Zobrazit plnou verzi příspěvku: software na vektorizaci vykresu

723novy723
13.08.2009, 11:34
Tak Vas zase zdravim. Dnes me napadla jedna vec ohledne vykresu. Mam jich nekolik a potrebuju je prekreslit do Autocadu. Jaky je nejrychlejsi zpusob toto ucinit? Premyslel jsem o tom,ze bych vykresy nafotil digitalnim fotakem a pak prevedl na vektorovy obrazek a tim padem bych usetril cas s prekreslovanim. Nema nekdo takovou nebo podobnou zkusenost? Dikas

alfred
13.08.2009, 11:46
Focenim dost zcela ztratite presnost. V kazdem pripade skenujte. Vektorizace take neni to prave orechove - je spousta SW a jak komercniho tak FREE - zkuste zapatrat v histori, bylo to tu uz tolikrat. Vysledky ale nejsou idealni...
Osobne preferuji - pokud potrebuji rastr jako podklad, tak nevektorizuji, jen podlozim obrazek. Pokud potrebuji delat upravy a potrebuji presnost, tak radsi prekresluji, ale pro prekresleni si obraz naskenuji a pak kreslim.

Vladimír Michl
17.08.2009, 18:23
Obyčejné ofocení vám podklad dosti zkreslí - podstatně lepší je CAD skenování. Vektorizovat výkres je zbytečné - pokud má sloužit jen jako podklad, AutoCAD umí i rastrové podklady a pokud jej potřebujete nějak významněji editovat, můžete použít např. Raster Design - ten pracuje s rastrovým podkladem jako s entitami (můžete třeba změnit poloměr kružnice tvořené tečičkami umístěnými do kroužku).
 
Viz též:
http://www.xanadu.cz/paper.asp
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=1300
http://www.xanadu.cz/rasterdesign
 

be_em
17.08.2009, 22:02
fotenie je hlúposť .... stratíte všetkú presnosť fotenej predlohy ... nezabudnite na to, že z ruky nebudete nikdy nad stredom výkresu a už vôbec nie kolmo na výkres a skreslenia a súdkovitosti objektívu sa teda len tak ľahko nezbavíte ... všetký tieto "chyby" plošné scenery nemajú. Jednoznačne scenovať a podložiť do AutoCAD-u. Škoda že nevieme aká je predloha niekedy sa to ozaj vyplatí vektorizovať programom.

PepaR
18.08.2009, 01:58
Do focení jak píší kolegové bych určitě nešel. Vektorizace je rychlá věc, ale dosti nepřesná. Záleží na druhu výkresu, ale spíš bych se raději přemlouval za překreslení. To je samozřejmě dosti pracné a mnohdy postačí podložení jako obrázek do AutoCADu a následné dokreslení objektu jako je tomu u studií situací/katastrálek ve stavařině.