Zobrazit plnou verzi příspěvku: Spolupráce na sestavě

hoboj
21.09.2011, 08:13
Dobrý den, máte někdo tip na to jak pracovat na jedné sestavě ve více lidech, když soubory jsou v jednom úložišti? Aniž by to házelo chyby...

Vladimír Michl
21.09.2011, 09:50
V jednom úložišti Vaultu nebo jen na síťově sdíleném disku? Určitě využít Vault a funkce Vydat/Zařadit.

hoboj
21.09.2011, 10:31
Na jednom síťovém disku... A ve Vaultu by se nestávalo. Když něco upravým a kolega má také otevřenou sestavu, že by se mu to aktualizovalo?

dusek
21.09.2011, 10:39
Pokud máte otevřenou sestavu a kolega něco upraví, aby se vám změna projevila, musí to kolega zařadit do vaultu a vy si následně provést obnovu z vaultu. Pokud by kolega něco změnil a vy to neměl otevřené, při dalším otevření by se měla aktuální verze synchronizovat s verzí z vaultu.

mr.chain
21.09.2011, 10:44


ve Vaultu se nestane, aby dva lidé mohli pracovat v jeden čas na jedné sestavě. Každý kdo si z Vaultu pro sebe  "vydá" soubor, tím ostatním znemožní práci na tomto souboru. Teprve až soubor "zařadí" do vaultu, může si tento soubor pro sebe "vydat" někdo další.

Vladimír Michl
21.09.2011, 11:00
Ano, jednou z hlavních funkcí Vaultu je hlídat souběžné editace a řešit verzování (popř. schvalování verzí) jednotlivých souborů. Můžete pak určit zda v sestavě použít původně vloženou verzi součásti, poslední/nejnovější verzi, nebo nejnovější schválenou verzi, apod.


 
Většinu těchto funkcí umí už bezplatná verze Vaultu, která je standardně součástí Inventoru a strojařských verzí AutoCADu.

Cheff
22.09.2011, 12:53
Budu mít dotaz k tomuto tématu. Lze ve vaultu souběžně dělat na výkrese a jeho zdrojové sestavě. Vault jsme zkoušeli, ale zatím jej nepoužíváme, protože jsme nepřišli jak úspěšně obejít toto. (Potrubní nadstavba musí ukládat zdrojovou sestavu, a výkres chce dělat totéž...)

Jde mi o to, že u nás jeden člověk dělá trvale na sestavě a druhý "pouze" upravuje výkresy. To se děje souběžně. (Při první tvorbě výkresu nastaví vše potřebné pro sestavu, kterou pak upravujeme dál). Protože v našich rozsazích není možné čekat až na finální verzi a pak až začít tvořit výkresy. Takto máme v průběhu nějaké dílčí změny, které se průběžně aktualizují s minimálními "škodami" na zatím "hotové" dokumentaci.

dusek
22.09.2011, 13:40
Záleží na tom, co ten druhý dělá za úpravy. Nedovedu si představit, že bych dělal na sestavě a někdo jiný zároveň dělal na výkrese sestavy. Možná to jde, nevím. Zárověň bych asi nijak neměnil u dílů geometrii. Ale pokud jde o drobnou změnu rozměru, doplnění parametrů či iVlastností, vytvoření nebo upravení výkresů, tak to u nás běžně praktikujeme. Náš postup je asi takový, já vytvořím 3D model sestavy do takové fáze, kdy už nebudu měnit geometrii, maximálně přizpůsobím rozměry, případně vyplním vlastnosti u atypických dílů, abych to nemusel kolegovi vysvětlovat co a jak. Následně na to zařadím model do Vaultu tak, že mi modely zůstanou nahrány, ale nemám k nim práva - nemám vydáno. Já mohu s modelem dál pracovat, upravovat ho, vkládat do dalších sestav atd. Pokud potřebuji něco změnit, tak si daný díl vydám a následně zařadím aby s tím mohl kolega dál pracovat. Po tom, co já celý model zařadím, tak se vrhne na práci kolega, který má na starost podvýkresy. Pokud je pouze potřeba vytvořit nebo upravit výkres, stačí když si vydá práva k výkresu, pokud je potřeba upravit v dílu parametry, vydá si to i s dílem. Po vytvoření výkresu vše zařadí.A co je zařazeno, to se projeví i mě do sestavy (čísla výkres, názvy, ...).Na první pohled se to zdá složité. Člověk musí chápat zákonitosti Vaultu a musí vědět co jaká práva dělaji a znamenají, ale pokud se jedná alespoň o průměrně smýšlejícího konstruktéra, neměl by s tím být problém.

Cheff
22.09.2011, 18:43
Námi popisovaný stav je vcelku jednoduchý výstupem jsou výkresy sestav...

Posutp je tento vytvořen model s potrubím do kterého se stále dělá - přidávají se nové trasy popř. se upravují stávající dle potřeb - to vše v jiné části haly než je záběr daného výkresu (rozměry strojů nás nezajímají - kótujeme umístění potrubí). A zde prostě vzniká pro Vault kolize, protože já nemohu tvořit mimo hlavní sestavu (potrubní nadstavba to neumožní - chce celou sestavu), ale to samé (celou sestavu) vyžaduje výkres... Přičemž přímá kolize dílů to není (většinou se stále přidává).

Zatím jedem bez, kdy já mám vždy aktuální sestavu, kterou si kolega kopíruje a z té "mrtvé" dělá výkresy (moje změny se ho v dané chvíli "netýkají", ale zdroj je stejná sestavy) - přidávají se kóty a značky do modelu "nezasahuje" (ani kusovníkem - to vše už je dopředu ošetřeno)

dusek
23.09.2011, 07:49
jestli tomu dobře rozumím, tak kolega potřebuje z Vaultu vlastnit pouze práva na výkres, Vy budete mít vydána práva na sestavu modelu a po každé změně či doplnění stačí celkovou sestavu zařadit, načež by se to mělo kolegovi projevit do výkresu. Nemám tento postup vyzkoušený v praxi, ale co mám ve Vaultu zažito, tak si myslím, že by to mělo fungovat v pohodě. Třeba vyzkoušet. Každopádně si myslím, že to je možné. :-)

Cheff
23.09.2011, 09:06
Ano, přesně tak. Bohužel mám pocit, že pro práci ve výkresu chtěl i sestavu jinak to nešlo, což nás dost nemile překvapilo.

A další dotaz - jak to je se sestavama s "náhradou" - pamatuji si, že pro zařazení do Vaultu nebo při práci ve výkrese se objevil požadavek na všechny zapnuté komponenty. A to při náhradě nešlo (buď náhradu, nebo iam - teda při použití nová reprezentace náhrada). Má s tím někdo zkušenosti?

PS: Už jsou to zas 2 roky co jsme to zkoušeli, tak třeba zapracovali (nebo jsme to jen neuměli nastavit)

dusek
23.09.2011, 09:57
Ano, kolega musí mít stáhnutou sestavu v pracovní složce Vaultu, jinak mu to nepujde. Sestavu ale bude mít jen ke čtení, nebude mít práva na úpravu, ty zůstanou vydány pro Vás. Provedl jsem drobný test, kdy jsem si vytvořil sestavu, vydal si k ni všechna práva a následně kolega otevřel výkres, výkres mohl v pohodě okotovat a opozicovat. Upravený výkres potom v klidu zařadil. Takže to jde pracovat tak, že vy budete dělat model a kolega výkres.S "náhradami" tolik nepracuji, takže s tím nemám zkušenost, s tím Vám asi neporadím.


mr.chain
23.09.2011, 10:44



Pokud myslíte fci "nahradit komponentu", tak tam také problém nebude. Funguje to tak, že mám pro sebe vydanou sestavu, v ní udělám změnu (třeba náhradu) a zažadím do Vaultu aniž bych se zbavil práv na úpravu, tedy nechám "vydané" pro sebe. Ve Vaultu je tedy aktuální verze a kolegovi stačí pouze v Inventoru kliknout a "obnovit z Vaultu a je to.Pokud to dobře chápu, tak ke každé sestavě potrubí vytvářité nový výkres. My máme výrobní program vzájemně si velice podobných výrobků a toto nám vault řeší dcí "kopírování návrhu", což je vlastně kopírování sestavy i výkresem, kde lze přímo nahrazovat komponenty za jiné, a v Inventoru se pak už pouze aktualizuje a dodělávají drobné změny a úpravy. My máme Vault jako prostředek k převádění kusovníků a výkresové dokumentace do výrobního/ekonomického software. Takže žádný ruční přepisování, prostě import.A protože se snažíme využít potenciál Vaultu co nejvíce, tak v něm provádíme i změnová řízení, protože si ve Vaultu můžete nastavit i životní cyklus dokumentu/položky/souboru. Teď mě napadlo, že máme Vault professional, tak nevím co všechno v tom základním nenajdete.
mr.chain2011-09-23 16:10:16

Cheff
23.09.2011, 14:20
Ne "nahradit komponentu" nemyslím. Tam je funkčnost jasná. Problém jsme měli s odvozenými komponentami v sestavě, vytvořených pomocí "nová náhrada" v úrovních detailu. Kdy je v sestavě zapnuta buď odvozená komponenta, nebo zdrojová sestava. A Vault v jedné z operací vyžadoval zapnuté všechny komponenty. - Přesně již nevím při které operaci to bylo (zařazení sestavy, nebo výkresu?). Každopádně to byl "nereálný" požadavek, protože to Inv prostě nemůže uskutečnit (pokud používám danou fci, tak jak byla vytvořena) a neustále nám to tam hlásilo chyby...

O možnostech jednotlivých verzí Vaultu jsem povědomí měl (případně bych jej dohledal to není problém) - Děkuji, třeba se zas posuneme o kousek dál.

horalek
24.09.2011, 13:53
Doplňuji jen pár poznámek:
1. ano, je možné, aby sestavu (iam) upravoval (měl vydáno) jeden a výkresy vytvářel (a měl vydaný) druhý.
2. Ano, pokud vytvářím trasy potrubím, musím mít vydánu nadřazenou sestavu. Sestava potrubí je totiž vždy podsestavou sestavy ve které potrubí tvořím.
3. Pokud pracujete s náhradami, pak je to o tízka "úrovně detailů" - tedy potlačení či zapnutí komonent v sestavě. Jediný problém je v tom, kdy se snažíte zařadit díl, který je vypnutý a ještě ve Vaultu není. Pokusím se to vysvětli ještě na příkladech:
a. Pokud mám sestavu a v ní vloženy dva díly a tyto ještě nejsou zařazeny do Vaultu a nesjou vypnuty - zařadím bez problémů vše (ve Vaultu se zařadí 3 soubory).
 

b. Pokud mám sestavu a v ní vloženy dva díly a tyto ještě nejsou zařazeny do Vaultu a jeden z nich je vypnut - sestavu nezařadím, protože není schopen zařadit vynutý díl.
 
c.  Pokud mám sestavu a v ní vloženy dva díly a oba jsou již zařazeny do Vaultu a jeden z nich je vypnu - sestavu zařadím, protože podřízený díl, přestože je vypnut už ve Vaultu je.
 
U náhrad je to podobné, tam vlastně vypínám komponenty sestavy a zapínám jiný model - náhradu. Tedy je nutné nejdříve model yzařadit do Vaultu, pak vytvořit náhradu a tu pak do Vaultu zařadit také.
 

Cheff
29.09.2011, 11:38
Aha - to aby si zas jeden hledal kličky... Tentokráte při zařazování. Samozřejmě se jednalo o bod b. Ovšem s tím, že ten nastává vždy při vytvoření "nové náhrady", protože Inv nejen vytvoří novou úroveň detailů, ale v tom samém kroku vytváří i odvozenou komponentu, do které uživatel většinou již "nepotřebuje" -> a "b" je na světě ;-)

Takže jestli jsem to dobře pochopil bude mi stačit znovu otevřít samotné (odvozené) ipt a to samostatně zařadit.