Zobrazit plnou verzi příspěvku: Štítky s číselnou řadou

maiklss
01.08.2013, 14:56
Mám takový  dotaz mám  x tisíc štítků  ale na každý potrebuji napsat vlastní  seriové  číslo.Jak  vygenerovat pole štítku  tak  aby na každém  štítku  bylo  jedinečné seriové  číslo?? Seriové  číslo  začne třeba 1 a bude končit 3000. 

PepaR
02.08.2013, 20:05
Dobrý den,nevím zda jsem správně porozuměl dotazu, ale nepomohl by Vám v této otázce Excel?

koutnak
03.08.2013, 10:55
Chápu to tak, že potřebuje, aby se při tisku štítku měnilo tištěné pořadové/sériové číslo, aniž by musel něco ručně upravovat, což při tom uváděném množství by asi fakt bylo k zbláznění. Taky by se mi občas něco takového hodilo (ovšem počty odevzdávaných paré jsou poněkud menší ).A on Excel něco takového umí?

alfred
03.08.2013, 11:46
[QUOTE=maiklss] Mám takový  dotaz mám  x tisíc štítků  ale na každý potrebuji napsat vlastní  seriové  číslo.Jak  vygenerovat pole štítku  tak  aby na každém  štítku  bylo  jedinečné seriové  číslo?? Seriové  číslo  začne třeba 1 a bude končit 3000. [/QUOTE]Podle mě to je naprosto nejasný dotaz. Jsou snad desítky možností, jak si otázku vyložit. Nastíním několik:- Máte 3000 souborů, v každém je razítko a potřebujete vygenerovat číslo výkresu? Každý soubor budete tisknout pouze 1x.- Máte jeden soubor , který potřebujete vytisknout 3000x a na každém bude jiné číslo?  Třeba jako čísla dveří, nebo invetární číslo, .....- Máte více (mnoho) souborů, kde potřebujete pro každý tisk vyjet i číslo paré (třeba 1-6), do kterého výkres bude patřit? Asi to chce lépe popsat, nejlépe sem dát ukázkový soubor a příklad jak proměna čísla (a tedy výsledek) má vypadat. Docela důležité hledisko také asi je  - potřebujete to jen jednou, nebo opakovaně a často.Poslední věc - potřebujete to v AutoCadu (podle vlákna), nebo v Inventoru (podle toho co máte zadáno v profilu, že používáte).

PepaR
03.08.2013, 11:51
Dobrý den,aha, tak já to pochopil tak, že Vám jde o pouhé vygenerování čísel, které se neopakují a následný tisk, což Excel bez problémů zvládne. Pokud potřebujete tyto čísla propojit s jinou entitou, tak by pomohlo upřesnění jakým způsobem a v jakém programu chcete štítky používat. Nejsem si totiž dle informací ve Vašem profilu jist, zda Váš dotaz je směřován na AutoCAD nebo Inventor.

Kotlaba
05.08.2013, 15:14
Asi by bylo dobré, kdybychom věděli, k čemu je to dobré. Pokud se jedná o nějaké, třeba samolepicí štítky, existují tiskárny samolepicích štítků s tiskovým programem co tuhle funkci má - číslo se zadá jako proměnná s krokem 1, pak se určí nejnižší a nejvyšší číslo, spustí se tisk a mezitím můžeme jít na oběd.

Buba
05.08.2013, 15:33
Predpokladám, že to dotyčný chce v AutoCADe. Ja by som postupovala najrýchlejšie asi takto:Okopírovala by som si štítky (copy - > Array) v modeli, cez TCOUNT by som zmenila čísla a následne by som to vytlačila cez utilitku od CAD Studia: PLOTDWGARR.

maiklss
06.08.2013, 05:56
Omlouvám se že píšu  až  teď ale byl jsme oflfine. Jedná  se o pálení  štítků plechu (100x30 2mm plech) a to seriové číslo  budu  gravírovat nebo pálit na dotyčný  štítek.Pokud by se jednalo o  klasický  štítek z papíru  tak je to v pohode provedl  bych to přes word nebo  excelDotaz vznáším na program AutoCAD  protože je lepší  na 2D. 
maiklss2013-08-06 05:59:02

alfred
06.08.2013, 06:48
S gravírováním, či pálením tedy zkušenosti nemám, ale dovedu si představit, že takový stroj potřebuje data určitým způsobem připravená, že možná potřebuje mít čísla rozložená do vektorů (úsečky, křivky, oblouky) apod. To by nebylo možná špatné sem napsat a nejlépe poslat nakreslený jeden štítek.Potřebujete samostatný soubor pro každý štítek? Nebo potřebujete mít jeden soubor, který bude obsahovat všechny štítky? Jak takový stroj data přijme - předpokládám, že si je načítá ze zadané oblasti, ne že někdo ten soubor "tiskne" - tisk tedy není třeba řešit. Je to tak?Další věc - máte na mysli plný AutoCad, tedy s možností využití LISPu, ne AutoCad LT?Poslední poznámka - problém mi připadá poměrně obecný, žádná specialita. Díval jste se jestli už to není někde dávno řešeno? Určitě nejste první, který potřebuje vygravírovat sadu štítků s čísly...

Usak
06.08.2013, 07:23
Šel bych na to přes blok s atributem toho sér. čísla. Pro zvyšující se čísla existuje utilita InsertC, tou snadno uděláte zvyšující se řadu.

maiklss
06.08.2013, 07:40
Programy mám: AutoCAD 2014,Inventor 2014 a SolidEdge ST5Do  historie jsme se nekoukal.Jde mi  jen o  způsob jak  převést do  AutoCADu tu číselnou  řadu  čísel tak  aby text byl správně vycentrován na štítku.

Vladimír Michl
06.08.2013, 08:48

Způsob zarovnání textu (resp. v tomto případě spíše atributu) je dán vlastnostmi textového objektu. U proměnlivého textu může být potřeba použít i speciální zarovnání Align či Fit (na dva body).

alfred
06.08.2013, 08:51
Rostoucí řadu můžete udělat mnoha způsoby.např. -pomocí tabulky v AutoCadu - umožňuje vkládat funkce-zkopírovat řadu z EXCELU (CTRL+C a pak [CMD]SVLOŽSPEC[/CMD] (_PASTESPEC) - jako entity AutoCadu)-vytvořit blok s Atributem a využít utility na číslování bloku (viz rady výše)-udělat jednoduchý LISP Určitě existuje mnoho dalších. Otázka je co má být výsledkem. To jste zatím nenapsal . Sloupec čísel? Bloky? Křivky ve tvaru čísel? je u štítku rámeček? .......

maiklss
06.08.2013, 09:38
 Text bude nahrazen sériovým číslem. 0001 až XXXX  dle potřeby.A co to je LISP???V AutoCADu  dělám jednou do roka, takže jsem amatér.

Buba
06.08.2013, 10:22

My tlačíme káblové štítky (tlač, gravírovanie, apod.) a viem, že všetky zariadenia na výrobu štítkov si načítavajú do seba len obyčajný *.csv, ktorý si exportujeme z Excelu. Pokiaľ chcete ešte aj niečo iné okrem textu (logo, tabuľka a pod.) tak to sa robí načítaním obrázka do zariadenia, alebo ich špeciálnymi SW dodávanými so zariadením ako podkladová šablóna a cez to sa vkladá automatický text z načítaných *.csv dát.Buba2013-08-06 10:26:35

Vladimír Michl
06.08.2013, 11:48

V tomto případě to není potřeba komplikovat LISPem (jen ho použít) ani soubory CSV. Nadefinoval bych si blok (příkaz _BLOCK) s tvarem štítku (obdélník, dírky) a textovým atributem (_ATTDEF) zarovnaným na střed nebo na dva body, s písmem vhodným pro gravírování. Pak načíst (_APPLOAD) a spustit utilitu InsertC (viz Download), ve které zadat 0 jako výchozí číslo a 0000 jako prefix. Zbytek už zařídí sama...

alfred
06.08.2013, 18:43
[QUOTE=maiklss] A co to je LISP???[/QUOTE]Lisp je uživatelský programovací jazyk integrovaný do AutoCadu. Je v něm zpracována obrovská hromada utilit (ke stačení na internetu), dokonce i řada příkazů, které možná běžně v AutoCadu používáte. Ani nemusíte vědět, že jsou naprogramovánu v LISPu. Utility mají příponu LSP, nebo jsou někdy "předkompilované" - pak mají VLX. Do AutoCadu je načtete pomocí příkazu [CMD]APLČTI[/CMD] (_APPLOAD), nebo přetažení myší na okno AutoCadu. Pak spustíte příkazy, které utilita obsahuje.

alfred
06.08.2013, 18:45
[QUOTE=Buba]
My tlačíme káblové štítky (tlač, gravírovanie, apod.) a viem, že všetky zariadenia na výrobu štítkov si načítavajú do seba len obyčajný *.csv, ktorý si exportujeme z Excelu. Pokiaľ chcete ešte aj niečo iné okrem textu (logo, tabuľka a pod.) tak to sa robí načítaním obrázka do zariadenia, alebo ich špeciálnymi SW dodávanými so zariadením ako podkladová šablóna a cez to sa vkladá automatický text z načítaných *.csv dát.[/QUOTE]A ty zařízení se chovají jako tiskárny? Tiskne se tam přímo z AutoCadu? Třeba z rozvržení?

Buba
07.08.2013, 08:47

Vstupné dáta závisia od typu zariadenia.Tie najjednoduchšie, ktoré tlačia len text, pracujú s CSV. Trošku zložitejšie tlačiarničky majú vlasné vzorové šablónky, prípadne si užívateľ dohrá vlastné a časť textu je zautomatizovaný cez csv. Väčšie stroje majú zvyčajne vlastný SW, ktorý vie načítať DXF. A na konci sú raziče, do ktorých si obsluha osádza ručne každé písmenko, al. znak na razenie :)