Zobrazit plnou verzi příspěvku: Srovnání různých šířek řad

Bartyx
27.04.2013, 18:28
Zdravím,vůbec se v AutoCADu nevyznám. Dostal se mi do ruky plán, který potřebuju jen mírně upravit. Stáhl jsem si trial verzi a potřebuju udělat jednu úpravu.Na plánu jsou pomocí úseček nakreslené pole, které jsou obdelníkové. Každé pole je úsečkami rozděleno na 10 řad a 12 sloupců, a vznikly takové chlívečky. Řady ve všech polích, které jsou vedle sebe musí přesně lícovat. Problém je, že je to celkem prasácky nakreslené a ne každá řada je stejně široká. Lze nějak hromadně srovnat šířku všech řad v poli (ale i v sousedních polích, aby to lícovalo) tak, aby byly stejně široké?Jedná se o plán solární elektrárny.Stačí mi, když mě odkážete aspoň na sekci nápovědy, kde to najdu nebo tak. Opravdu v tom nedělám a v budoucnu ani dělat nebudu. Potřebuju jen tohle opravit.
Předem děkuji.

vbehun
27.04.2013, 22:38
Dovolil bych si navrhnout nic nesrovnávat, ale nakreslit znova. Zkuste vyjít z jednoho obdélníku (příkaz "OBDÉLNÍK", "_RECTANGLE") o rozměrech rovných jednomu řádku a jednomu sloupci daného pole. Pak použijte příkaz "POLE" ("_ARRAY"), v tomto případě obdélníkové, a vytvořte matici 10x12 shodných obdélníků.

Bartyx
28.04.2013, 18:01
Ono to právě není úplně jednoduché, tak bych to kreslit znovu nechtěl. http://ulozto.cz/xs9fC4QT/upraveny-pdfTady je kdyžtak k nahlédnutí to, jak to vypadá. Je jasně vidět, že ne všechny řady jsou stejné. Nemám na to moc času, abych to celé překresloval, takže bych to chtěl nějak srovnat.EDIT: Ještě mě zajímá jedna věc. Jak tam jsou ta velká čísla těch polí. Jak je přesunu nahoru tak, aby byly výš, než čáry té mřížky a ty je tak nepřekrývaly. Prostě jak kdybych v Photoshopu přesunul tu vrstvu čísel nad vrstvu mřížky.

vbehun
28.04.2013, 19:23
Pořadí objektů (dospodu, nahoru, pod objekt, nad objekt) mění příkaz "_DRAWORDER".Podle ukázky se zdá být jednodušší vykreslit jednoduché pole křivek (úseček).Křivka je výhodnější, neboť jí lze přiřadit tloušťku. ---edit 1---Příkaz "_TEXTTOFRONT" přenese všechny objekty typu text ve výkrese nad ostatní objekty.---edit 2---Pokud máte danou výšku řady a chcete rozdělit tento rozměr na stejně dlouhé/vysoké segmenty, použijte příkaz "_DIVIDE".---edit 3---Hloubka uložení se kótuje k plášti kabelu, nikoliv k jeho ose.


vbehun2013-04-28 20:37:35

Bartyx
29.04.2013, 19:32
Díky moc. Ještě se zeptám. Když udělám teda pole křivek, jak můžu pak ty křivky (úsečky) označit jednotlivě, abych mohl třeba odmazat jen jednu z těch úseček?

vbehun
30.04.2013, 08:30
V Autocadu 2013 (i 2012) jsou pole od základu přepracována - nyní existuje asociativní pole jako jedna entita, kterou lze měnit editorem polí nebo nabídkou v uzlových bodech (počet řádků, vzdálenost řádků, úhel osy, počet sloupců, počet úrovní). Takové pole lze rozložit příkazem "_EXPLODE" ("ROZLOŽ").Nicméně příkaz "_ARRAY" ("POLE") umožňuje i zadání, zda bude nové pole asociativní nebo nikoliv.Při zadání Asociativní = Ne je vytvořené pole složeno ze samostatných (samostatně editovatelných) entit. Neasociativní pole se vytvoří rovněž modifikovaným příkazem "_-ARRAY" ("-POLE"), který má dialog na příkazovém řádku.  

Bartyx
30.04.2013, 08:43
Děkuju moc za všechny rady. Moc mi to pomohlo.