Zobrazit plnou verzi příspěvku: STL to solid

Lukrol
11.11.2015, 16:35
Dobrý den,chtěl bych Vás požádat o radu. Mám naskenovaná 3D data ve formátu STL a potřebuji z nich dostat jako výchozí formát hmotný model. Pokoušel jsem se o to již díky Mesh Enabler v Inventoru a dále i v Solidworksu, který mě upozornil na fakt, že vstupní data jsou příliš obsáhlá a proto je nedokáže spočítat. Soubor má velikost 20mb, jedná se o naskenovou dotahovací kliku (rozměr 120x50x20 mm MAX).Jsem v této oblasti opravdu velmi neznalý a neboť se jedná o velmi důležitý projekt do školy, tak vás žádám o radu, jak dostat z této naskenované sítě bodů nějak dostat hmotný model.Budu vděčný za každý tip a radu. Mnohokrát děkuji,Lukáš

Vladimír Michl
11.11.2015, 17:14

Zkuste AutoCAD:http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5019Inventor:http://www.cadforum.cz/cadforum/prevod-povrchoveho-modelu-na-3d-objemove-teleso-tip8182nebo Fusion 360. Pokud je povrch příliš složitý, můžete jej zjednodušit pomocí Mementa:http://www.cadforum.cz/cadforum/jak-zjednodusit-rozsahly-3d-mesh-model-tip10101

Boleslav
12.11.2015, 07:30
Já jsem takhle převáděl v Inventoru model který měl tisíce plošek a fungovalo to. Bude mu spíš vadit když je model nepřesný a plošky nenavazují přesně na sebe.

Lukrol
16.11.2015, 18:20
To je zajímavé, asi tedy bude chyba někde jinde než si myslím. Myslíš že by bylo možné že by ses mi na dané STL mrkl jsi na něj prosím? Třeba dělám něco špatně již od základu..  (odkaz níže)http://ulozto.cz/x8g1xYqh/drzak-souradny-system-stlheslo:TopujdeZkoušel jsem to v inventoru převést dle tohoto návodu:https://grabcad.com/questions/tutorial-convert-stl-mesh-to-solid-file-in-autodesk-inventor..ale výsledek žádný. Inventor se zasekl a tím vše haslo. Mám však rozdílnou "strukturu " povrchu toho modelu mi přijde. Nevypadá jako jednotlivé body, ale jako jednotlivé "trojúhelníky".

Vladimír Michl
16.11.2015, 20:42

Ten STL model je dost nekvalitní - přesností i chybami povrchu. Model obsahuje díry takže netvoří uzavřenou povrchovou plochu - podmínku převodu na objemový model. 384 000 plošek je také docela hodně ale Inventor nebo Fusion 360 by to měl zvládnout.Každopádně je třeba STL model nejdříve opravit - zkuste Autodesk Meshmixer nebo Memento.

Lukrol
17.11.2015, 10:44
Mockrát děkuji za radu, Vámi navržený postup vyzkouším a věřím, že to všechny obtíže vyřeší.Pokud však trochu přeskočím, tak v případě že by však Autodesk Meshmixer nebo Memento povrch nebyly schopné opravit do podoby, ze které by bylo možné povrch převést na hmotný model, tak se dá říci, že dané STL je nepoužitelné a pomohlo by jen kvalitnější naskenování součásti? Nebo by i v tomto případě byla ještě jiná alternativa..?
Mockrát Vám děkuji

Vladimír Michl
17.11.2015, 14:45

Přesnost vám tyto programy nezlepší (ta možná bude pro daný účel postačovat), ale pomohou zacelit díry a přesahy sítě v kritických místech.

Martin Madaj
23.03.2016, 09:42
Dobrý den,příspěvek je už sice staršího data, ale přesto ho doplním...Pokud se má jednat o převod STL modelu na model objemový, např. pro další práci v Inventoru, je lepší počet bodů (plošek) vhodně zmenšit (provést decimaci) tak, aby přesnost modelu byla ještě přijatelná, ale aby byl počet plošek co nejmenší. Objemová tělesa složená z velkého množství malých ploch (typicky automaticky převedené STL) nejsou pro další práci úplně optimální a je potřeba zvolit kompromis mezi přesností modelu a velikostí (složitostí) modelu. Uvedené platí pro CAD modeláře obecně.