Zobrazit plnou verzi příspěvku: Rozvžení

ave33
23.08.2007, 14:14
Mám problém,ked si vytvorim rozvženie neviem v nom upravovat koty-velkost pisma, sipok...
Ako mam postupovat?
Ako mam postupovat, pokial mam v rozvržení viac vyrezov s roznymi mierkami?

Mantlík
23.08.2007, 14:43
Pokud budete mít v jednom rozvržení více výřezů s různými měřítky, nezbyde Vám nic jiného, než si vytvořit potřebný počet kótovacích stylů a kótovat stejnou věc víckrát s různými styly - a v různých hladinách, abyste si mohl nepotřebnou hladinu vypnout

Romain
23.08.2007, 14:51
Nebo si nastavit měřítka v jednotlivých výřezech...zamknout výřezy a kótovat v až v rozvžení. To si to pak ale nesmíte rozmyslet, že chcete dát měřítka jiná:o)

PepaR
23.08.2007, 15:24
Kótování
 
Objekty kreslíme v modelovém prostoru zásadně 1:1 v mm a o následný přepočet do měřítka se nám postará AutoCAD až při tisku (viz měřítko tisku). Není tedy nutné přenásobovat délky faktorem měřítka a poté je vynášet, jako tomu bylo při klasickém rýsování rukou. Prvním důležitým rozhodnutím je zda budeme kótovat nakreslený objekt v prostoru modelu nebo prostoru rozvržení.
 
Při kótování v modelovém prostoru si musíme předem určit, v jakém měřítku hodláme výkres publikovat. Od toho se odvíjí výška písma jak v kótách, tak i v jiných popisových polích výkresu. Pro kótování a popisování v modelovém prostoru nelze použít konstantní výšku písma z důvodu případné nečitelnosti, neboť při následném tisku se nám obraz zmenší o daný faktor měřítka a my potřebujeme zachovat jeho čitelnost. Př.: Standardní výška písma ve stavebních výkresech je 2,5 mm, zvolíme tedy tuto hodnotu jako výšku písma, ale při tisku výkresu v M1:50 se nám všechny tisknuté objekty podělí faktorem 50, tzn. že výška výsledná výška nebude 2,5 mm, ale 2,5 : 50 = 0,05 mm. Tuto skutečnost je nutné si předem uvědomit a podle toho nakládat i s výškou písma ve výkrese, kdy základní výšku písma v měřítku 1:1 přenásobíme faktorem měřítka ve kterém budeme výkres publikovat. Př.: Měřítko 1:100 bude mít velikost písma 2,5 x 100. Stručný přehled volby velikosti písma a řádkování v závislosti na měřítku, naleznete v následující tabulce:
 
Kótování v modelovém prostoru tedy vyžaduje několik kótovacích stylů závislých na měřítku. Snadnou tvorbu takového stylu lze provést vytvořením jednoho kótovacího stylu odpovídajícímu měřítku 1:1 a následnou změnou jeho globálního měřítka ve „Správci kótovacího stylu“ (Menu: Kóty – Styl…).
Naopak kótování v rozvržení je vlastně obdoba budoucího vytisknutého výkresu, tj. kresba je již přenásobena v nastavení výřezu podle požadovaného měřítka a text se zde zadává v měřítku 1:1.PepaR2007-08-23 15:25:25

Kackac
23.08.2007, 15:39

[QUOTE=PepaR]Pro kótování a popisování v modelovém prostoru nelze použít konstantní výšku písma z důvodu případné nečitelnosti, neboť při následném tisku se nám obraz zmenší o daný faktor měřítka a my potřebujeme zachovat jeho čitelnost. Př.: Standardní výška písma ve stavebních výkresech je 2,5 mm, zvolíme tedy tuto hodnotu jako výšku písma, ale při tisku výkresu v M1:50 se nám všechny tisknuté objekty podělí faktorem 50, tzn. že výška výsledná výška nebude 2,5 mm, ale 2,5 : 50 = 0,05 mm. Tuto skutečnost je nutné si předem uvědomit a podle toho nakládat i s výškou písma ve výkrese, kdy základní výšku písma v měřítku 1:1 přenásobíme faktorem měřítka ve kterém budeme výkres publikovat. Př.: Měřítko 1:100 bude mít velikost písma 2,5 x 100. [/QUOTE]Možná jsem to špatně pochopila, ale není přece nutné vypočítávat výšku textu. Když vytvářím kótovací styl, tak všechny velikosti, tedy i textu, zadávám ve skutečné velikosti, např. pro text tedy "2.5", pouze v záložce "přizpůsobit" v položce "měřítko kót" zadám měřítko tisku, např "50" kreslím-li v mm resp "0.05" kreslím-li v m. Je potom velice jednoduché změnit kótovací styl, když si rozmyslím měřítko tisku, zkrátka jen změním jedno číslo.Jak psal p. Mantlík, v případě tisku v různých měřítkách je asi nejjednodušší okótovat jednu věc víckrát různými kótovacími styly, v různých hladinách, taky to tak v práci děláme.

PepaR
23.08.2007, 16:31
Dobrý den, máte pravdu, u kótovacích stylů to není nutné, je tam globální měřítko nebo tak nějak se to jmenuje, ale u textových popisů, které ve výkresu jistě máte a jsu psány textem, to nutné je. Převzaljsme to z jednoho článku, takže je to trošku vytržené z kontextu, ale vpodstatě je to k tématu. PepaR2007-08-25 18:25:26

Vladimír Michl
25.08.2007, 17:54
Pokud se textové popisy týkají výkresu (ne modelu), je vhodné je také dělat až ve výkresovém prostoru (v přímém měřítku 1:1).
 
Od verze 2008 můžete rovněž využít dynamického měřítka anotací (mění se dle měřítka výřezu).