Zobrazit plnou verzi příspěvku: Stěny s proměnnou tloušťkou

jirka h
09.02.2006, 11:23
Dobrý den,
stojím před úkolem zadat do Revitu starý dům, kde každá zeď je jinak široká nebo může mít i neobdélníkový půdorysný profil. Lze nějak rychle tyto stěny vytvořit nebo musim každou stěnu definovat jako nový typ ?  Lze nějak jednoduše vytvořit stěnu s proměnnou tloušťkou ? Potřebuji vytvářet objekty aby se chovaly jako stěny a ne nějaké masy. Děkuji.
Jiří Horálek

Ivan Korch
09.02.2006, 13:59
Můžete vytvořit stěny na místě (create Wall) na záložce modeling. Moji kolegové s tím ale mají špatné zkušenosti, protože okna dveře a další prvky se pak chovají v takto vytvořených stěnách nestandardně a celkově s tím není dobrá práce. Proto používám způsob vytvořit tolik tlouštěk a typů stěn kolik je potřeba. Pak žádné problémy nejsou. Problém u rekonstrukcí je především s kótováním, protože většina stěn není navzájem rovnoběžná.

Petr Bláha
09.02.2006, 14:09
Hezký den, měl bych obecnější radu.
Pokud je ten dům velmi složitý, klenby, máte v úmyslu z toho udělat např. stavební povolení nebo prováděčku a bude se tam toho hodně měnit, tak se na tom v Revitu utrápíte! Některé "křivosti" stěn lze celkem dobře vyrobit, aby to byla plnohodnotná stěna (tedy ne metodou na místě), ale něco korektně nevyrobíte ani přes Mass. Případně do toho udělat např. bouráky, to je pak maso.
Pokud je ten dům pouze v "základní" křivosti cihelného domu bez kleneb, tak se to celkem ještě dá.
Také platí to co napsal p.Korch.

jirka h
09.02.2006, 14:25
No je to celkem normálně šišatý dům  ale pokud ho vytvořím přes Stěny na místě, tak se ten objekt (alespoň mě) vůbec nechová jako stěna, ale jako obecný nesmysloid - nelze nastavit ani za´kladní výšky k Levelům, ani Attach ani nelze vložit dveře.... nebo to dělám blbě ?

Petr Bláha
09.02.2006, 14:36
Ano, ano, jak jsme již oba psali, stěny tvořené na místě jsou sice rodina Stěny, ale společnou mají tak maximálně kolonku v tabulce výkazů a název rodiny .
Tedy neděláte chybu, ale tak to prostě je. Jsou jisté možnosti, jak některé věci "oblafnout, ale to je indviduální. Když mi pošlete na PM Vaší mailovou adresu, tak se na ten půdorys mohu podívat a říci Vám, jaké máte šance.

covnik
09.02.2006, 16:08
podla mojich skusenosti ak pracujete s verziou 8.1 tak by tieto steny mohli celkom fungovat ale ak so starsou tak to nebude slabe

Petr Bláha
09.02.2006, 16:20
No pokud mě pamět neklame, tak novější Revit řeší pouze vylepšení práce a možnosti měnit stěnu po výšce (přidání, vybrání, rozhraní povrchů,...). Neustále, ale platí, že pokud máte stěnu, která má nepravidelný půdorys (myšleno proměnlivou šířku případně i poměnlivý profil na výšku), nikdy se nebude chovat jako normální stěna.
Ted nemám čas to nějak hluboce analyzovat na různých verzích, ale např. p.Statečný to bude určitě vědět na 100%.

statecny
10.02.2006, 08:48
[QUOTE=jirka h]
Lze nějak jednoduše vytvořit stěnu s proměnnou tloušťkou ? [/QUOTE]
Stěnu s proměnnou tl. lze vytvořit pomocí Složené stěny (je složena ze základních typů stěn tzn., že tl. se mění po výšce skokově)
[QUOTE=jirka h]
stojím před úkolem zadat do Revitu starý dům, kde každá zeď je jinak široká nebo může mít i neobdélníkový půdorysný profil. Lze nějak rychle tyto stěny vytvořit nebo musim každou stěnu definovat jako nový typ ?[/QUOTE]
Pokud má stěna v půdorysu jiný než obdélníkový tvar nebo se tl. mění po výšce lineárně, musíte ji vytvořit jako rodinu na místě s nastavenou kategorií na Stěny (příkaz Modelování - Vytvořit - Stěny). Potom se bude správně vykazovat v tabulkách a lze do ní vkládat okna a dveře. Vazby k podlažím můžete nastavit zamknutím jednotlivých hran stěny - příkaz Zarovnat.
[QUOTE=covnik]
podla mojich skusenosti ak pracujete s verziou 8.1 tak by tieto steny mohli celkom fungovat ale ak so starsou tak to nebude slabe [/QUOTE] Rozdíl v práci se stěnami mezi verzí 8 a 8.1 není žádný.
Václav Statečný