papíru, jiná tiskárna, ....- rozpisky a legendy rozvržení, pak nepřekážejí v modelu víc asi zatím nemá cenu psát, ozvěte se, až se naučíte používat základní prvky 

PepaR
24.07.2012, 09:41
Dobrý den, rozvržení je velmi užitečná věc a časem možná budete litovat toho, že jste jej nezačal používat dříve ;). Hodně užitečné je rozvržení při opakovaném nebo hromadném tisku. Dále při tisku určité oblasti v různých měřítkách, což oceníte zejména u situací. Rozvržení lze využívat i v kombinaci se správcem sady listů, viz článek AutoCAD ve stavební praxi, 5. díl, ale najdou se i mnohá další uplatnění. Tipů by bylo hodně, ale pro začátek alespoň následující:V základní šabloně mám jedno rozvržení přednastavené na nejčastěji používanou tiskárnu s tím, že v něm mám vložen blok formátu výkresu a razítko.Tabulky mám uloženy v separátním souboru a do rozvržení nebo modelu je následně vkládám.Výřezy si po řádném nastavení měřítka a dalších vlastností nezapomeňte uzamknout.Je vhodné si do modelu dát pomocný (netisknutelný) rámeček, který bude reprezentovat hranice výřezu z rozvržení (usnadní to orientaci v tom co na papíře budete mít a co nikoliv).


bielko
24.07.2012, 11:20
Tak je to skvelé, lebo nemusím zakaždým nastavovať tlačiareň, vśetko je nastavené a v pamäti. Ale každý výkres robíte v osobitnom súbore a vkladáte to tam iba ako referenciu ak je to treba?Ak mám nakresslenú jednu situáciu v modele, pripravím si dva rozvrženia pre iné mierky, potom v každom rozvržení mám iné kóty pre danú mierku, ktoré sú v iných hladinách? Chápem to správne?Ale ako s tabulkou? Mám mať dve tabulky v modeli?


PepaR
24.07.2012, 11:32
Dvě tabulky mít v modelu nemusíte, stačí mít jen jednu, na ni odkázat výřezy se správně zvolenými měřítky.Rozdílná měřítka kót lze řešit:Umístěním odlišných měřítek v jinak pojmenovaných hladinách (např. KOTY 100, KOTY 50) a zmrazením patřičné hladiny v daném výřezu.Kótováním v rozvržení (nedoporučuji).Meřítkem poznámek.


bielko
24.07.2012, 11:49
to je rpavda, ale v tabulke prepisujem formaty a mierku, to sa riesi zasa rozdielnymi hladinamy?


Mantlík
24.07.2012, 12:30
Pokud opravdu "tabulkou" míníte "rozpisku", pak je lepší ji dávat do každého rozvržení zvlášť v "papíru" (tj. zpravidla mimo výřez), pak nebudete mít další hladiny pro obsah v různých výřezech ... A ještě k předminulému dotazu ... (zase jestli jsem to pochopil dobře)Každé dwg obsahuje model a jedno či více rozvržení, takže si je budete muset nastavit pro každé  dwg (ať už s xrefy nebo bez nich) zvlášť . Jakým způsobem, závisí na Vás dle typu výkresu, zda ho začínáte sám anebo ho už dostanete rozpracovaný , ...Nastavení je možné buď ručně, nebo s použitím šablony, která obsahuje již nastavená rozvržení, zkopírováním z jiného výkresu pomocí designcentra, případně zkopírováním vhodného rozvržení ze stejného dwg a jeho poupravením.Samozřejmě je možné mít prázdný výkres s nadefinovanými rozvrženími a ostatní připínat jako xrefy, ale to bude dělat problémy a čas neušetříte (změna rozpisek, legend, zazoomování, atd.

be_em
24.07.2012, 14:23
ja len upresním a zovšeobecním ... všetko čo súvisí s projektovaním a projektom, t.j. navrhované objekty, situácie, kóty a popisky v projekte robte v modeli. To čo súvisí s výkresom, teda legenda, nejaké tabuľky, poznámky a hlavná rozpiska robte v rozvržení. Všetko čo máte ako "poddodávku", t.j. geodetickú situáciu, katastrálnu situáciu, ortofoto mapu a prípadne pomocné podklady dávajte ako Xref.

A ak sa niečo bude meniť napr. podľa mierky, t.j. napríklad kóty alebo popisy, ktoré budú v mierke M 1:2000 iné ako v mierke M 1:500 tak ich dajte do príslušných hladín (POPIS_M500, POPIS_M2000, KOTY_M500, KOTY_M2000) a pre príslušné rozvrženia ich budete zapínať alebo vypínať. Čo sa týka rozpisky tak to máte najjednoduchšie vložiť priamo do rozvrženia a ručne prepísať mierku, číslo výkresu, názov výkresu atď atď.

Ja používam rozvrženia asi 4 roky a tiež som si mal búchať hlavu o stenu, kde som bol dovtedy ... bez nich si prácu hlavne na situáciách a pri tlači kompletného projektu ani neviem predstaviť!!! Všetko dobré tomu kto to vymyslel :-)

A ešte aby som nezabudol ... čaká vás ešte veľa štúdia čo sa týka rozvrženia takže makajte, veľa odpovedí tu nájdete lebo sa to to rieši pravidelne ... každopádne sa Vám to určite oplatí!be_em2012-07-24 14:26:56

bielko
24.07.2012, 15:10


Ďakuje. Vy tvrdíte že tabulky robíte v rozvržení, ale ak spravím tabulku alebo akúkoľvek legendu v rozvržení, hneď mi to vidno aj v model.EŠte maličkosť v modeli mi merítko izolácie ukazuje dobre ale v rozvržení to merítko ukazuje inak, mal by som to asi zjednotit



bielko2012-07-24 15:14:16

PepaR
24.07.2012, 16:11
Chyba měřítka typu čáry bude pravděpodobně ve špatném nastavení proměnné [VAR]PSLTSCALE[/VAR].K těm tabulkám bude asi nejvhodnější nějaký výkres s příkladem, viz:uploads/20120724_160940_JR_Strop.zip


bielko
24.07.2012, 16:29
Viacmenej mam to take iste co sa tyka tabuliek, iba to razitko mam aj v module aj v rozvrzeni .... 


Buba
25.07.2012, 09:14
Razítko a rámiky dávajte určite do Layout (Rozvržení). V modeli si nechávajte hlavné informácie (situácie, schémy a všetko, čo je na výkresoch podstatné) Do Layoutu (Rozvrženia) si dávajte len tie nutné "šperky" (razítko, legenda, rámik, vysvetlivky...)
Tip: Ako informácie v razítku môžte využiť namiesto obyčajného textu aj automatické polia (hodnoty premenných AutoCADu ako názov záložky "ctab", údaje o súbore ako názov, dátum  poslednej úpravy..., hodnoty uvedené vo vlastnostiach súboru....)
Tiež si pozrite v ďalšej fáze Vášho vzdelávania prácu so Správcom sady listov (automatické polia v rámci sady výkresov, automatické zoznamy výkresov a mnoho ďalších možností (publikovanie, prehľadnosť nad projektom....).

vbehun
25.07.2012, 12:26
Jazykové okienko:Ako sa prekladá správne z angličtiny do slovenčiny "Layout"?Rozvrhnutie, Rozloženie, ...P.S.Nechýba vám v Autocade podpora slovenčiny od Autodesku - slovenský slovník?


Buba
25.07.2012, 13:04
To: vbehun
???
Nepochopila som, o čo Vám teraz ide. Rozvržení alias Layout som nepoužila ako preklad ale ako prepis z anglickej vs. českej verzie AutoCADu.
???
PS: Ak by šlo o použitie pre budúcu slovenskú verziu a bolo by to na mne, volila by som názov "Výkres" pre skutočný význam záložky, alebo by som prevzala pomenovanie z kancelárskych balíčkov, čisto kvôli zvyklostiam "List"
PS2: Dúfam, že ste to myslel ako vtipkovanie

vbehun
25.07.2012, 14:54
Jde mi o správný slovenský název.Autocad není lokalizovaný do slovenštiny - k dispozici je 14 jazykových verzí:---EnglishBrazilian Portuguese (Português - Brasil)Czech (Čeština)French (Français)German (Deutsch)Hungarian (Magyar)Italian (Italiano)Japanese (日本語)Korean (한국어)Polish (Polski)Russian (Русский)Simplified Chinese (简体中文)Spanish (Español)Traditional Chinese (繁體中文)--- ale slovenština chybí.Proto se ptám, jak se záložce "Layout" správně říká slovensky.V ranním jazykovém okénku pracovnice Slovenského jazykovedného ústavu často krititizují různé čechismy, takže nejlépe od začátku se domluvit na správné terminologii.Výraz "Výkres" je, myslím si, velmi vhodný a jazykově mezi češtinou a slovenštinou neutrální.---Slovenský slovník nebyl myšlen jako vtip, ale opravdu mi chybí, protože často děláme výkresy na Slovensko a zákazník lpí na jazykové čistotě slovenského jazyka v psaném projevu i na výkresech ... nicméně určitě se doplní ve slovenské lokalizaci.

be_em
25.07.2012, 20:11
Reagujem, aj keď mimo tému:

Keby bol slovenský AutoCAD tak by som bol za slovo "výkres", dokonca sa mi to pozdáva viac ako slovo "rozvržení"

... to že slovenčina chýba je skôr vinou nášho malého trhu, nie je to žiadna tragédia, pre celý svet je ich len 14 verzií, však chýba pomaly pol Európy, pobaltské krajiny, krajiny beneluxu, škandinávia. Keby tam nebola maďarská a česká verzia tak všetko ostatné sú verzie pre min. 50 mil. používateľov toho ktorého jazyka. A posledné "proti" je to že českej lokalizácii na 99,9% rozumiem.

A mne osobne to nevadí, kedže lokalizovaných verzií je drvivá menšina je výhodou poznať a používať anglické verzie, nakoľko veľa pojmov sa naprieč spektrom nášho oboru dosť často opakuje. Niektoré programy zase lokalizované nebudú snáď nikdy.

p.s. ja som to nepochopil ako vtip, takže všetko OK. Tiež spolupracujem s jednou dosť veľkou projekčnou kanceláriou v Česku, zhodou okolností majú zamestnanú jednu slovenskú projektantku a na preklady ju dosť často používajú :-)

pajo5
25.07.2012, 23:14
Som za vyraz Vykres / Model.   
Volakedy existoval Slovensky AutoCAD verzie R13, R14  aj zo Slovenskym PROFI ckom- este za cias CADISu. Preklady z cestiny do slovenciny nie su vzdy jednoduche.  Ja som si napr. lamal hlavu nad pojmom KOMOLY KUZEL. Bez obrazku som to neprelozil.
Poriadny Cesko-Slovensky /Slovensko-Cesky technicky slovnik neviem, ci vobec existuje.
 
Ale Autodesk nemal vtedy o to zaujem... 
 
Najlepsi z hladiska lokalizacie prikazov bol ACAD R11. Ten, kto nema rad diakritiku pochopi.

bielko
26.07.2012, 09:15
PRÍJEMNÝ DEŇ.V ROZVRŽENÍ MÁM NASTAVENÝ VÝKRES A OSTATNÁ PLOCHA JE SIVÁ, NEVIEM SI POSUNÚŤ VEDĽAJŠIE PRVKY KTORÉ SÚ MIMO VÝKRESU. MUSÍM ÍSŤ DO MODULU, JE MOŽNÉ TO UPRAVIŤ?


Buba
26.07.2012, 10:32
V Rozvržení (Layout) si viete vložiť viac Viewportov (Výrezov) a výrezy môžu mať rôzny tvar (Fit, Polygonal, Object,...)
-VPORTS (a možnosti tvaru)
Objekty z Modelu, ktoré chcete mať vo výreze, zmestíte zmenou mierky alebo výberom okna.

Buba
26.07.2012, 10:43
[QUOTE=vbehun]
....Slovenský slovník nebyl myšlen jako vtip, ale opravdu mi chybí, protože často děláme výkresy na Slovensko a zákazník lpí na jazykové čistotě slovenského jazyka v psaném projevu i na výkresech ... nicméně určitě se doplní ve slovenské lokalizaci.[/QUOTE]
Tým sa skoro vôbec nemusíte trápiť, lebo väčšina rodených Slovákov, Čechov, Angličanov, .... neovláda úplne svoj rodný spisovný jazyk. Ja som si to vylepšila len vďaka tomu, že som si zopakovala učivo ZŠ s deťmi (ani učebnice Slovenského jazyka pre ZŠ už dokonca neprechádzajú jazykovou korektúrov a našla som tam teda dosť zásadných pravopisných chýb). Rieši to spolupráca so Slovníkom slovenského pravopisu.
Nevyhneme sa ale silnému vplyvu angličtiny, a teda zmene výrazov. Všimli ste si, že hlásateľ v televízii Vám už nepovie "Prajem Vám príjemný večer", ale povie doslovný preklad z angličtiny "Majte pekný večer" ....
Ale toto je odborné fórum, takže venujme sa CAD aplikáciám. Prajem Vám príjemný deň/Have You nice day :)

bielko
26.07.2012, 12:00
TOMUTO CHÁPEM TO JE OK. JA CHCEM, ALE PRESÚVAŤ OBJEKTY V ROZVRŽENÍ AJ MIMO VÝKRESU, ALE MIMO VÝKRESU MÁM SIVÚ PLOCHU A NIČ TAM NEVIDÍM. ASI SA TO NEDÁ, ASI SA DÁ PRACOVAŤ LEN VO VÝKRESE


mark
26.07.2012, 12:27


Nevím jestli hledáte zrovna tohle, ale zkuste:Nástroje/Možnosti/Barvy/List rozvržení a zde si nastavite barevné kombinace jaké chcete.

Mantlík
26.07.2012, 13:09


Obávám se, že si asi trochu pletete "jabka s hruškama" ... (tedy entity v modelu a rozvržení) Doufám, že jsem snad pochopil problém a že následující řádky nebudou brány jako podceňováníPlatí, že:0) Existují tři stavy:- "klasický" model- výřez v rozvržení "ve stavu MODEL"- výřez v rozvržení "ve stavu PAPÍR"Dále platí, že můžete mít X rozvržení a v každém z nich (nezávisle) Y výřezů1) pokud se Vám rámeček VÝŘEZU v ROZVRŽENÍ zobrazuje silně, jste sice v rozvržení, ale v MODELU. V opačném případě jste v rozvržení ve výkresovém prostoru - ať už na papíře (třeba bílé pozadí) nebo mimo papír (třeba šedé pozadí - závisí na Vašem nastavení)2) jakékoliv entity ve výkresovém prostoru v rozvržení můžete libovolně posouvat, je jedno zda jen po zadaném listu papíru, anebo mimo něj (šedá - sivá plocha)3) jakoukoliv entitu v modelovém prostoru (byť v rozvržení) NEPOSUNETE mimo okraj výřezu, protože výřez  je jakési okno do modelu4) z toho vyplývá, že pokud Vám nejde posunout entita na "sivou plochu", posouváte MODELOVOU entitu !! Pokud jsem problém pochopil špatně, dejte sem raději ten výkres ...PS. doufám, že se bavíme o autocadu (viz první příspěvek + vlákno) a ne o revitu (jak je v podpisu) - ten neznám

bielko
26.07.2012, 13:26
ked kliknem dva krat na okraj vyrezu tak ma prehodi do celeho modulu vo vyrezu a mozem tam pracovat a posuvat vsetko, ked sa vratim do vyrezu tak mi to nezmeni mierku lebo to je zamknute, cize uz som to pochopil


Buba
26.07.2012, 13:53
Skúste dvakrát kliknúť do vnútra výrezu a nie na rámik. Potom budete presne vidieť, čo máte vo výreze a nie celý model.
Keď klikáte na rámik výrezu (_.VPMIN/_.VPMAX) MIN/MAX Výrezu
keď klikáte do vnútra výrezu (_.MSPACE/_.PSPACE) prepínanie zobrazenia MODEL/ROZVRŽENIEBuba2012-07-26 13:56:02

Vladimír Michl
28.07.2012, 15:47


Ještě k lokalizaci: - pojem "výkres" je pro layout nevhodný (anglicky se také nejmenuje "drawing"); tento pojem už je dost přetížený, používá se pro DWG soubor nebo výtisk - slovenská verze AutoCADu nikdy neexistovala, semtam se objevily pokusy o překlad menu (menu je dostupné ve zdrojové verzi, takže jej může upravit či přeložit kdokoliv) - slovenský slovník by možná šel zkompilovat z nějakého zdroje, můžete si jej také přidat jako uživatelský slovník, stačí mít k dispozici seznam slov 

Buba
30.07.2012, 10:16
Najviac sa mi aj tak osvedčilo používanie Anglickej verzie príkazov a AutoCADu samotného. Naviac platia cez podtržník v ľubovoľnej jazykovej mutácii AutoCADu. Čo sa týka klávesových skratiek, viem si ich jednoducho upraviť v ľubovoľnej jazykovej verzii CADu, tak ako som zvyknutá. Čo sa týka textov a popisov vo výkresoch, ako píše pán Michl, rieši to vstavaný slovník, ostatné si píšem sama.
Kreslenie v AutoCADe sa mi aj tak najviac osvedčilo ako najrýchlejšie, keď na klávesnici ťukám ľavou rukou klávesové skratky a pravá ruka ovláda myš. Menu AutoCADu využívam skutočne len veľmi zriedka, a teda mi nezáleží na jazykovej verzii AutoCADu. Čo sa týka názvu Layout/Rozvržení, tak si ho aj tak vždy premenujem, tak aby identifikovalo,čo sa na ňom nachádza.

vbehun
30.07.2012, 10:39
Horší je, když si na ten příkaz (nebo jméno proměnné) nemůžete rychle vzpomenout ...Pokud znáte příkaz alespoň v jednom jazyku a máte plný Autocad, tak pomůže Lisp příkaz "GetCName":---Příkaz: (GETcname "šroubovice")"_HELIX"---Příkaz: (GETcname "_donut")"PRSTEN"---


Buba
30.07.2012, 11:05
No vtedy použijem tú myš :) Ale to je maximálne tak raz za mesiac. Zaujímavé príkazy a názvy premenných si píšem na nálepky, a tak si ich zapamätám. Ak nie, tak neboli užitočné :)

bielko
31.07.2012, 08:21
INÁ OTÁZOČKA.MURIVO S FASÁDNOU IZOLÁCIOU KRESLÍTE DYNAMICKÝM BLKOM? ALEBO KLASICKY ODDELENE?DAL BY SA SPRAVIŤ DYNAMICKÝ BLOK, KTORÝ BY URČOVAL HRÚBKU STENY A ZATEPLENIA.


PepaR
31.07.2012, 08:41

Dobrý den, na podobnou otázku jste se ptal již v jiném tématu. Neberte to prosím jako kárání, ale je vhodné jednotlivé otázky, témata oddělovat a umisťovat do správných sekcí. Nejen, že to zajistí přehlednost diskuse a zvýší šanci na odpověď, ale myslíte Tím i na budoucí generace, které mohou hledat odpověď na podobnou otázku.Odpověď na Vaši otázku zní ano, ale je to zbytečné, viz odpověď ve Vámi založeném tématu Stena a zateplenie.
PepaR2012-07-31 08:45:59

bielko
31.07.2012, 08:44
Máte pravdu, sorry


Vladimír Michl
31.07.2012, 08:46
Pan Bielko je v tom nevinně, otázku (mimo téma diskuse) jsem přesunul do samostatného tématu já - takže tady se "ztratila". Měl jsem na to upozornit.

PepaR
31.07.2012, 08:49
Tak v tom případě se omlouvám. Nezlobte se na zbytečné nařčení, bylo to však myšleno jen v přátelském duchu.