Zobrazit plnou verzi příspěvku: Stavební detaily - Šablona pro AutoCAD

PepaR
09.11.2008, 15:47
Dobrý den vážení kolegové a přátelé projektanti,
 
po trošku překvapivém ohlasu na takový srandovní projekt StavebněCADovská přikázání a v návaznosti na vlákno o detailech, se mi v hlavě urodila myšlenka na další počin.
 
O co jde?
O CAD standardech jste, pokud navštěvujete CADfórum, jistě slyšeli a pokud jste je nezkoušeli, tak vězte, že v této sbírce uživatelských nástrojů je zahrnuto i několik šablon, a to pro:

půdorys,
situaci,
výpis prvků PSV.
Nu a tak mě napadlo (no popravdě mi to v hlavě leží už nějaký ten rok), zahrnout do CAD standardů i šablonu pro kreslení detailů, která by obsahovala: 

nejpoužívanější typy čar pro kreslení tepelné izolace a hydroizolace,
šrafy materiálů dle ČSN,
bloky spojovacích materiálů jako šroubky, matice dle rozměrových řad atd.,
popisky pro snadné popisování detailů,
kótovací styly v měřítcích 1:5, 1:10 a 1:25,
a možná i něco navíc.
 
Vím, není to snadný úkol, a když v tom budu sám, tak to budu dávat dohromady ještě další 2 roky. Ale když každý z Vás přispěje nějakým tým souborem nebo názorem, tak by to šlo třeba rychleji.
 
PS: Možná by nebylo naškodu něco podobného zpracovat paralelně i pro Revit, co myslíte?
 
Proto se ptám, pomůžete?PepaR2008-11-09 15:53:10

J.Richter
10.11.2008, 08:53
Toto je velice zajímavý nápad, do kterého bych se rád zapojil.

josefk
10.11.2008, 09:24
K typům čar ve stavebních výkresech používám tři druhy čárkovaná, čerchovaná, čerchovaná se dvěma tečkami. Ze začátku práce s Autocadem jsem měl ve výkrese více druhů čar a nastávaly problémy se v tom orientovat. Dle mého názoru by se konečně mělo stanovit jaké čáry používat pro daný typ konstrukce. Aby se při tisku zobrazovaly korektně.

zdrk
10.11.2008, 09:49
[QUOTE=josefk] ... by se konečně mělo stanovit jaké čáry používat pro daný typ konstrukce. Aby se při tisku zobrazovaly korektně.[/QUOTE]
Toto již stanovuje velice špatná norma ČSN 01 3420 - Výkresy pozemních staveb - kreslení výkresů stavební části.
Jinak používám čar několik(mimo čar pro sítě), převážně s ang. jmény - DIVIDE, DASHDOT, CENTER, DASHED, DOT, PHANTOM, HIZO (hydroizolace), IZOLACE (tepelná izolace) – občas i další dle nutnosti a charakteru čáry

J.Richter
10.11.2008, 10:02
Co se týče typů čar používám DOT, DASHED, DIVIDE atd.

PepaR
10.11.2008, 16:56
[QUOTE=zdrk]Toto již stanovuje velice špatná norma ČSN 01 3420 - Výkresy pozemních staveb - kreslení výkresů stavební části. Jinak používám čar několik(mimo čar pro sítě), převážně s ang. jmény - DIVIDE, DASHDOT, CENTER, DASHED, DOT, PHANTOM, HIZO (hydroizolace), IZOLACE (tepelná izolace) – občas i další dle nutnosti a charakteru čáry[/QUOTE]
Zmiňovaná nroma není zrovna v některých částech šťastně řešena.
Každopádně Vámi používané typy čar nebo i bloky by mě velmi zajímaly. Nechtěl byste mi je prosím přeposlat na můj email (pepa.forum(zavináč)centrum.cz)?
 
Předem děkuji za ochotu