Zobrazit plnou verzi příspěvku: scale v suradniciach

Robo
08.03.2007, 11:51
Dobry den,prosim Vas o radu, ako postupovat. Mam situacku v [m] JTSK a objekt kreslim v [mm]. Chcel by som aby som mal objekt pripojeny ako xref ktory by sa mi nastavil do situacky podla suradnic. Viem ho tam napasovat rucne, ale ake suradnice mu zadat priamo v podoryse aby pri pripojeni (dochadza k zmene mierky 1000x) objekt sadol.

Ferdinand
08.03.2007, 12:43
Není mi úplně jasné, co tím "sednutím" a "nastavením dle souřadnic" míníte... V případě, že zdrojový výkres bude ve stejných jednotkách (mm) jako vkládané bloky (mm), tak by to mělo být OK. Vkládací bod bloku jste zadal Vy při jeho uložení? Je nějaká závažná skutečnost bránící tomu, abyste situačku kreslil v (mm)?

Mantlík
08.03.2007, 12:49
Pokud náhodou (ale příliš to nepředpokládám) kreslíte objekt v souřadnicovém systému  " 1000*JTSK " (tj. "JTSK v milimetrech) - tak si pouze pohlídejte, aby INSBASE = 0,0 . X ref pak jednoduše připojíte v bodě 0,0
 
Jestliže ale kreslíte v souřadném systému, který je na JTSK nezávislý, musíte znát dva body nebo bod a úhel, který svírá objekt s JTSK. Pak:
umístíte INSBASE (třeba kliknutím) do bodu, u něhož znáte souřadnice JTSK.
Do situace vložíte xref - zadáte bod, úhel otočení a měřítko a mělo by si to sednout na správné místo
 

Mantlík
08.03.2007, 12:59
[QUOTE=Ferdinand] Je nějaká závažná skutečnost bránící tomu, abyste situačku kreslil v (mm)? [/QUOTE]
 
JE !
 
A to především z důvodů koordinace. Souřadnicový systém JTSK je závazný a je v metrech. Veškeré podklady od geodetů, státních orgánů, správců sítí, atd atd atd jsou v metrech. Jakmile do toho vnesete milimetry, často se rozhodí kóty, popisy, apod. (ale to už je vedlejší).
Jediné, co je vyžadováno v milimetrech, jsou kóty (kromě liniových staveb) - ale to není žádný problém nastavit v kótovacím stylu
 
Ale tohle už se tu kdysi probíralo ...

Robo
08.03.2007, 13:24

[QUOTE=Mantlík]Pokud náhodou (ale příliš to nepředpokládám) kreslíte objekt v souřadnicovém systému  " 1000*JTSK " (tj. "JTSK v milimetrech) - tak si pouze pohlídejte, aby INSBASE = 0,0 . X ref pak jednoduše připojíte v bodě 0,0[/QUOTE]
je to presne tak. kolega chce kreslit aj objekt zavisly na JTSK, ktory je v mm, vzhladom na to ze veskere podklady davame von, tak aby nedoslo k problemom s pripojenim pri pripadnych upravach objektu. Ma predstavu ze v situacii dame xref a objekt sa osadi do situacie aj s natocenim podla suradnic.
[QUOTE=Mantlík]Jestliže ale kreslíte v souřadném systému, který je na JTSK
nezávislý, musíte znát dva body nebo bod a úhel, který svírá objekt s
JTSK. Pak:
umístíte INSBASE (třeba kliknutím) do bodu, u něhož znáte souřadnice JTSK.
Do situace vložíte xref - zadáte bod, úhel otočení a měřítko a mělo by si to sednout na správné místo
 [/QUOTE]tomu rozumiem, tak to aj robim. Situacka ma nastavene units [m] objekt [mm] pri vlozenie sa mierka sama prepocita.

Robo
08.03.2007, 13:44
uz som to vyriesil. zo situacie som si preniesol polohu objektu do podorysu a 1000x zvacsil. Do tychto bodov som napasoval objekt. teraz ked pripojim xref podorysu [mm] do situacie [m]. osadi sa mi na spravne miesto.

Ferdinand
08.03.2007, 14:02
Dobře, dobře...já nejsem stavař, tak to byla jenom taková "zvídavá" otázka 

Kosík
08.03.2007, 15:27
Mám jenom malou poznámečku. Geodeti , pokud mám zkušenost neznají pravý úhel, takže novostavba i vyloženě pravoúhlý objekt nebude v situaci sedět. Dalším drobným problémem je počet desetinných míst .na který je autocad schopen zaokrouhlit a ve skutečných souřadnicích tuplem. Zde i obyčejné funkce jako je zaoblení někdy nefungují. Po zkušenostech nikdy neberu geodetická měření na 100 %. Nově kreslené objekty musí být natočeny v úhlu s konečným počtem desetinných míst. Někdy je lepší nový objekt kreslit v oblasti 0,0 a situaci podložit . Vytvořit si pouze geodetický souřadný systém pro vkládání dalších objektů a ke zjištění skutečných vsouřadnic. Pokud se požívají běžné entidy autocadu tak to ještě JTSK jde. Problém je s objekty ADT kde minimální úchylka na neviditelném desetinném místě způsobuje velice podivné věci v zobrazování.Jan KosíkADT DT+ 2007

Mantlík
08.03.2007, 17:46
[QUOTE=Ferdinand]Dobře, dobře...já nejsem stavař, tak to byla jenom taková "zvídavá" otázka  [/QUOTE]
 
Taky Vám to nijak nezazlívám a doufám, že to tak nevypadalo
 
Ale občas je to skoro jako boj s větrnými mlýny - proto ta velká písmena (ale to už do tohohle tématu nepatří)
 
Jen víc takových, jako je Robo