Zobrazit plnou verzi příspěvku: Šroubový spoj - začátečnický dotaz

Seiner
14.06.2006, 11:00
(Na stará kolena se seznamuji s Inventorem a není to snadné.)Hraji si s jednotlivými funkcemi a narazil jsem na generátor šroubových spojů. Spoj vytvořím, ale nenašel jsem nějaký schůdný způsob, jak změnit jeho umístění. Musím do "provrtaných" dílů a tam v náčrtku posunout díry a i-vazby. Jde to nějak chytřejc?

Mrázek
14.06.2006, 12:30
Při tvorbě šroubového spoje se podle postupu v průvodci vytvoří příslušné vazby. Vazba polohy šroubového spoje je k ose nějaké díry (pokud se přímo ve spoji nevyrábí i ta díra - ta je pak pochopitelně součástí spoje). Takže změna polohy spoje se dělá jako změna jakékoliv jiné zavazbené součásti - buď se vazba předefinuje nebo smaže. v tom případě si se sestvaou spoje mohu volně pohybovat myší nebo si ji znovu zavazbit k nějaké jiné díře. Pozor na porušení vzájemných vazeb spoje - aby se nerozpadl (základní vazbu polohy spoje určuje šroub - osou a dosedací plochou hlavy).

Seiner
14.06.2006, 13:01
Děkuji - je to pro mne všecko nové. Přestože jsem absolvoval základní školení, jako vždy to objevuji znova sám. Mně se podařilo najít, že když v sestavě na spoj ukážu pravým tlačítkem a vyberu "Změnit pomocí knihovny součástí", dostanu se znova na kóty určující polohu spoje. To mi přijde jako nejsnažší - pokud je spoj umísťován vzhledem k lineárním hranám.

Mrázek
14.06.2006, 13:21
K hranám to umisťujete, pokud vyvtváříte ve spoji i díru. Pak je možné polohu předefinovat tak, jak píšete (vychází to z jedné z možností definice polohy díry). Pokud spoj vkládáte do již hotové díry, vazba se vytvoří k ose té díry. Způsobů je více. Základní popisy funkcí jsou v helpech (když už jste v okně šroubového spoje, popisuje help funkce šroubového spoje, když si spustíte help přímo z Design Accelerátoru, jsou tam i nějaká cvičení). Ale takové ty "vychytávky" si stejně každý hledá podle svého způsobu práce. Já kupříkladu šroubový spoj takřka nepoužívám, pro mne je nejpohodlnější díry vytvořit předem a spojovací materiál tam nastrkat a zadefinovat vazbou Insert. Pokud je toho víc, používám pole.