Zobrazit plnou verzi příspěvku: Stavební výkresy - Razítka a popisová pole

PepaR
03.01.2009, 12:29
Dobrý den,
 
máte prosím někdo zkušenosti s tvorbou popisových polí a razítek?
Díval jsem se do normy, která definuje razítko dle ČSN ISO, ale přijde mi to moc složité a zbytečně přehnané (nabubřelé).
 
Nepodělili byste se prosím o své poznatky, případně vzory?
 
PS: Vím, že podobné téma tu již bylo řešeno, ale rád bych vyvolal diskusi a dozvěděl se více názorů.
 
Předem děkuji za odpovědiPepaR2009-01-03 12:32:36

alfred
03.01.2009, 16:26
Přiznám se, že normu na razítko neznám. Co se v ní píše? Že v razítku má být vše potřebné? 

vbehun
03.01.2009, 16:46


O razítku a popisovém poli mimo jiné pojednává tady toto vlákno. ---Velmi zajímavá razítka vznikají, pokud se na díle podílí více organizací a každá z nich (od tvůrců úvodního projektu / projektu pro stavební povolení až po realizační firmy) chce mít v razítku své kolonky s logem, odpovědnými pracovníky, číslem zakázky a číslem výkresu (podle své vlastní svérázné metodiky) + ještě navíc ozdobené kolonkami pro změny a revize.Takové razítko pak naroste na čistý formát A4.vbehun2009-01-03 17:14:53

PepaR
03.01.2009, 16:48
Ani se neptejte, kdyby měl člověk vyplňovat všechna ta pole, tak s tím stráví víc času než s tvorbou výkresu samotného.

alfred
03.01.2009, 17:10

[QUOTE=vbehun]Takové razítko pak naroste na čistý formát A4.[/QUOTE]A4 - to je ještě v pohodě. Takové razítko ještě může být přehledné. Viděl jsem ale už i větší.To už je ale skutečně hrozné...

alfred
03.01.2009, 18:47
To vbehun:Tu starou diskusi jsem neviděl. Zobrazené razítko vypadá jako by to bylo myšleno na výkres nějaké strojní součástky do velké sestavy (stroje??). Jako stavař nedokážu posoudit nutnost položek, ale dovedu si představit, že jsou někde potřebné. Vzhled se mi nelíbí, ale je tam napsáno, že to je jen pro ilustraci...Pro stavební výkresy jsou tam některé věci zbytečné a jiné zase chybí (ale napsat zedníkům na stavbu do razítka kolonku "přesnost" by byl dobrý apríl ). To PepaR:Co má být cílem této debaty?

PepaR
03.01.2009, 19:05
Cíl: Potřeboval bych si udělat nějaký obecný a objektivní názor od více profesí a více projektantů za účelem tvorby razítka pro CAD standardy.

alfred
03.01.2009, 20:03
Tak to je velice záslužné . Zkusím se po něčem podívat a něco poslat. 

PepaR
03.01.2009, 21:29
Vzory razítek v DWG určitě pomohou, předem děkuji.

Mantlík
04.01.2009, 00:41
Nejprve popřeji všem účastníkům fóra všechno nejlepší v novém roce
Tak - to by bylo to jednodušší, jak dál, abych nenarazil ...
Na jednu stranu je to snaha chvályhodná - pravděpodobně nejvíc přínosná pro studenty, případně samostatné podnikatele ....
Na stranu druhou to je tak trochu (většinou marný) boj s větrnými mlýny ...
1) Jakékoliv normy (včetně té na rozpisku) jsou ze zákona doporučené a nikoliv závazné (pokud ovšem není jiným zákonem nebo jeho prováděcí vyhláškou - v mém případě zákon č.13 + vyhláška č. 104/1997 - stanoveno jinak) Takže v zásadě "jaký si to uděláš, takový to máš ...."
 
2) Jsi-li zaměstnanec (a v některých případech i samostatný podnikatel), přicházejí v úvahu následující možnosti:
a) Vaše firma je přímo nositelem zakázky (HIP) - pak se použije firemní rozpiska - a tady je malá šance cokoliv vymýšlet, pouze máte-li možnost při nějaké plánované změně firemní rozpisky ...
b) Vaše firma je subdodavatelem architekta, stavaře, apod - a pak jste většinou nuceni použít jejich rozpisku. Buď tam je už přímo oddíl pro subdodavatele, nebo se smíříte s tím, že tam nebude Vaše logo, anebo je donutíte to upravit (případně rovnou sami předložíte návrh úpravy) tak, aby tam Vaše firma byla také uvedena (samozřejmě pouze na vlastních výkresech, nemá význam, aby naše firma byla např i na sadových úpravách ).
Někdy se povede v prováděčkách použít místo rozpisky HIPa přímo vlastní firemní rozpisku
Takže ani tady není moc prostoru pro velké vymýšlení.
 
Co se týče vlastních zkušeností ...
Kdysi v začátcích CADu v předrevoluční době jsem se podílel na překreslení klasického razítka do DWG. V zásadě tutéž rozpisku - s malými úpravami - jsme používali i po založení nové firmy a používáme ji na vlastních akcích dodnes (má "klasický" tvar cca 19 x 9 cm)
V případě subdodávek jsou tvary nejrůznější, od toho podobného naší přes různě široké "nudle" výšky až A4 až po rozpisky, zbytečně zabírající celou A4
 
PS. Naši rozpisku Vám po neděli pošlu v DWG, případně se pokusím vyčistit i nějaké cizí a poslat je v PDF (abych nenarazil u autorů)

PepaR
04.01.2009, 00:59
Moc děkuji všem prozatím zůčastněným za pomoc a kdyžuž jsme u těch rozpisek, jaké používáte prosím formáty pro ohraničení výkresové kresby?