Zobrazit plnou verzi příspěvku: Scale

Laya
30.05.2006, 16:10
V cadech teprve modelovat začínám, takže se možná budete smát mému dotazu, ale jaky si můžu (pokud to jde) změnit velikost jednotek z milimetrů na metry? Abych byla pochopena, uvedu konkrétní příklad.
Vymodelovala jsem kuchyň jejíž rozměry jsem od začátku neuváděla v metrech (např. 2500 jako 2,5m), čehož jsem si všimla až na konci práce. Celkem to má asi 2MB, takže mi přišlo podivné, že je to takle malé. Potřebovala bych to zvětšit na metry, aby to mělo reálné rozměry a tudíž aby to mělo více mega. Pokud to jde udělat nějak tak, abych to nemusela překreslovat znovu, byla bych moc vděčná.
Znova se mi to vyrábět fakt nechce...

PepaR
30.05.2006, 16:23
Ale vždyť standardní jedntkou pro kreslení by měly být vždy mm (pokud jste nezvolila tedy jiný). Nicméně přenásobení lze provést pomocí příkazu Měřítko, určení referenčního bodu a zadání násobitele.

Vladimír Michl
30.05.2006, 16:24
Není třeba to vyrábět znovu - jednotky v CADu jsou jen myšlené, výkresové jednotky a jejich vztah (měřítko) k reálnému světu říkáte až při vykreslování, popř. kótování. Rozsah DWG souboru ("mega") s jednotkami nesouvisí.
Doporučuji absolvovat nějaké základní školení.

Jan Pajerchin
30.05.2006, 16:26
Nic menit nemusiteFormat - Kotovaci Styl - upravit - Primarni jednotky - Faktor meritka dajte na 10001m vam okotuje ekvivalentnou hodnotou 1000mmPS: je to vektorovy system - teda vsetky objekty su rovnice. Ked to zvacsite - velkost sa v podstate nezmeni.Jan Pajerchin2006-5-30 16:26:35

Laya
30.05.2006, 16:28
děkuji za rady... základní školení mám za sebou, nevím, jestli deset měsíců stačí, ale každopádně jsme prostě asi neprobrali všechno...

Miroslav Harant
31.05.2006, 08:37
Deset měsíců školení a minimum vědomostí! Anebo vás CAD nebaví, nebo jste se školení nevěnovala...  

PepaR
31.05.2006, 09:04
Já bych zas tak neodsuzoval, znám projekce, kde donedávna vynášeli tak jak na klasickém prkně tj. přenásobovali míry na kalkulačce.

Laya
31.05.2006, 09:46
No, možná navštěvuji špatné školení, ale o tomhle problému mi doteď nikdo neřek a nikdy jsem nic takového ani nepotřebovala. Myslím, že deset měsíců je i tak docela málo na naučení všeho, to že umím kreslit ještě neznamená, že musim o programu vědět první poslední. Cad mě baví, satanžel mě trochu naštval tím, že mi pořád padá s hláškou "kritická chyba" už po nakreslení dvou přímek a úhlu. Hm, možná to mám i špatně nainstalované, jsem přece jen blbý ITčko.
No, myslím, že za nedlouho budu mít další "blbou otázku", protože nám taky na školení neřekli, jak se vyrendrují stromy apod., takže zase další na prd dotaz...Neodpovídejte, já si na to přijdu sama...
Promiňte tedy, že jsem vás obtěžovala s tak banálním problémem... Jestli se to ještě stane...btw děkuji za pomoc těm, kteří pomohli, šťouralům přeji hezký den...:-))

koutnak
31.05.2006, 10:16
Význam školení bych až tak nepřeceňoval. Dobře si vzpomínám na své školení základních znalostí v AutoCADu. 1/2 školených byli elektrikáři, 1/4 stavaři a druhá 1/4 topenáři a zdravotechnici, školitel byl strojař. Každého zajímalo něco jiného a školitel-strojař na to stejně ne vždy dokázal  odpovědět. Pravda, je to již 10 let a stav školení se snad už zlepšil. Ale nejlepším školitelem je stejně zkušenější kolega u vedlejšího PC. No a když takový "příruční" školitel není, tak tady máme toto fórum, ne? Kolega Harant si svou poznámku mohl odpustit, ale vy se Layo taky nemusíte hned rozčílit. Klidně se ptejte. Většinou dostanete odpověď, no a občas si někdo rýpne. Vždyť "Orel much nelapá". Ne?

Mantlík
31.05.2006, 10:30
Neberte si to tak osobně, každý nějak začínal, a není školitel jako školitel. To, že se kreslí 1:1 v libovolných jednotkách (a s ohledem na měřítko, v jakém se to bude tisknout) měla být první věc, kterou jste se na školení měla dozvědět.
V zásadě můžete kreslit v metrech a kótovat v milimetrech, velikost výkresu bude vždy stejná

Laya
31.05.2006, 11:19
och, ano, omlouvám se, mé rozčilení bylo způsobeno a nebylo včas zažehnáno, takže jsem onen vzkaz ještě stihla napsat v časech největších mdlob...
Holt nemám ráda právě takové poznámky, ale děkuji za uklidňující odpovědi, hned se cítím líp ;-) :-))

Buba
31.05.2006, 11:45
Tak ako tu bolo povedané, v AutoCADe je jedno aký rozmer znamená jedna jednotka. Keď si poviete, že  1=1m, alebo 1=1mm, alebo 1=1microm atď. je Vám to úplne jedno. V podstate to záleží, akú presnosť potrebujete. Tiež ľudia, ktorý nemajú skúsenosti s AutoCADom nevedeli pochopiť, že je to tak. O to je to krajšie. S vrtákov si nič nerobte. CAD fórum tu je hlavne, aby sme si poradili a ušetrili dlhý čas hľadaním niečoho, čo iní používajú bežne. Každý je dobrý v niečom inom. Prajem Vám veľa zdaru a kľudne sa pýtajte aj na triviálne veci. Chce to len čas a prax. Bez praxe sú hocijaké školenia zbytočné. :-)
Veď sú aj taký, ktorý si myslia, že sú špecialisti na AutoCAD a neovládajú prácu s hladinami, vlastnosťami objektov, snapovaním pri kreslení, apod.

Ferdinand
31.05.2006, 14:18


[QUOTE=PepaR]Ale vždyť standardní jedntkou pro kreslení by měly být vždy mm (pokud jste nezvolila tedy jiný). Nicméně přenásobení lze provést pomocí příkazu Měřítko, určení referenčního bodu a zadání násobitele.[/QUOTE]...pokud nepoužíváte palce (což nedoporučuji...)Ferdinand2006-5-31 14:19:8

Kamil Hronovský
31.05.2006, 14:31
Jak kde jsou mm základní jednotkou, my používáme metry, protože kreslíme v souřadnicích JTSK.

Vladimír Michl
31.05.2006, 19:53
Když před časem pan Sojka v AutoCADu kreslil (resp. generoval) známý atlas hvězd, byly základními jednotkami parseky...Myšlenými kreslicími jednotkami může být opravdu cokoliv.

Ferdinand
01.06.2006, 17:22
Že CAD padá, to je známá věc. Horší je, že většina z nás bohužel (ve většině případů) ani neví, proč to padá... Když už někdo přijde na to, proč to spadlo, tak vlastně překročil do vyšší etapy své cadovské vědomostí úrovně.Je třeba znát i to-jestli je nainstalován legální CAD soft-jestli jsou na PC, na kterém děláte, legální Windowsy-jestli bezpečně a spolehlivě funguje antivirale i další věci zdánlivě nesouvisející s CADem...

Petr Bláha
01.06.2006, 23:17
[QUOTE=Ferdinand] ...Je třeba znát i to-jestli je nainstalován legální CAD soft-jestli jsou na PC, na kterém děláte, legální Windowsy-jestli bezpečně a spolehlivě funguje antivirale i další věci zdánlivě nesouvisející s CADem...
[/QUOTE]
Hezký den, tady bych si dovolil nesouhlasit. 95% pádů AutoCADu je podle mého názoru způsobeno nekorektním výkresem = chybami ve výkrese. Pokud uživatel má alespon trochu cit pro kreslení (ten "cit" je pojem těžko vysvětlitelný, ale je to tak), používá občas příkaz _AUDIT a ví, že existuje něco jako lisp utilitka KILLDOTS (čistí nulové entity, které v drtivé většině způsobují pády, protože se tvoří standardním kreslením a normálními nástroji nejdou opravit!), nemá absolutně problém. Např. já kreslím skoro denně a AutoCAD mi nespadne, jak je rok dlouhý.
Ano jsou případy, kdy padá na nějakou chybu způsobenou operačním systémem nebo něčím jiným, ale zde to zanechá chybové hlášení, které lze většinou velmi snadno rozklíčovat - např. zde nebo přímo na webu Autodesku.

Jinak ohledně legálnosti a nelegálnosti SW/OS a jeho vlivu na to. Nevím, jak daleko jste ponořem do této problematiky, ale slušné "legalizátory" (pěkný překlad slova "crack" :-) ) dávno nefungují nijak invazivně. Jsou to většinou pouhé generátory klíčů, které kromě své funkce nedělají nic jiného. Je ale pravdou, že je třeba vědět co a kde hledáte, mezi těmito soubory je spousta různé velmi ošklivé a nebezpečné havěti! Tímto nechci obhajovat jejich používání, ani je doporučovat a sám jsem zastánce legálního SW (i když velcí výrobci se velmi snaží mě svou (nejen) cenovou politikou přesvědčit o opaku).

... už se těším na reakce

Laya
02.06.2006, 13:51
no, já se v tom teda až tak to hloubky nevyznám, ale myslím, že třeba na škole, kde studuji jsou windowsy i cad legální a přesto padá. V učebně se 16 počítači to spadne všem už po nakreslení dvou na sebe kolmých přímek... Nevím jestli se dá něco pokazit na dvou čarách, aby to ovlivnilo to, jestli cad spadne celé třídě, nebo jenom mě. Možná ani těch zbývajících 15 lidí v tom neumí....:-)

Marek Veselý
05.06.2006, 07:45
[QUOTE=Petr Bláha][QUOTE=Ferdinand] ...Je třeba znát i to-jestli je nainstalován legální CAD soft-jestli jsou na PC, na kterém děláte, legální Windowsy-jestli bezpečně a spolehlivě funguje antivirale i další věci zdánlivě nesouvisející s CADem... [/QUOTE] Hezký den, tady bych si dovolil nesouhlasit. 95% pádů AutoCADu je podle mého názoru způsobeno nekorektním výkresem = chybami ve výkrese. Pokud uživatel má alespon trochu cit pro kreslení (ten "cit" je pojem těžko vysvětlitelný, ale je to tak), používá občas příkaz _AUDIT a ví, že existuje něco jako lisp utilitka KILLDOTS (čistí nulové entity, které v drtivé většině způsobují pády, protože se tvoří standardním kreslením a normálními nástroji nejdou opravit!), nemá absolutně problém. Např. já kreslím skoro denně a AutoCAD mi nespadne, jak je rok dlouhý. Ano jsou případy, kdy padá na nějakou chybu způsobenou operačním systémem nebo něčím jiným, ale zde to zanechá chybové hlášení, které lze většinou velmi snadno rozklíčovat - např. zde nebo přímo na webu Autodesku. Jinak ohledně legálnosti a nelegálnosti SW/OS a jeho vlivu na to. Nevím, jak daleko jste ponořem do této problematiky, ale slušné "legalizátory" (pěkný překlad slova "crack" :-) ) dávno nefungují nijak invazivně. Jsou to většinou pouhé generátory klíčů, které kromě své funkce nedělají nic jiného. Je ale pravdou, že je třeba vědět co a kde hledáte, mezi těmito soubory je spousta různé velmi ošklivé a nebezpečné havěti! Tímto nechci obhajovat jejich používání, ani je doporučovat a sám jsem zastánce legálního SW (i když velcí výrobci se velmi snaží mě svou (nejen) cenovou politikou přesvědčit o opaku). ... už se těším na reakce [/QUOTE]
AutoCAD by neměl padat díky nekorektnímu výkresu, to je jednoznačné. Bugů je v CADu tolik, že to nemá cenu zde ani uvádět příklad, ale odkážu Vás na jeho buglist. Že Vám to nepadá znamená, že moc pokročilých funkcí nevyužíváte. Nám to tu tolik nepadá, protože více, kterým operacím a krokům se máme vyhnout, abychom zabránili pádu. Jsou však některé, kde se tomu dá vyhnout opatrnou manipulací jen ztěží (např. současná práce s více výkresy).

Rostislav Říha
05.06.2006, 09:37
[QUOTE=Marek Veselý]i další věci zdánlivě nesouvisející s CADem... [/QUOTE]
to bych rekl ze je snad nejzasadnejsi bolest windowsu - s kazdou dalsi verzi pribyva hure a hure rozkodovatelnych vazeb a toho, ze se v systemu defacto denne neco meni -  uz jen temi neustalymi autoupdaty a zaplatami - rad bych se zeptal: ma nekdo nejakou zkusenost s pouzivanim norton ghostu a obnovovanim konfigurace, s cistici registru, s monitorovacimi programy, ktere hlidaji, co se v systemu deje....ona vetsina toho nadela vic skody nez uzitku, ale snad....
[QUOTE=Marek Veselý]ale odkážu Vás na jeho buglist. [/QUOTE] ...to nekde existuje?

Petr Bláha
05.06.2006, 09:51
[QUOTE=Marek Veselý]...Že Vám to nepadá znamená, že moc pokročilých funkcí nevyužíváte. ... Jsou však některé, kde se tomu dá vyhnout opatrnou manipulací jen ztěží (např. současná práce s více výkresy).[/QUOTE]
ano, stovky výkresů současně opravdu otevřeno nemám a všech 100% příkazů AutoCADu také nevužívám, ale částečně to možná kompenzuji desítkami dohraných .lsp a mnou vytvořenými doplňky.

Trvám si na tom, že to je většinou chybami ve výkresech, tak jak jsem psal výše.

Buba
05.06.2006, 13:08
No musím povedať, že ten AutoCAD mmi až tak často nepadal, kým som si nezačala doinštalovávať rôzne LISPíky.
Čo sa týka SW na špehovanie aplikácií, tak asi najlepší mi pripadá Kerio Personal Firewall.

Marek Veselý
05.06.2006, 15:16
[QUOTE=Petr Bláha][QUOTE=Marek Veselý]
...Že Vám to nepadá znamená, že moc pokročilých funkcí nevyužíváte. ... Jsou však některé, kde se tomu dá vyhnout opatrnou manipulací jen ztěží (např. současná práce s více výkresy).
[/QUOTE] ano, stovky výkresů současně opravdu otevřeno nemám a všech 100% příkazů AutoCADu také nevužívám, ale částečně to možná kompenzuji desítkami dohraných .lsp a mnou vytvořenými doplňky. Trvám si na tom, že to je většinou chybami ve výkresech, tak jak jsem psal výše.[/QUOTE]
V žádném případě nebylo mým úmyslem zpochybňovat Vaše dovednosti. Jen jsem konstatoval, že zřejmě příliš pokročilých funkcí nevyužíváte, když nemáte problémy se stabilitou.
Není potřeby mít otevřené stovky výkresů, stačí dva, tři a problém s výrazně zhoršenou stabilitou je tu. Na zcela legálních Windows a pracovní stanici HP.
Chyby ve výkresech nemají nárok schodit AutoCAD. Měl by být proti těmto chybám (které často umožní i vytvořit) odolný - nahlásit třeba, že výkres obsahuje chyby a nabídnout rekonstrukci (což občas činí) a ne se zhroutit. Všechny fičury a čištění výkresu používáme, včetně killdots, a přesto každou verzi (do 2005 včetně) spolehlivě shodím.

Petr Bláha
05.06.2006, 15:38
Já jsem to také pochopil. Jen jsem tím chtěl říci, že samozřejmě používám víc otevřených výkresů najednou a to nejen mnou vytvořených. Z hlediska funkcí a příkazů používám snad skoro vše vyjma: dynamických bloků, 3D modelování a Ctrl+C/Ctrl+V.

Pokud Vám to padá i po vyčištění, je problém opravdu někde jinde. Jinak proč chyby ve výkrese schazují rovnou i celý AutoCAD také netuším a pěkně nám to komplikuje práci! V novějších verzích je to ale lepší.

Kubeczka
06.06.2006, 05:52
Dělám už v CADu 17 let a starám se o cca 21 CADů v naší konstrukci. Za ty roky si nemůžu na AutoCAD, ani na Inventor stěžovat. Pádů bylo velmi málo. A vždy souvisely buď: a. s výkresem přeneseným z jiného CADu (Microstation, Pro/E) - což bylo jen pár případů, b. přenášením výkresů z MechSoftu do Mechanicalu a zase zpět a tak dále - to jsou u nás nejčastější příčiny - proto směřujeme ke sjednocení 2D platformy na Mechanical. (žel MechSoft skončil, ale sentimenty zde nemají místo).
Co se týče LISPu - Všichni v konstrukci používají mé LISPy, kde si hlídám proměnné i názvy rutin, aby nedošlo k přepsání nějaké systémové - a tudiž zde nenastala žádná komplikace. Správce CADu by si to měl ohlídat.
A Ctrl+C/Ctrl+V - to jsem u nás zakázal používat z důvodů, které jsou uvedeny ve starších příspěvcích v archivu CAD Forum.
A takto se úspěšně vyhýbáme větším problémům a ty drobné někdy nestojí za řeč - . Pak je taky důležitá disciplinovanost CADistů - zatím si nemůžu stěžovat. (Jen abych to nezakřikl.)

koutnak
06.06.2006, 09:45

[QUOTE=Kubeczka]A Ctrl+C/Ctrl+V - to jsem u nás zakázal používat z důvodů, které jsou uvedeny ve starších příspěvcích v archivu CAD Forum.[/QUOTE]Důvody k nepoužívání Ctrl+C/Ctrl+V jsem pochopil. Ale vysvětlete mi, proč jsou tedy tyto zkratky uvedeny pro kopírování a vkládání v místní nabídce myši (pravé tl.myši).

Petr Bláha
06.06.2006, 09:57
Ano, to by mě také zajímalo, když to .dwg výkresům vůbec neprospívá. Možná fixní nezbytnost programů běžících pod Windows diktovaná MS?
Např. v Revitu to ale funguje zcela korektně a je to velmi šikovná funkce.

Kubeczka
06.06.2006, 10:39
Nám strojařům to v AutoCADu neprospívá (Ctrl+C/Ctrl+V), tak to dál neřešíme a nepoužíváme. Přes _wblock to jde a je to přesné. Ačkoli pracnější. Tak teď přemýšlím, že by tomu mohla pomoci rutinka v LISPu (tedy dvě). Jedna na export pod jednoznačným jménem a druhá pro import pod týmž jménem. Chce to jen někde uložit to jméno. A přidat dvě ikony. A... jdu to vyzkoušet.

Mantlík
06.06.2006, 11:10
Nemusíte nic zkoušet, použijte "kopírovat s referenčním bodem" (pro zkratkaře CTRL+SHIFT+C).
Pak to můžete buď jen vložit (CTRL+V), případně "vložit jako blok" (CTRL+SHIFT+V)
Je to na rozdíl od kopírování přes "obyčejnou" schránku(CTRL+C/CTRL+V) naprosto přesné (i když jsem tomu nejdříve nevěřil) a od té doby, co to existuje, jsem wblock pro přenos entit z jednoho výkresu do jiného nepoužil.

Sedláček
06.06.2006, 11:24
Když už jsme se dostali k tomuto tématu, měl bych několik námětů k diskuzi.
Proč je rozdíl mezi _COPYLIP a _COPYBASE? Teď jem s nimi experimentoval a oba příkazy vytváří klasický DWG soubor v "dokuments and settings\....\TEM".
Jak je to s kopírováním či přesunutím  entit (a jejich přesnosti) přidržením levého tlačítka myši (po výběru pomocí uzlů). Předpokládám že v tomto případě je použita obdobná funkce.
Jak je možné, že v některých výkresech přestanou všechny tyto funkce fungovat (resp nefunguje _PASTECLIP, do jiných aplikací, např. WORD vloži jde).
Je pravda že původ těchto výkresů je nejasný.
Mám A2002 LT a dělá to i dalších verzích LT. Na plné verzi A2004 vše funguje jak má.
Když vložím takovýto výkres do nového jako BLOCK, vče začne normálně fungovat.
Sedláček

Vladimír Michl
06.06.2006, 11:51
Pan Mantlík má pravdu - není potřeba žádné rutiny ani makra, stačí použít "CADovskou verzi" kopírování, tedy "s referenčním bodem". Jinými slovy: při běžném Copy/Paste ještě přidržet Shift.

Petr Bláha
06.06.2006, 12:30
Asi jsem nějaký pomalejší, ale myslel jsem, že reč je o tomto problému http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=3815 ?
Funkce Ctlr+C/Ctrl+V, ať s referenčním bodem nebo bez, sebou tahá sposty jiných věcí, které nechcete a je nepřesná. Nebo to již u novějších verzí ACADu neplatí?

Vždycky zapomenu vložit hyper odkaz Petr Bláha2006-6-6 12:31:47

Machacek
06.06.2006, 12:37
pokud se kopíruje s referenčním bodem, tak je to přesné

Radim Cech
06.06.2006, 12:58
proč by tahala sebou spoustu jiných věcí??? co nevyberu, to přece nekopíruji. Osobně kopírování s referenčním bodem používám denně a mnohokrát a nemám s tím jediný problém

Sedláček
06.06.2006, 13:01
Co sebou tahá jsou filtry hladin, ale to WBLOCK také.

Petr Bláha
06.06.2006, 13:10
No přesný bod vložení ano, to vyplývá z podstaty toho příkazu a je to napsáno i v TIPu, ale myslel jsem samotnou přesnost entit. Tedy zda např. úsečka dlouhá 1.000 není pak dlouhá 0.995.

Ted jsem to také podrobně vyzkoušel a přesnost (délková) je OK; "smetí" kolem si to tahá s sebou pořád, ale již výrazně méně. Metoda přenosu je opravdu přes .dwg soubor (jak psal p.Sedláček), tedy asi opravdu přes _pišblok (dříve to bylo přes .wmf) a již není důvod proč to nepoužívat.

Ví někdo, od jaké verze ACADu to přešlo přes transport přes .wmf na .dwg? Díky

Petr Bláha
06.06.2006, 13:13
[QUOTE=Sedláček] Co sebou tahá jsou filtry hladin, ale to WBLOCK také.[/QUOTE]
Ano, ano, ještě bych doplnil, některé kotovací styly, některý styly písma ... nyní se to chová jako _PIŠBLOK, protože ho to vlastně používá :-).

Rostislav Říha
06.06.2006, 13:15
[QUOTE=Machacek]pokud se kopíruje s referenčním bodem, tak je to přesné[/QUOTE] ....a jak je to s presnosti toho, kdyz v ramci jednoho vykresu neco jen vysvitim a pak taham mysi (treba i s ctrl) - pouziva to "presnou" nebo "nepresnou" metodu?

Sedláček
06.06.2006, 13:30
Po experimentech musím potvrdit co říká p. Bláha. Není v tom rozdíl. Entity jsou v obou případech přesné. Nepřesný je pouze bod vložení při kopírování BEZ referenčního bodu. Ani přesný být nemůže - žádný bod jme nezadali, tak není k čemu vztahovat přesnost.
Jak jsem psal, že mi přestaly kopírovací příkazy fungovat v některých výkresech, zjistil jsem že obsahují proxy entity ObjectDBX Classes. V tom by mohl být zakopaný pes. Neví někdo co s tím, je možno proxy entity vymazat - když je nevidim?
Sedláček

Petr Bláha
06.06.2006, 13:32
ad. p.Říha: No metoda pokus omyl ukázala, že to asi přesnost nedegraduje, ale .dwg (jako u schránky) to zdá se netvoří. Zodpovědně asi odpoví pouze někdo, kdo zná jádro AutoCADu nebo odpověd.Petr Bláha2006-6-6 13:32:55

Rostislav Říha
06.06.2006, 13:38
na mazani proxyentit ma cadstudio nejaky lispik - nekde ve foru byste se k nemu mel dohledat

Vladimír Michl
06.06.2006, 13:49
[QUOTE=Petr Bláha]Asi jsem nějaký pomalejší, ale myslel jsem, že reč je o tomto problému http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=3815 ? Funkce Ctlr+C/Ctrl+V, ať s referenčním bodem nebo bez, sebou tahá sposty jiných věcí, které nechcete a je nepřesná. Nebo to již u novějších verzí ACADu neplatí? [/QUOTE]
Ano, je řeč o tomto problému - ten problém přesnosti trvá i dnes (a není to jen nepřesnost vkládacího bodu), ale jde o to, že se vyskytuje jen u "obyčejného" Copy/Pase (Ctrl+C), ostatní metody přesné jsou. Podle mne člověk většinou chce, aby kopírování entit s sebou tahalo související věci (styly, rozšířená data entit...) - jinak by hrozilo, že překopírovaná entita se bude chovat a vypadat jinak.Je pravda, že Ctrl+Shift+C je podobné jako _WBLOCK/_INSERT, jen je podstatně jednodušší na provedení.

Petr Bláha
06.06.2006, 13:59
Jasné, ale ono se zdá, že i "obyčené" Crtl+C je již OK (kromě bodu vložení). Pokud to běží přes to .dwg - což běží - tak to přeci principelně nemůže být nepřesné?
Věci co to s sebou tahá, jsou samozřejmě ty co k objektům náleží (ty jsou potřeba), ale pak také ty, co se dají následně vyčistit a tedy s objektem nesouvisí. Např. filtry hladin jsou zabiják velikosti souboru a rychlosti správce hladin a na LT jsou hromadně nečistitelné!

Vladimír Michl
06.06.2006, 14:25
Pro jistotu jsem to ověřil v A2007cz (oním Scriptem z Tipu) a nepřesnost mi to hází pořád. Už tehdy ale ta nepřesnost závisela na dalších systémových komponentách ve Windows, takže je možné, že u vás to funguje OK.
Filtry hladin jsou sice chápány jako zlo největší, ale také mohou být užitečné. Nicméně i AutoCAD LT si s přebytečnými filtry snadno poradí - novější verze LT je už umí na přání odmazávat. 

Sedláček
06.06.2006, 14:30
Kde Vám to hází nepřesnost?
Já jsem si stáhnul ten výkes z tipů a entity jsou přesné (na 8 desetinných míst - na víc to neumím). Pouze při COPYCLIP je nepřesný bod vložení.
Sedláček

Ferdinand
06.06.2006, 14:33
[QUOTE=Kubeczka]...směřujeme ke sjednocení 2D platformy. .....Všichni v konstrukci používají mé LISPy, kde si hlídám proměnné i názvy rutin, aby nedošlo k přepsání nějaké systémové - a tudiž zde nenastala žádná komplikace. Správce CADu by si to měl ohlídat. ...Ctrl+C/Ctrl+V - to jsem u nás zakázal používat z důvodů, které jsou uvedeny ve starších příspěvcích v archivu CAD Forum. ...Pak je taky důležitá disciplinovanost CADistů ...[/QUOTE]
Tomu říkám příkladný a jasný přístup!
Ta poslední citovaná věta je podle mne jádrem věcí

Petr Bláha
06.06.2006, 14:38
ad. Ferdinand: Ano, to ano, ale někdy je to opravdu těžké. Obzvláště u architektů je to nadlidský výkon (ne prosím u všech, aby mě někdo zase nebral za slovo!)

Petr Bláha
06.06.2006, 14:44
[QUOTE=Vladimír Michl] ... Už tehdy ale ta nepřesnost závisela na dalších systémových komponentách ve Windows, takže je možné, že u vás to funguje OK.[/QUOTE]
... hmm, tak to bude asi tím. Já mám Win XP Prof CZ SP2 + všechny opravy, bez MS Office. Jen nechápu, jak to na to může mít vliv, když to jede prokazatelně přes .dwg .

[QUOTE=Vladimír Michl] Filtry hladin jsou sice chápány jako zlo největší, ale také mohou být užitečné. Nicméně i AutoCAD LT si s přebytečnými filtry snadno poradí - novější verze LT je už umí na přání odmazávat. [/QUOTE]
.. ba naopak, filtry jsou výborná věc, jen jaksi Autodesk opět zapomněl při implementování funkce 1a (filtry hladin), implementovat i 1b (jejich hromadné mazání).
Na to, že to již nabídne samo při velkém množství, jsem zapomněl Petr Bláha2006-6-6 14:51:34

Rostislav Říha
06.06.2006, 14:44
[QUOTE=Petr Bláha]ad. Ferdinand: Ano, to ano, ale někdy je to opravdu těžké. Obzvláště u architektů je to nadlidský výkon (ne prosím u všech, aby mě někdo zase nebral za slovo!)[/QUOTE]
nevim, v me kancelari s disciplinovanosti architektu problem neni. Je to vec citliveho pristupu a pochopeni, ze z disciplinovaneho kresleni maji nakonec prospech vsichni. Dale viz: http://www.megasexshop.cz/Default.asp?CatID=64&TYPTREE=

Petr Bláha
06.06.2006, 14:49
ad.p.Říha: Když vy jste anomálie (v dobrém slova smyslu). Uvědomělý ředitel, mající takovou znalost CADu, opravdu není standard ... to mi věřte.

Pomůcky jsou super ... "Pletený mexický bič" mě obvzláště zaujal, ale ta cena!!!

Buba
07.06.2006, 10:01
Skutočne pán Rostislav Říha sa mi javí ako riaditeľ ideálnej firmy. Myslím, že pre architektov je ČESŤ a SEN u Vás pracovať.
Je úžasný Váš prístup k udržiavaniu technického vybavenia (HW aj SW) vo firme.
(Nedám tu tlieskajúcu ikonku, lebo to myslím naozaj úprimne.)
Len mám trošku hlavu v smútku, že veľa ľudí to nechce pochopiť, alebo je lenivých naplno využívať vymoženosti súčasnej techniky, a potom na ňu z neznalosti len "nadávajú".