Zobrazit plnou verzi příspěvku: šrafování

Honzík
12.09.2005, 09:45
V podélném profilu mám nakreslené objekty (vložené jako bloky) a terén a potrubí (úsečky). Při šrafování mi LT 2002 zahlásí "Nebyla nalezena platná hranice". Úsečky přes blok občas jen přecházejí, v místě křížení není bod. Co s tím?
Existuje příkaz, který by v místě křížení dvou (n) úseček čáry přerušil?
Dokáže LT 2002 zkontrolovat nenapojené úsečky? Něco jako polygony? Předpokládám že ne.

Mrázek
13.09.2005, 08:08
Na tom, zda v místě křížení je nebo není bod nezáleží. Pokud si dobře vzpomínám (už s ACADem prakticky nedělám), tuto chybu hlásil, pokud nebyla uzavřená hranice. Takže buď máte někde nenapojené hraniční entity nebo mohou být různé Ztové souřadnice (v půdorysu se to jeví jako uzavřené, ale v prostoru to není spojené).

Mantlík
13.09.2005, 08:52
Souhlasím s p. Mrázkem.
Doby, kdy entity, tvořící hranice šrafy, musely přesně "obkroužit" potřebnou plochu a nikde nepřečnívat, jsou naštěstí dávno pryč.
Takže buď máte někde nenavazující entity (autocad dokáže být "přesný previt" - a ne vždy to dokáže odstranit "tolerance mezery" v AC2005), nebo různé Z souřadnice,
anebo (což stále nechápu - a objevuje se to i v 2005 ) bývá někdy problém na styku úsečky a oblouku. I přesto, že tento oblouk vznikne zaoblením dvou úseček, si acad někdy asi v tomto místě představuje mezírku (??)
Imaginární příklad - pro ilustraci postupu. Pokud by někdo chtěl postup zkontrolovat, tak takhle jednoduše si s tím acad poradí. Konkrétní situace bývá samozřejmě komplikovanější a čáry se různě kříží a jsou kreslené v různé době. Oblouky jsou ale vždy
Mám trojúhelník (nakreslený "jedním tahem".
Jeden vrchol zaoblím (fillet). chci vyšrafovat - ouha, hláška "nebyla nalezena platná hranice".
Z jednoho konce oblouku nakreslím NEHMOTNOU ÚSEČKU (nemající žádnou tloušťku) do protilehlého průsečíku (nebo druhého konce oblouku)
Chci šrafovat -> a najednou to jde !! Mám sice místo jedné šrafy dvě, ale to mi zas tolik nevadí
 
Tak v čem je problém ???
 
PS. pro přerušení úseček v průsečíku existuje LISP, ale ten Vám bohužel v LT nepomůže ...

Honzík
13.09.2005, 09:16
Díky, zkusím se podle toho nějak zařídit. Nejhorší je, že mám vedle sebe 10 úplně stejných situací, a někdy to jde, jindy ne.

Augur
13.09.2005, 12:21
Este jeden postreh, ak mate vo vykrese napr. potrubie, ktore je treba vysrafovat a toto potrubie je prilis dlhe (to znamena, ze nieje na monitore vidiet jeho konce) autocad nedokaze najst hranice pre vysrafovanie a vtedy je potrebne toto potrubie rozdelit na viac casti hocijakou kolmou pomocnou ciarou, ktoru po vysrafovani zmazete. Ja som takymto sposobom srafoval potrubnu siet na 20m vykrese a poriadne som si pri tom zanadaval

Pepa
13.09.2005, 12:30
když máte vedle sebe víc, jak říkáte, stejných situací, tak jednotlivé
části objeďte křivkou a jako hranici šrafované plochy vyberte křivku.
Pak není ani problém s asociativitou šraf, která při vybrání bodem při
první úpravě hranice zmizí. A navíc při výběru křivky ji cad vyšrafuje
celou správně, i když z ní na obrazovce vidíte kousek. V situacích to
nedělám jinak

VlJanecek
13.09.2005, 13:47
Taky občas šrafuju dlouhé oblasti. Zobrazím celou oblast, ukážu bod
uvnitř a buď Autocad najde hranici sám nebo mu pomůžu tím, že oblast
určím postupným výběrem objektů. Pomocí tlačítka Prohlédnout výběr si
můžu z dialogu šrafování odskočit do výkresu, zazoomovat jinam a
pokračovat ve výběru.

Vl.Janeček


IvanaV
13.09.2005, 16:47
Objekty, které AutoCAD zahrnuje do výběru jsou ty, jejichz zobrazeni bylo vypocteno pri poslednim prekresleni obrazu (realtime zoom a posun koleckem se nepocitá - jenom aproximují vykreslení) Prepocitani obrazu i dosahnete i příkazem _re. Pak se koleckem priblizujte kam chcete, AutoCAD bude propocitavat i cary mimo obrazovku.