Zobrazit plnou verzi příspěvku: Šrafa - nakreslení bez předchozího nakreslení hran

Koluch
27.04.2012, 12:49
Zdravím lidičky,dá se v AC LT 2012 nakreslit šrafa takovým způsobem, že budu uhned kreslit oblast šrafy? Teď to dělám tak, že si nakreslím třeba obdélník, pak vemu šrafu, kliknu doprostřed a šrafa se mi vyplní a pak smažu dříve udělanou obdélníkovou hranici. Chtěl bych šrafy dělat tak, že budu přímo kreslit hranice šrafy, jde to nějak udělat?Děkuji za radu.Lukáš Kolúch


Mantlík
27.04.2012, 13:25


Nějak mi uchází smysl Vašeho dotazu ...  Jak byste chtěl definovat jakoukoliv oblast šrafování bez definování hranice ? Taky okamžité mazání hranic nepovažuji za vhodné, nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.Vidím následující metody, jak tuto problematiku řešit:1) Ponecháte hranice šrafy, většinou to ničemu nevadí, neboť se šrafuje obvykle podle nějak existujících hranic2) Pro tento případ speciálně vytvořenou hranici přesuňte do hladiny zmražené, netisknutelné, zmražené ve výřezu3) Šrafy lze v některých případech nahradit příkazy DESKA (_SOLID) - je možno tvořit trojúhelníky či čtyřúhelníky (i "nastavované") pouze ukázáním rohových bodůPRSTEN (_DONUT) - umožňuje vytvářet kruhy či prstencePOZOR! Oba příkazy ale umožňují simulovat pouze "plnou" šrafu (solid)  

cestár
27.04.2012, 13:46


Už som sa týmto spôsobom zadávania šraf zaoberal v minulosti. Videl som praktické použitie v nejakom konkurenčnom softe (asi nemeček). Takže praktický význam by to pre mňa určite malo. Bohužiaľ som doteraz žiadne riešenie, okrem horespomínaných, nenašiel. Možno vo verzii 2018 :)

Vladimír Michl
27.04.2012, 15:10
Zkombinovat kreslení hranice s následnou šrafou jde v AutoCADu celkem jednoduše pomocí makra (a dvě kliknutí tak ušetřit). Pokud to nutně musí být z nějakého důvodu jediný příkaz, pak pro oblast mapování/parcel (Map/Civil3D) lze s výhodou použít příkaz MPOLYGON. Způsob šrafování je jednou z jeho vlastností.