Zobrazit plnou verzi příspěvku: Šrafování v Autocadu

Peirac
25.09.2006, 11:36
Zajímalo by mě, kdo máte jaké zkušenosti se šrafováním v Autocadu ... jestli vás to taky zlobí, jestli taky vybíráte hranici i pár minut, jestli ji taky mnohdy nenajdete a pak honíte, kde že je ta hranice neuzavřená, jestli jste se snažili o asociování šrafu s hranicí (i marně), jestli ...  no prostě, kdo jste spokojený se šrafováním v Autocadu, resp. co mi uniklo v průběhu let, kdy se z Acadu2000 stal Acad2007??

Tomáš
25.09.2006, 11:49
Nevím, asi vás nepotěším. Ale šrafování je je věc, která podle mých zkušeností v AutoCADu od verze 2000 funguje naprosto spolehlivě!!!! Záleží samozřemně na kvalitě podkladu. Pokud nemáte uzavřené hranice a překrývají se Vám čáry všechny vložené do jedné hladiny....., pak "chápu" vaší marnou snahu o docílení správně vyšrafované oblasti. T

Jirka Hájek
25.09.2006, 11:58
[QUOTE=Peirac]Zajímalo by mě, kdo máte jaké zkušenosti se šrafováním v Autocadu ... jestli vás to taky zlobí, jestli taky vybíráte hranici i pár minut, jestli ji taky mnohdy nenajdete a pak honíte, kde že je ta hranice neuzavřená, jestli jste se snažili o asociování šrafu s hranicí (i marně), jestli ...  no prostě, kdo jste spokojený se šrafováním v Autocadu, resp. co mi uniklo v průběhu let, kdy se z Acadu2000 stal Acad2007??[/QUOTE]
Mě trápí při šrafování, ž při práci se nabídka na šrafování změní podle obrázku( stupně se převedou na ?g), a při ručním zadání úhlu 90 stupňů zmení na 90g ale ve skutečnosti to jen 81,0 stupňů. pro úhel 90st. musím zadat 100g. Co stím, když na novém výkresu to je vše OK a nechce se mi vždy přetahovat výkres jako nové rozvržení výkresu ze šablony.

Jirka Hájek
25.09.2006, 12:04
[QUOTE=Jirka Hájek][QUOTE=Peirac]Zajímalo by mě, kdo máte jaké zkušenosti se šrafováním v Autocadu ... jestli vás to taky zlobí, jestli taky vybíráte hranici i pár minut, jestli ji taky mnohdy nenajdete a pak honíte, kde že je ta hranice neuzavřená, jestli jste se snažili o asociování šrafu s hranicí (i marně), jestli ...  no prostě, kdo jste spokojený se šrafováním v Autocadu, resp. co mi uniklo v průběhu let, kdy se z Acadu2000 stal Acad2007??[/QUOTE]
Mě trápí při šrafování, ž při práci se nabídka na šrafování změní podle obrázku( stupně se převedou na ?g), a při ručním zadání úhlu 90 stupňů zmení na 90g ale ve skutečnosti to jen 81,0 stupňů. pro úhel 90st. musím zadat 100g. Co stím, když na novém výkresu to je vše OK a nechce se mi vždy přetahovat výkres jako nové rozvržení výkresu ze šablony.
[/QUOTE]
již to mám, něco mi přehodilo jednotky na gradiány místo stupně, jen nevím jak to ošetřit, aby se to nestávalo příště

Petr Bláha
25.09.2006, 12:05
S tvrzením "naprosto spolehlivě" bych to neviděl tak růžově, ale od verze 2000 udělalo šrafování mílové kroky. Momentálně to je spolehlivé na dobrém podkladu a jsou integrovány nástroje na práci v horším podkladu (neuzavřenosti, apod.), ale někdy se také nenechá přesvědčit, aby dělal to co potřebuji.

Aktuálně jde šrafy ořezávat, výběr šrafované oblasti je rychlejší a chytřejší, lze zanést toleranci na nespojené čáry, definovat začátky vzorů, gradinenty barvy, lepší editace, atd. S 2000 se to nedá naprosto srovnat.

Rychlost výběru je přímo úměrná kavalitě podkladu. Stále platí, že při šrafování je lépe hladiny co nepotřebuje zhasnout a bloky+texty jsou také velký brzdič hledání. Dobré je zoomovat pouze na šrafovanou oblast. Šrafování v "zoom vše" zbytečně prohledává všechny objekty ve výkrese.

Peirac
25.09.2006, 12:16
Souhlasím, že se ve šrafování událo mnoho, nejpříjemnější asi pro mě je možnost ořezávání šrafů, s tolerancí na nespojené čáry jsem si ještě nehrál, ale tuším, že to bude přínosná funkce a pro mě teď dobrý tip. Se zoomováním před šrafováním mám asi stejné zkušenosti, Acad prohledává vše, co je ve viditelné obrazovce ... ale někdy je to čekání opravdu zdlouhavé. Možná je to tím, že nejsem mnohdy prvním autorem výkresu (když se ke mně dostane nějaká situace s delší historií vývoje, tak je to někdy radost) 

Petr Bláha
25.09.2006, 13:00
Tak situace je otázkou samu pro sebe. Tento druh výkresu by měl dělat někdo opravdu zkušenější a ten kdo ví, jak na to (bavíme se o plnohodnotných situacích na větší celky). Zde je nutno důsledně uplatňovat X-refy, bloky, skupiny, profily hladin, atd. a pak se dá i rychle šrafovat. Bohužel většina výtvorů má základ v rychlé studii nebo ÚR od kdo ví koho a to je pak maso. Osobně si skoro překresluji i prvotní podklad od geodetů a IMIPu, abych to měl přesně podle svých představ a co nejoptimalizovanější.

790511
25.09.2006, 14:29
V Acadu2004 jsem měl se šrafováním zpravidla dost problémů. A to i když
hranice byla na 100% uzavřená (nakreslil jsem kolem ní uzavřenou
polyline). Ve 2006 už je to o něco lepší, ale dělám v této verzi teprve
chvíli, tak uvidíme jak se osvědčí až budu kreslit něco složitějšího.
Ořezávání šrafů je fajn, uvítal bych ale i prodlužování.

Falco
25.09.2006, 14:57
jedinu vyhradu co mam k 2007 je mierka sraf. Pripada mi dost blbe zadavat mierku srafu v 100 a 1000
 
k hraniciam tusim tam bol pri nizsich verziach problem, aj ked bola oblast uzavreta musela byt cela zobrazena na monitore ( pri vybere ). Pokial tam bola iba cast, tak ju nechcelo zobrat.

johny
25.09.2006, 16:10
Srafovani se sice hodne zlepsilo (s verzi 05 a 06), ale porad jeste neni idealni. Vyber bodem se da pouzit jen u mensich sraf. Vetsi a komplikovanejsi plochy (kde na sebe navazuji oblouky apod.) je lepsi nejdriv oklikat krivkou a pak uzavrit - vyhoda je ze jdou pak i celkem "snadno" menit keditem krivky. Pak tedy lze vyberem objektu krivky plochu spolehlive vysrafovat. Na co jsem ale jeste neprisel je, jak udelat aby se ta hranicni krivka netiskla a přitom byla ve stejne hladine jako samotna plocha-nejde to přes nulouvou tloustku cary, nejde to pres stb, nevim jak to udelat nejak rychle a hromadne a aby se to dalo snadno hromadne overit. Jestli nekdo mate napad, tak sem s nim.

Petr Bláha
25.09.2006, 16:53
To neuděláte. Jedině to dát do jiné hladiny a tu netisknout.

Ferdinand
25.09.2006, 16:54

[QUOTE=johny]...jak udelat aby se ta hranicni krivka netiskla a přitom byla ve stejne hladine jako samotna plocha-nejde to přes nulouvou tloustku cary, nejde to pres stb, nevim jak to udelat nejak rychle a hromadne a aby se to dalo snadno hromadne overit. Jestli nekdo mate napad, tak sem s nim.[/QUOTE]Myslím, že to nepůjde. Jedině to dát zvlášť do jiné hladiny se zakázaným tiskem...Jinak ke zkušenostem se šrafama:1. Příklad: Vícekrát se mi už stalo tohle: Ve výkresu jsem vyšrafoval (obyčejnou) plochu se vzorem ABC který má měřítko 100. Potřeboval jsem do vyšrafované plochy něco doplnit (tak, aby nebyla zašrafována). Původní šrafu jsem vymazal (ev. jsem odsunul jinam - to abych mohl napastovat vlastnosti). Znovu jsem šrafnul pův. plochu  (nastaveno dle předchozích kritérií/vlastností) a ejhle: šraf je buď příliš hustý anebo naopak nevytvoří se - prý příliš velké měřítko. Takže delší laborování, kterépak "nové" měřítko bude dobré/viditelné...2. Anebo mi to nechce vyšrafovat plochu, která je ohraničena blokem+jinýma entitama (blok má měřítko 1, všechny entity mají Z=0) - musím pracně okreslovat hraniční oblast bloku...