Zobrazit plnou verzi příspěvku: Rozvrzeni

freem1
17.10.2014, 14:38
Ahojte.Prosim Vas ako sa robi Rozvrzeni z Modelu v Autocade? Zatial s tym Rozvrzenim nemam skusenosti.Napriklad v Modeli mam dost dlhy vykres (objekt) a chcel by som ho rozdelit (asi na 4 casti) do Rozvrzeni a to tak, aby som to mohol mat vytlacene na 1 vykrese. Skusam to a hladal som aj na nete, ale akosi mi to nejde.Alebo dalsi pripad, v Modeli mam nieco nakreslene a je to zobrazene sikmo a chcel by som to dat do rozvrzeni tak, aby to v Rozvrzeni bolo normalne vodorovne.Velmi pekne dakujem za pomoc.

Vladimír Michl
17.10.2014, 15:21

Základní informace o rozvržení najdete např. zde v Nápovědě. Do rozvržení můžete pomocí [CMD]MPOHLED[/CMD] umístit pohledy na model, libovolně natočené, s libovolným měřítkem a s libovolným záběrem na požadovanou část modelu.

johny
17.10.2014, 16:32
Hledejte na youtube Autocad Layout Tutorail. Tam dostanete predstavu jak to funguje.0. V modelu nakreslete nějakou čáru, podle které to pak natočíte na výkresu (layoutu), která pak bude vodorovná1. prepnete se do Rozvrzeni (Layout) a smazte to co se vytvorilo automaticky.2. Nakresle si rám výkresu (např. A0 v mm)3. Založte netisnutelnou hladinu napr _vyrez, dejte ji aktualni4. Příkazem _-vports si nakreslite obdelnik - první výřez do výkresu, který bude pak zobrazovat 1. část vašeho dlouhého objektu. Do něj se automaticky nazumuje celý model.5. Správné natočení:  Proklikněte se dovnitř nakresleneho výřezu (dvouklik uvnitř vyrezu), nazoomujte čáru kterou máte z bodu 0 a natočte pohled dle tohoto objektu (_ucs object _plan current)6. vystupte z vyřezu (dvouklik vně rámu výřezu), vyberte hranu vyrezu a nastavte měřítko (vpravo dole na stavovém řádku, nebo ve vlastnostech "Custom scale"... např. 2 pro 1:500 (dopravní výkres v m).7. vstupte do výřezu a napolohujte (nezoomujte!!) na první část dlouhého objektu.8. vystupte z výřezu. Vyberte výřez a 4x ho zkopírujte pod sebe.. nebo jak vám to výjde na výkresu. Do každého zase vstupte a napolohujte správné části dlouhého objektu... Vystupte z výřezu.8. Dejte _plot - vyberte oknem rám výkresu a nastavte papír atd. a dejte Apply to Layout.

freem1
20.10.2014, 08:38
Prosim Vas nerozumiem tomu bodu 5:5. Správné natočení:  Proklikněte se dovnitř nakresleneho výřezu (dvouklik uvnitř vyrezu), nazoomujte čáru kterou máte z bodu 0 a natočte pohled dle tohoto objektu (_ucs object _plan current)Presnejsie tomuto: a natočte pohled dle tohoto objektu (_ucs object _plan current)Dakujem.

johny
20.10.2014, 11:48
No body 5 a 0 použijete, pokud potřebujete jiné natočení, než jak to máte nakreslené v modelu.Jsou to příkazy... pište je do příkazového řádku autocadu._ucs _object (vyberte objekt z bodu 0 blíže jeho konci, který bude pak vlevo.. )_plan _current(místo mezer můžete dávat ENTER)Btw. Toto je standardní postup natočení pohledu, který se používá i v Modelu, pokud potřebujete dočasně kreslit v jiném úhlu než svislém. 

vbehun
20.10.2014, 12:00
Jenom pozor na na to, že natočení USS podle objektu bývá ošidné pokud je tím objektem křivka (úsečka), která má určitou orientaci (od vrcholu 1 přes vrchol 2 atd.).Naštěstí lze orientaci křivky obrátit (u nových verzí Autocadu jedním příkazem). 

johny
20.10.2014, 13:01
[QUOTE=vbehun]Jenom pozor na na to, že natočení USS podle objektu bývá ošidné pokud je tím objektem křivka (úsečka), která má určitou orientaci (od vrcholu 1 přes vrchol 2 atd.).Naštěstí lze orientaci křivky obrátit (u nových verzí Autocadu jedním příkazem).  [/QUOTE]
Jste si tím jistý? Podle mé zkušenosti (Acad 2012) směr roli nehraje - alespoň při výběru přímého segmentu křivky, který se chová stejně jako úsečka (uvažuje nejbližší vertex).Pozn. Oblouk křivky sice lze také použít, ale to funguje nějak odlišně.. to nepoužívám.

vbehun
20.10.2014, 13:42
[QUOTE=johny]Jste si tím jistý? Podle mé zkušenosti (Acad 2012) směr roli nehraje - alespoň při výběru přímého segmentu křivky, který se chová stejně jako úsečka (uvažuje nejbližší vertex).Pozn. Oblouk křivky sice lze také použít, ale to funguje nějak odlišně.. to nepoužívám.[/QUOTE]Máte pravdu - pokud se označí na dvou křivkách s různým směrem bod zhruba stejně daleko od 0,0,0 v GSS. V jednom případě to sice bude na začátku křivky, podruhé na konci - výsledný natočený USS je stejný.

1KONY2
16.12.2014, 16:58
Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc týkající se rozvržení. Rád bych vytiskl výkres tak, aby neměl žádné okraje a přesně lícoval s vlastním vytvořeným rozměrem papíru. Ve správci nastavení stránky jsem si vytvořil rozměr papíru A3 a okraje jsem dal všechny 0. V rozvržení ale potřebuji výřez (černý rámeček) chytit na kraje vytvořené stránky tak, aby přesně lícovaly. Zkoušel jsem to přes zadání souřadnic 0,0 v příkazovém řádku, aby se mi okraj chytl na levý dolní roh, ale nefunguje mi to. Prosím Vás o jakoukoli radu.Předem mockrát děkuji za odpověď,Vojta

vbehun
16.12.2014, 17:17
Bezokrajový tisk závisí na tiskárně - ne každá A3 tiskárna to umí.Předpokládáme, že rámeček máte ve výkresovém prostoru.

1KONY2
16.12.2014, 17:22
Ano myslím rámeček ve výkresovém prostoru a výkresy tisknu na plotru, takže s tiskárnou problém nebude. Myslíte, že lze nějak přichytit ten rámeček přesně na okraj tisknutelné stránky?

vbehun
16.12.2014, 17:31
Náhled nefunguje?Nechte vykreslit pouze pouze pokreslenou oblast, t.j. to, co je ohraničeno rámečkem.Každý  ovladač to definuje jinak, zpravidla jako "odstranit bílé okraje" (v různých jazykových verzích různě).

1KONY2
16.12.2014, 17:38
Aha, takhle by to asi taky šlo :-)Děkuji