Zobrazit plnou verzi příspěvku: Síťová nebo jednouživatelská licence

Panoch
05.01.2012, 07:52
Chceme si dokoupit dvě licence AutoCADu a váháme mezi normální licencí pro jednoho uživatele nebo licencí síťovou. Máte se síťovými licencemi někdo zkušenost? Má to nějaké nevýhody?

Peter Jirat
05.01.2012, 08:29


Síťová licence vám přinese vyšší využití vložených peněz (pokud máte více než dva uživatele na dvě licence). Velké nevýhody nejsou, je nutno mít nainstalovaný malý prográmek na PC, který řídí vybírání licencí (musí být stále přístuplný po dobu provozu acaddu), není to žádná věda :-)

Vladimír Michl
05.01.2012, 08:56
Ona ani ta lokální licence není technicky vzato jednouživatelská - je vázána na počítač, ne na uživatele.
 
Nicméně pro víceuživatelské prostředí se určitě hodí lépe síťová plovoucí licence. Ani ne tak ekonomicky (co ušetříte na počtu/sdílení licencí, dáte za vyšší cenu síťové/NLM verze), ale spíš z pohledu správy - snadno si licenci vypůjčíte na přenosný počítač, snadno můžete sledovat využití, lze mixovat různé programy na různých stanicích, vyhnete se problémům při aktivaci, atd.
 
Porovnání licencí a časté otázky viz též:
http://www.cadstudio.cz/licence.asp

Buba
05.01.2012, 09:18
Je potrebné zvážiť, ako často kto využíva licencie. Pri Lt verzii myslím, že sieťová licencia nebola lacnejšia oproti full AutoCADu.
Pri single licencii na full AutoCAD, pokiaľ máte zaplatenú subscription, si môžete nainštalovať licenciu na 1 PC, 1NB a požiadať o licenciu na Home PC. Používať sa samozrejme nemôžu súčasne. 
Pokiaľ máte 5 zamestnancov a všetci potrebujú full AutoCAD, ale viete ich pracovný čas rozrátať, tak aby nepracovali všetci naraz v AutoCADe, ale napríklad časť je pravidelne mimo pracoviska, časť robí v textových editoroch a len časť používa súčasne v rovnakom čase AutoCAD, tak sa Vám oplatí mať sieťové licencie.
Ak si niekto potrebuje občas pozrieť, alebo vytlačiť výkres z AutoCADu, tak je naňho zbytočné počítať s licenciou, lebo to bez problémov zvládne v bezplatnom prehliadači.
Týmto Vám chcem naznačiť, že si sami musíte zvážiť ekonomický prínos pre firmu.