Zobrazit plnou verzi příspěvku: Snímaní kontury-CAD, CAM

LukasR85
12.05.2011, 11:29


Zdravím.V práci rešíme problém. Potřebujeme získat geometrii vačky ( 2D kontura s vysoce promněnlivou geometrií ). Dalším případem je dvojvačka- jsou to dvě vačky k sobě spojené, na sobě položené, u nichž je důležitá přesnost vzájemné polohy- okolo 0,01 mm. U jednoduché vačky požadujeme přesnost 0,1mm a lepší. Zatím to řešíme tak, že je dáme kooperovat, zde nám na CNC stroji nasnímají několik stovek bodů kontury a seznam bodů vytisknou. Poté musíme body zapsat do 2D CADu ( vlož bod).Každý bod má X a Y souřadnici např. X 5.125 Y 18.349 . Umíte si představit, když musíte vložit bod 350 krát . Zvažujeme tedy, jak to dělat jednodušeji a sami. 3D ruční scanery jsou drahé,touch screeny křehké a asi nepřesné. Vačky jsou do rozměrů cca 300 x 300mm. Cílem je tedy udělat výkresy a poté vyrobit na našem CNC stroji. Máme k dispozici AutoCAD a Inventor. Zvažujeme nákup Inventor CAMu. Napadá někoho způsob jak přesně a celkem levně získat konturu ( i patrovou-jako vrstevnice ) s vysokou přesností?Děkuji. 

pepet
13.05.2011, 10:58
Samotny inventor ma generator profilu vacky, priznam sa ze som s nim zatial nepracoval tak neviem posudit jeho moznosti. Dalsia moznost je ziskat tabulku bodov z dynamickej simulacie trasovanim urciteho bodu a presnost ziskate zvysenim krokov simulacie.Neviem ci potrebujete z existujucej vacky ziskat profil (1) alebo poznate kinematiku a chcete ziskat profil vacky (2).Ak sa jedna o druhy pripad tak treba skusit vyssie popisany postup.Ak o prvy tak vas postup sa mi zda vhladom na nedostupnost meracich pristrojov v poriadku. Inventor vie cez Excelovu tabulku na importovat body a pospajat ich cez Line alebo Spline. Otazkou je ci neviete ziskat kinematiku pohybu a teda navrhnut si profil vacky odznovu podla vyssie uvedenych moznosti.


LukasR85
13.05.2011, 11:39


Dobrý den. Dynamickou simulaci použít nemůžeme, tato metoda je vzhledem k funkci vačky v kompletu stroje náročná. Generátor vaček pracuje dobře, ale my nejsme schopni stanovit parametry pro výpočet. Naše vačky jsou nesymetrické, mají tvar-řekněme- ostrova. Potřebujeme opravdu jen získat konturu (profil) vačky, tu vložit do CADu a poté jako .dxf poslat do CNC stroje.

pepet
13.05.2011, 14:18

Ako som spominal nemam vela skusenosti s vackami a ked hovorite ze kinematika je komplikovana na spatnu rekonstrukciu profilu tak potom body ziskane z kooperacie vyziadat v Exceli a importovat do Invetoru (Sucast, nacrt -> import bodu(moznosti -> vytvorit body, cary, spline podla potreby)).Viem ze to nieje cele riesenie problemu ale aspon to zadavanie sa ulahci. Samozrejeme potom export do dxf, neviem ci aj opacne ale AutoCAD ctr+C a Inventor ctrl+V funguje.
pepet2011-05-13 14:21:25

LukasR85
13.05.2011, 14:45


Děkuji. Zkoušíme nyní import bodů z excelovských tabulek a jejich generované spojování pomocí spline.

LukasR85
24.05.2011, 10:14


Podařilo se nám vygenerovat excelovskou tabulku bodů, které nám poslali z kooperace v pdf. Po určitých úpravaách jsme naimportovali do náčrtu. Nyní budeme kontruru obrábět a tedy testovat její korektnost.