Zobrazit plnou verzi příspěvku: Složité sestavy

Martin_FS
25.09.2012, 13:15


Ahoj, mám problém s tvořením složité sestavy v inventoru 2013. Vytvářím linku, která má kolem 3000tis dílů a už teď se s tím nedá pracovat. Nejen, že vazbení v této sestavě trvá kolem min. na vazbu, ale inventor si začíná vymýšlet a rozhazovat díly, které s vkládaným dílem vůbec nesouvisí. Nemáte někdo zkušenosti s vytvářením velkých sestav? Jakým způsobem pokračovat?  Děkuji za odpověď Martin.

hoboj
25.09.2012, 13:48


Záleží, jak máte "silný " počítač. Dalo by se to udělat tak, že dané komponenty budete postupně vypínat, sníží se Vám nároky na paměť. Nebo tvořit menší podsestavy, ze kterých byste potom vytvořil hlavní sestavu.

Cheff
25.09.2012, 14:40
Tak tak, u velkých sestav je velmi účelné naučit se pracovat s reprezentacemi! - Pokud v daném okamžiku potřebuji jen "obal" z nějaké sestavy, tak jí vložím jako odvozeninu. Další věcí je u takto velkých sestav nepoužívat adaptivitu (případně si jí zapnout jen na danou operaci). Další věcí je např. kontrola redudantních vazeb (vypnutí též TROCHU pomůže), ale hlavní je PC - bez dobrého se prostě člověk neobejde - má-li pracovat efektivně... (pamatuji dobu, kdy načítání sestavy bylo na 15minut, ale to měla 40 000 dílů a herka PC...)

Martin_FS
26.09.2012, 06:45


Děkuji za odpověď, trochu sem hledal v nápovědě a našel jsem cvičení na náhradní reprezentace úrovně detailů, tak to dnes zkusím aplikvat do mojí sestavy a znovu ji podle toho poskládám. Povypínám i adaptivitu, kterou jsem dost často používal a to bude asi taky onen kámen úrazu.Další problém, na který jsem nenašel ideální postup je ten, že složím sestavu z hlavních podsestav, které budu mit ve formě reprezentace, ale potřebuju na ně navazbyt další skupiny jednotlivých dílů. lze potom tyto díly nějákou funkcí převést do samostatné sestavy nebu skupiny tak, aby se nezrušily vazby v celkové sestavě. Popřípadě, aby tato celá skupina šla převést do reprezentace?  Co se týká PC, tak nám ho sestavovala firma od které mámé přímo i Inventor, ale možná že to není dostatečné: - procesor INTEL i7-2600 - 3,4GHz - 8MB Cache- chipset Intel PCH C206- pevný disk 1000HB SATA/300, 7200RPM- operační paměť 8GB PC-10600- grafická karta NVIDIA Quadro 600 1GB DDR3, PCle Card 

Cheff
26.09.2012, 08:26
Začal bych adaptivitou, poté bych zkusil rozmyslet, jaké montážní celky můžete používat jako podsestavy... (ne vždy je to bohužel možné). Ještě je dobré, pokud se dá vazbit nějak "systémově" (třeba k hlavním dílům), aby mu na přepočet vazeb stačil jeden nebo dva průchody všech vazeb a nemusel to počítat několikrát (systém "nejbližší součást")

Možná bude něco i zde

S převodem jednotlivých dílů na samostatnou sestavu - ano lze to. Systémově lepší by bylo např. vytvoření klíčových bodů, které si ponese jak sestava, tak odvozená reprezentace (roviny, body...) a na tyto se pak dá vazbit.

Druhou variantou je "zvýšení / snížení úrovně" z daných komponent - Inv pak vytvoří novou sestavu (obdoba vložení prázdné sestavy a "surového" přetažení ze stromu sestavy do nové sestavy) - pokud je vazbeno na počátky součástí, tak velmi často vazby udrží. Druhou stránkou je, jak se se na to tváří právě "systémové stránce", ale v případě nové náhrady, by to mohlo projít...

Na konkrétní řešení je lepší bavit se přímo o dané sestavě (v Třebíči? ;-) )

zdenek.trcka
01.10.2012, 12:02
Zdravím,jestli máte možnost tak bych skusil přidat ještě tak 4G ramky na podobné sestavy je potřeba hodně místa, nebo skuste co dělám já u notase a to, že vypínám plochu (jo už hodně extrémní řešení, ale pomáhá)  - nevím, který windows přesně máte, ale mě to hodně pomáhá, zvášt vista a sedmičky se svým prostředím Aero žerou místo na ramce a výkon grafiky po gigabajtech :)Já osobně pokud to jde tak u velkých sestav všechno dělám pomocí obalů.P.S. uklidit v počítači taky stojí za to :D


Martin_FS
01.10.2012, 12:55

Nakonec jsem vše poskládal znovu pomocí reprezentací. Je sice trochu problém se změnami dílů, ale řekl bych, že výsledek stojí za to a se sestavou se dá konečně efektivně pracovat a né čekat půl hodiny na odpověď programu. Určitě budu přikupovat ještě 8Gb ramek. 


Martin_FS2012-10-01 12:56:43

dusek
01.10.2012, 13:14
taky pracuju na velkých sestavách, měl jsem stejné problémy jako vy. Přestal jsem používat adaptivitu, začal modelovat tak jak by se mělo a vše se o hodně zlepšilo. Byl tomu dokonce věnován jeden webinář, doporučuji si dohledat a shlédnout, dost může pomoct. Navíc v poslední době jsem si oblíbil používat různé Pohledy (ve stromě Reprezentace -> Pohled). Pro příklad: když kreslíte dům a vazbíte něco na střeše, tak je zbytečné mít u toho zapnuté podlaží. Práce s Úrovněmi detailu se mi příliš neosvědčila.