Zobrazit plnou verzi příspěvku: šablona sady listů

Lukas Lepič
21.08.2014, 10:10
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o rady. Vytvořil jsem si vlastní šablonu (.dwt), ve které jsem si předem připravil jednotlivá rozvržení. Nyní bych tuto šablonu chtěl mít propojenou se sadou listů. Takže mi jde o to jak si vytvořit šablonu sady listů? Cílem je abych měl několik šablon (.dwt), kde budou podle stupně projektu připravená rozvržení a ve správci sady listů už jenom doplním informace pro popisový rámeček.Přijde mi, že mi uniká nějaký základní princip práce s touto funkcí... Musím u každého nového projektu znovu vytvářet sadu listů a jednotlivé listy?Nevím jestli to tu již bylo řešeno dříve, takže děkuju za rady i odkazy na předchozí diskuze.

Stáhalík
21.08.2014, 10:31
Vytvořte si ve Správci sady listů soubor .DST se šablonou a dejte si tam listy které potřebujete.

PepaR
21.08.2014, 10:48
Dobrý den,zkuste si prosím přečíst článek AutoCAD ve stavební praxi, 5. díl, kde v závěru najdete i příklad.

Lukas Lepič
21.08.2014, 10:51
Peru se s tím tady zatím bezvýsledně, ale ten odkaz vypadá zajímavě. Díky

Lukas Lepič
21.08.2014, 11:34
Zatím všechny postupy jsou docela odlišné od toho co zamýšlím já. U všech příkladů má člověk již vše narýsováno a poté vytváří sadu listů. Já nic narýsovaného nemám, ale vím jak bude vypadat struktura projektu a chci část vytváření sady listů přesunout na začátek. Možná je i problém v tom, že rýsuju tak, že všechyn výkresy mám v jednom souboru dwg. Všiml jsem si, že je časté mít jednotlivé výkresy v jednotlivých dwg souborech.

Peter Jirat
21.08.2014, 12:09
Jednou vytvořený dst soubor si můžete kopírovat mezi projekty, tím si zkopírujete i vnitřní strukturu výkresů. Musí vám sedět cesty k adresářům, ty se dají upravovat pomocí externího prográmku (něco jako sheetset editor).Zvykem je mít každý výkres samostatně připojený do samostatného výkresy pro tisk.

Stáhalík
21.08.2014, 13:08
Nějak nechápu k čemu by vám byly sady listů, když máte všechny výkresu v jednom DWG. Nebo tenhle zvyk právě chcete změnit?

Lukas Lepič
21.08.2014, 13:27
Petr Jirat: to bude asi řešení mého problému, protože když jsem použil už vytvořený dst soubor, tak v něm byly výkresy z jiného projektu a nedal se tedy použít jako šablona. díky! mohl bych ještě poprosit o název toho prográmku?Stáhalík: myslím, že ničím jiným než právě funkcí sada listů nedokážu hromadně spravovat všechny výkresy. V čem je vlastně výhoda mít každý výkres samostatně? Rád se něco přiučím, od začátku mě učili, že se rýsuje tak, aby bylo vše v jednom. Používám AutoCAD.. nevím jestli je to třeba v Revitu jinak.díky za odpověď

Buba
21.08.2014, 13:54

Keď v štruktúre SSM kliknete pravým tlačítkom na "výkrese", viete si zmeniť názov súboru, prípadne aj s cestou.Taktiež môžte mať bez problémov v zozname viac výkresov, ktoré pochádzajú z Layoutov (Rozvržení) z jedného súboru.Pokiaľ chcete použiť viac výkresov z jedného súboru DWG v SSM (správca sady listov- sheet set manager), tak to asi bez vytvorenia Layoutov ani nepôjde.Skúste presnejšie popísať Váš problém-cieľ a skôr Vám niekto poradí.

Lukas Lepič
21.08.2014, 14:25
Zkusím teda popsat svůj cíl ještě jednou podrobněji:chci mít takovou šablonu, do které mi stačí už jen rýsovat. Vše budu mít v jednom DWG. Layouty budou mít nastaveny všechno (barevnosti, velikosti papíru, popisový rámeček atd). V SSM budou tyto rozvržení jako listy aniž bych musel měnit jejich přístupovou cestu (jak mi radí pan Petr Jirat). V uživatelských vlastnostech sady listů budu mít všechny informace o projektu (investor,projektant, adresa atd). Tyto informace se mi budou skrz pole automaticky psát do každého popisového rámečku. Lze toto vytvořit?

Lukas Lepič
21.08.2014, 14:32
Teď mě napadl jeden detail, který by to mohl osvětlit úplně nejlíp. Chci udělat to, aby listy v SSM byly vázané na layouty v mé šabloně dwt. Né na nějaké konkrétní výkresy. Snad jsem se do toho nezamotal ještě víc :D

Buba
21.08.2014, 16:17

Aha :)Takže skúsim Vám to vysvetliť takto:1.) SSM je v podstate len nejaké rozhranie slúžiace na lepšiu prehľadnosť v projekte. Keď máte vytvorené kvantum výkresov a poviete si, že nejaká podmnožina z nich pôjde do celku/kapitoly/balíka A, nejaká ďo B atď. Navonok si vytvoríte niečo ako adresáre, alebo šuplíčky výkresov, ale v skutočnosti fyzické umiestnenie súborov DWG ostane na hardisku nezmenené.- Ďalej môžte využívať vylepšenia SSM ako automatické polia v razítku výkresov v rámci projektu (globálna hodnota premennej), napr. meno autora, spoločnosti, názov stavby..., prípadne v rámci podsady (lokálna hodnota inej premennej), napr. Názov výkresu, počet a číslovanie listov.....- Ďalej môžte cez SSM vytvoriť automatický zoznam listov v rámci podbalíka, ale fyzicky to bude vždy len text s hodnotou typu automatické pole, ktoré zobrazuje nastavenú hodnotu premennej v rámci AutoCADu.2.) Pokiaľ pracujete len s jedným DWG súborom, tak aj v ňom máte možnosť práce s vlastnými predvyplnenými poliami, napríklad cez DWGPROPS v záložke Custom. Potom vo výkrese vložíte do textu hodnotu POLE/FIELD a vyberiete si premennú. Je to niečo ako práca s funkciami v MS Exceli.

Lukas Lepič
21.08.2014, 21:35
Dííííky moc Bubo :D! DWGPROPS je to co jsem potřeboval. Sice né tak efektní jako sady listů, ale účel, který jsem chtěl, to splní dokonale :D děkuju i všem ostatním co se mi snažili poradit ;)